Dodaj firmu

Klesanje kamena Bojanić Kamenorezačka radnja

Kamenorezačka radnja Bojanić nalazi se u Borči. Pretežna delatnost je uređenje enterijera i elemnata enterijera od granite, mermera i kamena.
Pročitaj više

Marka Cara 4
Borča, Beograd

Klesanje kamena Anastasijević i sinovi kamenorezačka radnja

Anastasijević i sinovi kamenorezačka radnja pretvoriće svaku Vašu zamisao u delo dostojno raskošnosti granita i lepote mermera. Već dugi niz godina uspešno se bavimo izradom nadgrobnih spomenika, enterijera i eksterijera od najkvalitetnijeg prirodnog kamena
Pročitaj više

Surčinska 9r
Novi Beograd, Beograd

Klesanje kamena Zlatno slovo - Kamenorezac Dejan

Kamenorezačka radnja Zlatno slovo - Kamenorezac Dejan nalazi se na dve lokacije u Beogradu, u ulici Svetozara Mihailovića 9 (bivša Despotovačka 9) - proizvodnja, i preko puta groblja Lešće, ulica Slanački put 147V - prodaja.
Pročitaj više

Slanački put 147V (preko puta glavne kapije groblja Lešće)
Palilula, Beograd

Klesanje kamena Branković kamenorezačka radnja

Prerada i montaža mermera, granita i prirodnog kamena iz Srbije i uvoza, kao i izrada nadgrobnih spomenika, enterijera, kamina, sankova, stepenista, podova. Posedujemo CNC mašinu za najfiniju obradu
Pročitaj više

Smederevski put 50, Boleč
Grocka, Beograd

Od kad postoje ljudi, od tada postoji i klesanje kamena. Jednostavno, čovek u svojoj biti ima potrebu da svemu udahne život i toplinu, pa tako i nečemu hladnom, kao što je kamen. Postoji jedna izreka koja kaže da ko ne voli kamen, i ko ga ne poštuje, bolje da se ne bavi ovim zanatom. 

I to je veoma tačno, iz nekoliko razloga. Najpre, da bi čovek bio klesar, mora posedovati zavidno znanje, iskustvo, ali i snagu i veštinu. Jer, klesarstvo je umetnost, pošto predstavlja kombinaciju ljudske mašte i veštine ruku.

Kako se kleše kamen?

Kamen se može klesati ručno, ali takođe postoje i mašine koje omogućavaju lakši rad, visok stepen proizvodnje kao i serije jednakih elemenata. 

Ručna obrada kamena, od majstora zahteva najpre precizno merenje, zatim označavanje, a sve to mora da prati mirna i sigurna ruka, da bi se dobili krajnji rezultati, kojima će kritičko oko klesara biti zadovoljno.

Možda se pitate, čitajući naš tekst, zašto se mašine za obradu kamena ne koriste uvek, kada je očigledno da one postižu veći efekat za kraće vreme, uz uštedu ljudske snage i truda? Odgovor je veoma jednostavan, i sigurno ste i pretpostavljali, a radi se o tome da kod obrade kamena, postoji izrada veoma zahtevnih tradicionalnih detalja, kakve je nemoguće napraviti uz pomoć mašine. 

Kao što vidite, kod određenih poslova, ljudsku ruku nijedna mašina ne može da zameni, ma koliko bila isprogramirana. 

Klesanje kamena – iskustva

Za obradu kamena, koriste se različiti alati. Tako se oni mogu podeliti na one koji služe brušenju, rezanju, poliranju, klesanju... Ako zavirite u kamenorezačku radnju, pronaći ćete razne vrste čekića, dleta, brusni papir ili šmirglu, šestar, električnu bušilicu, kompresor, brusilicu...

Mnogo toga je potrebno, pored vešte ruke, da se od kamena načini umetničko delo. Šta god da vam je potrebno od kamena, vešti majstori to mogu pretočiti u realnost. Jednostavno, njima je dovoljna samo vaša ideja da započnu sa radom. 

Važna i osnovna osobina kamena je da je izuzetno postojan, što će reći da sjajno podnosi sve vremenske uslove. Za kamen, nije važno da li je temperatura visoka ili je napolju mraz, on će ostati isti, kao i prvog dana kada ga je klesar isklesao. Neće se dogoditi da se stvore neke neželjene promene, kao što je pucanje kamena. 

Nadgrobni spomenik može biti izrađen od kamena, odnosno isklesan na način na koji vi želite. Večne kuće naših najmilijih postaju mesta kojima se često vraćamo, uvek iznova pokazujući svoju ljubav i poštovanje. Upravo iz tog razloga, za spomenike biramo mala umetnička dela, koja će na pravi način prikazati naša osećanja i tugu za dragom osobom. 

U lepotu klesarskih radova, možete se uveriti lično, tako što ćete posetiti odabranu kamenorezačku radnju, ili pogledati njihove web kataloge, sa jasno prikazanim slikama već urađenih spomenika od kamena. 

Klesanje kamena – cena:

Cena kamena zavisi od vrste, kao i od debljine i dužine kamena koji želite, a kreće se u rasponu od 5 do 30 evra. Cena usluge klesanja kamena, zavisi od vaših zahteva, pa je savet da se obratite direktno kamenorezačkim radnjama. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate kamenorezačke radnje koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane