Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Čipovanje automobila
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Čipovanje automobila

Mnogi vlasnici automobila su zaljubljeni u svoje četvorotočkaše. Želeli bi vozilo koje ima odlične performanse, kao što je mala potrošnja goriva ili motor ogromne snage.

 

 

Možda takav auto nemate, ali postoji način da te svoje snove pretvorite u realnost. Reč je o čip tjnuningu, a šta tačno taj termin znači, saznajte u tekstu koji sledi.

Čipovanje

Čip tjuning se zapravo odnosi na menjanje ili izmenu jednog epROM čipa u autu, ili zamenu elektronske upravljačke jedinice (ECU).

To se čini iz razloga da bi se postigle bolje karakteristike vozila. U pitanju je metoda kojom se menjaju fabrički parametri vezani za momenat paljenja, količinu goriva kao i pritisak nadpunjenja, dok je rezultat ovih promena povećanje obrtnog momenta i snage motora.

Menjanjem parametara računara koji kontroliše rad motora, snaga motora se može povaćati za čak trideset posto.

Interesantno je da se stari motori, do otprilike 87. godišta, nisu mogli čipovati, jer su posedovali elektronske komponente koje fizički nisu dozvoljavale upisivanje ili menjanje parametara. Zapravo, oni nisu ni imali čip, već samo jedan program rada.

Ako ste bili vlasnik vozila proizvedenog između 1987. do 1994. godine, vaš auto je imao upisane informacije o kontroli motora. Elektronska vrsta memorije nije dozvoljavala prepravljanje, ali je bilo moguće izvaditi originalni modul i staviti novi, pa na taj način promeniti fabričke postavke.

Motori u automobilima od 1998. godine do danas, imaju elektronsku memoriju tipa FLASH, koja dozvoljava prepravljanje. Čipovanje koje se vrši na ovim vozilima naziva se OBD ili tuning preko kabla.

Čipovanje automobila – iskustva

Kada govorimo o motorima od 2003. godine pa nadalje, kod nekih od njih čipovanje mora da se odradi preko BDM konektora, koji se nalazi u samom ECU (elektronskoj upravljačkoj jedinici). 

 

 

Praktično, to bi značilo da se računar mora izvaditi iz automobila, i jedino na taj način je moguće čitanje ili pisanje po sadržaju memorije.

Možda se pitate koliko je ovakav postupak siguran, ali razloga za brigu nema, jer stručna lica otvaraju računar uz pomoć veoma kvalitetne opreme. Elektronski sklop, koji se naziva Power box, ima ulogu da „presretne“ informaciju od senzora, da je promeni i prosledi dalje elektronskoj upravljačkoj jedinici ili diznama. Ovaj deo se postavlja između senzora i ECU-a, ili u drugom slučaju, između dizni i ECU-a. Rezultat svega je bolji odnos vazduh/gorivo, pa se na taj način dolazi do poboljšane snage motora. 

Kada se radi na ovaj način, ne postoji rastavljanje elektronske upravljačke jedinice, a ni OBD prepravljnja FLASH-a. Tako ECU ostaje u potpunosti originalan. To bi dalje značilo da se uvek može staviti na drugi identičan automobil. 

Pri tome ne postoji mogućnost da se vrše individualne prepravke, kao ni pojedinačno podešavanje. 

Da biste bili u trendu, a pre svega da biste sami sebi ostvarili želje i dobili automobil sa performansama kakve ste oduvek želeli, čip tjuning je metoda namenjena baš vama. Probajte, jer svakako nećete zažaliti, dok ćete na iznos koji ste platili veoma brzo zaboraviti, čim upalite moćnu mašinu i podignete oblak prašine za sobom.

Čipovanje automobila – cena:

Za čipovanje vašeg četvorotočkaša, potrebno je izdvojiti od 200 do par hiljada evra, u zavisnosti kakve modifikacije se žele postići.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

31.10.2018
Milana Aleksic

Po pitnaju cipovanja automobila ubedljivo je najbolje resenje da posetite Chip Tuning TT Electronic.

15.09.2017
Marina Zivkovic

Nikada cipovanje automobila nije bilo bas toliko skupo kao sto je to inace postalo u danasnje vreme. Mene licno nista vise po tom pitnaju i ne moze vise toliko da zacudi. Sve ostalo je samo gubljenje vremena.

19.05.2017
Filip Milutinovic

Moze ono da se uradi zaista bez nekih vecih problema.

08.05.2017
Jovana Milinkovic

Koliko samo mogu da vidim, svako cipovanje automobila mora da se dobro plati kako god da okrenete.

24.04.2017
Mihajlo Nastasovic

U svakom slucaju kako god da okrenete, nije cipovanje automobila ni malo jeftino. Sve drugo mora da se daleko vise plati.

10.04.2017
Lea Stankovic

Po meni cipovanje automobila mora da se posebno plati. Sve drugo je samo gubljnje vremena i nista vise od toga.

23.03.2017
Todor Markovic

Nikada cipovanje nije bilo nesto puno jeftino. To je uvek prva i osnovna stvar.

23.03.2017
Simona Vucinic

Cipovanje auto u svakom slucaju treba da se debelo plati. Sve drugo je manje vazno i bitno.

10.03.2017
Janko Zivanovic

Kako god da okrenete, ovo je nesto sto treba i mora uvek psoebno i debelo da se plati.

06.03.2017
Marta Dencevic

Nije svako cipovanje automobila isto. neko je malo bolje resenje a neko nije.

15.02.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, mislim da ovo nije nesto previse dobro kada pricamo o samom motoru. Mislim da je cipovanje nesto sto ga pre ili kasniej unistava.

01.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi je sam poznato, cipovanje automobila je u svakom slucaju nesto sto poprilicno kosta. Pri tome, to takodje drasticno osctecuje i motor.

19.01.2017
Ivan Stojanovic

Koliko samo mogu da cujem, sve veci broj ljudi se okrece ovom servisu. jedino je po meni problem u tom sto sam cuo da cipovanje dosta ostecuje motor.

30.12.2016
Nikolina Pantelic

Ovo je ipak nesto sto bas onako dobro mora da se plati.

14.12.2016
Marko Petrovic

Ja licno cipovanje automobila niakda ne bih radio posto sam inace cuo da policija bas ima velike kazne po ovom pitanju.

28.11.2016
Jana Stankovic

Realno govoreci, po pitanju automobila, samo treba da posetite servis Spasic i vise nista po tom pitanju ne biste trebali da pogresite.

09.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitnaju cipovanja automobila ubedljivo je najbolje resenje da posetite Chip Tuning TT Electronic.

20.09.2016
Dusan Markovic

Licno sam protiv tog cipovanja, zbog toga sto vas motor na taj nacin dobija snagu ali se zato i mnogo brze trosi.