Dodaj firmu

Natpisi na spomenicima Anastasijević i sinovi kamenorezačka radnja

Anastasijević i sinovi kamenorezačka radnja pretvoriće svaku Vašu zamisao u delo dostojno raskošnosti granita i lepote mermera. Već dugi niz godina uspešno se bavimo izradom nadgrobnih spomenika, enterijera i eksterijera od najkvalitetnijeg ...
Pročitaj više

Surčinska 9r
Novi Beograd, Beograd

Natpisi na spomenicima Zlatno slovo - Kamenorezac Dejan

Kamenorezačka radnja Zlatno slovo - Kamenorezac Dejan nalazi se na dve lokacije u Beogradu, u ulici Svetozara Mihailovića 9 (bivša Despotovačka 9) - proizvodnja, i preko puta groblja Lešće, ulica Slanački put 147V - prodaja.
Pročitaj više

Slanački put 147V (preko puta glavne kapije groblja Lešće)
Palilula, Beograd

Natpisi na spomenicima Dinara granit kamenorezačka radnja

Kamenorezacka radnja Dinara Granit, svojom dugom tradicijom garantuje Vam visok kvalitet obrade i ugradnje mermera.
Pročitaj više

Stanka Tišme 71, Batajnica
Zemun, Beograd

Natpisi na spomenicima Branković kamenorezačka radnja

Prerada i montaža mermera, granita i prirodnog kamena iz Srbije i uvoza, kao i izrada nadgrobnih spomenika, enterijera, kamina, sankova, stepenista, podova. Posedujemo CNC mašinu za najfiniju obradu
Pročitaj više

Smederevski put 50, Boleč
Grocka, Beograd

Natpisi na spomenicima Nikolić Kamenorezačka radnja

Pored izrade spomenika svih vrsta, posebno zavidne rezultate postižemo u obnavljanju i rekonstrukciji starih spomenika i grobnica.
Pročitaj više

Ljubinke Bobić 25d (Novo Bežanijsko groblje)
Novi Beograd, Beograd

Uvek su nas fascinirali zanimljivi natpisi na spomenicima. Možda vam se dogodilo nekada, da dok prilazite grobnom mestu vaših najmilijih, primetite veoma dirljive natpise na spomenicima. U njima je pomešano mnogo osećanja, od duboke tuge, preko ljubavi i poštovanja, do želje da se zauvek otišle osobe nikada ne zaborave.

Natpis na spomeniku drugačije bismo nazvali epitaf, a verovatno najpoznatiji je napisao čuveni pesnik Branko Miljković – „Ubi me prejaka reč“. Međutim, da li ste se zapitali nekada, koliko je srca slomila upravo prejaka reč, čak toliko da su posle toga vrlo brzo napustila ovaj svet?

Ipak, u našem tekstu ćemo od tužnog početka preći na one praktične detalje, koji su neophodni jednoj porodici koja je u žalosti, i nalazi se pred obavezom da podigne spomenik preminuloj osobi, a pri tome i da postavi adekvatan natpis.

Epitafi

Na grčkom jeziku, „epitaphios“, u bukvalnom prevodu bi značilo – nadgrobni spomenik. To je kratak tekst napisan u čast pokojnika, koji je upisan na nadgrobnom spomeniku ili ploči. 

U svakodnevnom životu, ljudi često biraju kao epitafe ili natpise na spomenicima, stihove, odnosno jedan ili više redova poezije. Lepo izabran i napisan epitaf treba da ostavlja veoma jak utisak, odnosno da verno prenosi naša osećanja prema ugašenom životu drage nam osobe.

Postoji mnogo epitafa koji su poznati širom sveta, pa ćemo navesti neke od njih:

- “Nikada rođen, Nikad umro : samo posetio ovu planetu Zemlju između 11. decembra 1931 i 19. januara 1990.” (Osho);

- “Leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo, stvorena; za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema kor’jena.” (na grobu Tina Ujevića);

- “Mi smo ga voleli mnogo. Ali Bog ga je voleo više. Eazy-E” (Eric Wright);

Međutim, i u tužnim trenucima, nije loše staviti blagi osmeh na lice, pa ćemo vas podsetiti na neke interesantne epitafe koji kažu:

- “Umirao sam mnogo puta, ali ovako nikada.” (Grobnica jednog etrurskog glumca);

- “Ono što ste bili, to je to. Ono što smo mi, vi ćete biti.” (Grobnica u Rimu);

- “I sada kada moja svekrva ovde laže, ne znam za nju, ali ja počivam u miru.” (pogrebni natpis, Tarquinia).

Izrada natpisa na spomenicima

Pošto ste izabrali spomenik koji će ukrašavati večnu kuću vašeg dragog člana porodice, ostaje da se sa kamenorescem dogovorite oko izrade natpisa. Iako ste se odlučili šta želite da se uradi, morate da precizirate tehniku uz pomoć koje će tekst biti prenet na granit, mermer ili kamen.

Posle dizajna i strukture materijala, na generalan izgled spomenika najviše će uticati slova. Slova na spomenicima mogu biti: gravirana mašinska slova, laserski gravirana, peskarena ili ručno klesana, kao i mesingana slova koja se lepe, odnosno ukopavaju u kamen. 

Prilikom posete kamenorezačkoj radnji, biće vam predočene sve mogućnosti izbora, kao i cene usluga. Pri tome možete prelistati i katalog već urađenih natpisa na spomenicima, te se uveriti u kvalitet izrade. 

Slova moraju biti postojana, tako da odolevaju svim atmosferskim uticajima, mada se kroz određeni niz godina mogu prebojiti srebrnom ili zlatnom bojom.

Natpisi na spomenicima – cena:

Prosečna cena ispisivanja slova na spomenicima je oko 350 do 500 dinara, za svako pojedinačno slovo. U cenu je uključeno i bojenje slova. 

*Cene su prikazane orijentacino, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate kamenorezačke radnje koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane