Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Hirurgija životinja
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Hirurgija životinja

Ukoliko imate kucu ili macu, možda ste već imali prilike da se susretnete sa nekim hirurškim zahvatom, kao što je sterilizacija, na primer. Higurgija je, zapravo, jedna fizička procedura koja se izvodi na tkivu, a cilj može da bude dijatnostika bolesti ili njen tretman.

hirurgija životinja

 

Operacija životinja

Postoji ortopedska hirurgija, a to su kosti i sve prateće strukture, hirurgija zglobova, spinalna hirurgija, frakture; takođe, postoji hirurgija mekih tkiva, oralna hirurgija i složena oralna hirurgija. Pored toga, spomenimo i hirurgiju grudne šupljine, kao i abdominalnu hirurgiju.

Komplikacije pri operaciji životinja

Komplikacije kod operacije životinja mogu da se preduprede time što će pre same intervencije biti obavljen kompletan klinički pregled i znaće se tačno u kakvom je zadravstvenom stanju mačka ili pas. Kod životinja koje imaju određene ozbiljnije zdravstvene probleme, pristupaće se veoma pažljivo ili će se zahvat izvesti samo ako je to nužno.

Vrste hirurških zahvata nad životinjama

Postoji dosta načina na koje mogu da se klasifikuju hirurški zahvati nad životinjama. Primera radi, jedna tipična operacija znači da se tkivo zaseca skalpelom, nakon čega se tkivo ušiva kada intervencija bude završena. Bitno je da znate, da pored običnog, standardnog skalpela, mogu da se koriste i ultrazvučni, laserski i elektro skalpel.

Kada je reč o zatvaranju rane, to se obavlja priimarnim ušivanjem, bandažom, adhezivima, spajalicama ili sekundarno.

Hirurgija mačaka

Kada je reč o abdominalnoj hirurgiji, tu govorimo o jetri, bubrezima, bešici, pankreasu, slezini, adrenalnoj žlezdi. Svaki od navedenih organa može da bude podvrgnut hirurškoj intervenciji.

Takođe, česti su zahvati na urinarnom traktu.

hirurgija životinja cena

 

Hirurgija pasa

Spomenimo i hirurgiju gornjih disajnih puteva, kao i ENT hirurgiju, a tu pre svega mislimo na grlo, nos i uho. Primera radi, kod mnogih pasa koji imaju takav oblik glave da im je kraći nos, može da dođe do iskrivljenja gornjih disajnih puteva.

Kod pasa i mačaka, česta je i oralna hirurgija. Vilica, zubi i jezik, često su izloženi povredama, tako da je neophodna rekonstruktivna hirurgija.

Oporavak posle hirurgije mačaka

Nakon što je vaša maca operisana, biće potrebno da je dovodite na redovne kontrole kako bi se pratio njen oporavak. Moguće je da će biti uključeni određeni medikamenti u proces oporavka.

Oporavak posle hirurgije pasa

Životinje se relativno brzo oporavljaju nakon hirurških zahvata, mada to opet zavisi od same intervencije, ali i od organizma psa ili mačke. Dobićete detaljna uputstva o tome kako bi trebalo da brinete o svom ljubimcu, ali je najvažnije da lekarski tim prati vašeg četvoronožnog prijatelja dok se ne vrati u normalno stanje, kao i pre operacije.

Hirurgija životinja cena

Koliko ćete izdvojiti za neki hirurški zahvat, zavisi šta se tačno radi. Ponekad je potrebno da se izvadi zub, i kod pasa i mačaka se to obavlja u opštoj anesteziji, a nekada će biti potrebno da se odradi sterilizacija ili neka druga ozbiljnija intervencija. Od toga upravo zavisi i koliko će novca biti potrebno da izdvojite, a radi vaše informisanosti i orijentacije, cene se kreću oko 60 do 150 evra za sterilizaciju, koja se smatra rutinskom intervencijom.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate veterinarske ambulante koje se nalaze na stranici koju upravo čitate.