Dodaj firmu

Da li svaka firma zapošljava knjigovođu?

Da li svaka firma zapošljava knjigovođu?

U zavisnosti od toga na koji način je organizovan poslovni proces u nekoj kompaniji, zavisiće i da li na spisku radnih mesta postoji i ono koje je namenjeno knjigovođi ili ne.

U principu, kompanije koje drže do svog ugleda, odnosno koje nastoje da poboljšaju kvalitet svog poslovanja neće angažovati knjigovodstvene agencije, nego će zaposliti knjigovođu, koji će biti na platnom spisku i uvek dostupan nadležnima.

Ali sa druge strane, obično dok firma ne razvije dovoljno svoje poslovanje, odnosno dok ne dostigne željeni nivo, izbor će definitivno u tom slučaju pasti na knjigovodstvene agencije. prosto, to je sa jedne strane lakše, a sa druge strane je isplativije.

Međutim, ako ta kompanija bude napredovala u svakom smislu, odnosno ako bude povećala obim svog poslovanja, vrlo je verovatno da će joj biti potreban i lični knjigovođa. U tom slučaju mogu da budu angažovane, naravno i odabrane knjigovodstvene agencije, ali je svakako nadležnima u okviru različitih kompanija i lakše i brže da imaju ličnog knjigovođu u toj firmi, kome će po potrebi moći da se obrate.

Zapravo uopšte nije preporučljivo donositi tako važnu odluku na prečac. Nadležni u okviru bilo kog preduzeća svakako najbolje znaju da li im je potreban interni knjigovođa, koji će moći da bude zaposlen u okviru te kompanije ili će se ipak odlučiti za knjigovodstvene agencije po izboru. Naravno, to uopšte nije jednostavna odluka, pa samim tim i jeste preporuka da se o svemu tom dobro razmisli. Tačnije, nadležni bi trebalo da se konsultuju i sa sektorom ljudskih resursa, budući da bi interni knjigovođa u tom slučaju bio zaposlen u okviru dotične kompanije.

Podrazumeva se da će nadležni u toj kompaniji, isto tako razmisliti i o angažovanju određene knjigovodstvene agencije, za obavljanje svih potrebnih poslova u toj oblasti.

A nakon što budu razmotrili sve razloge i za i protiv, doneće, bez ikakve sumnje, najbolju moguću odluku u konkretnoj situaciji.

Idi na vrh strane