Sta podrazumeva i cemu sluzi cipovanje automobila? Mnogi vlasnici automobila su zaljubljeni u svoje četvorotočkaše. Želeli bi vozilo koje ima odlične performanse, kao što je mala potrošnja goriva ili motor ogromne snage. Možda takav auto nemate, ali postoji način da te svoje snove pretvorite u realnost. Reč je o čip tjnuningu, a šta tačno taj termin znači, saznajte u tekstu koji sledi.

Čipovanje

Pročitaj više

Izaberite neku od vulkanizerskih radnji gde mozete raditi ČIPOVANjE AUTA

Beograd

Chip Tuning NovaSpeed
Chip Tuning NovaSpeed
I Sutjeska 48/garaže, Krnjača
Borča Pozovi

NovaSpeed se već dugi niz godina bavi chip tuningom i mehanikom motorne grupe. Firmu su osnovali Mašinski inženjer sagorevanja i Elektro inženjer industrijske robotike sa dugogodišnjim iskustvom, tako da možete biti sigurni da će Vaš auto bi...
Pročitaj više

Cas System auto alarmi
Cas System auto alarmi
23. Srpske udarne divizije 24
Voždovac Pozovi

Cas System je savremeni auto servis nalazi se na Voždovcu. Bavi se kompletnom auto elektronikom, elektrikom, dijagnostikom i mehanikom za sve novije modele automobila kao i ugradnjom i servisom auto alarma...
Pročitaj više

Servis Sreckovic
Servis Sreckovic
Matavuljeva 2
Voždovac Pozovi

Servis Srećković je specijalizovana firma za oblast auto elektronika, auto računari i merna i regulaciona tehnologija. Naša specijalnost je proizvodnja digitalnih taksimetara...
Pročitaj više

Chip Tuning TT electronic
Chip Tuning TT electronic
Aleksandra Dubčeka 5nj
Zemun

Firma "Chip Tuning TT Electronic",je Zvanicni distributer renomirane firme “SM chip tuning” za Beograd i Srbiju. Osnovna delatnost naše firme jeste chip tuning i tuning automobila, vozila za komercijalne namene, plovila i motocikala....

Novi Sad

Delta Rosso chip tuning
Delta Rosso chip tuning
Račkog 196, Petrovaradin Pozovi

Delta Rosso Chip Tuning je firma iz Novog Sada specijalizovana za softversko prilagođavanje sadržaja mape u motornom računaru na svim linijama na kojima on funkcioniše. Usluge editovanja parametara motornog računara obavljamo u našem servisu ...
Pročitaj više

K Tech Chiptuning
K Tech Chiptuning
Bajči Žilinskog 9

Vaš auto može da radi mnogo bolje i efikasnije uz pomoć K TECH čipovanja automobila!...

Sta podrazumeva i cemu sluzi cipovanje automobila? Mnogi vlasnici automobila su zaljubljeni u svoje četvorotočkaše. Želeli bi vozilo koje ima odlične performanse, kao što je mala potrošnja goriva ili motor ogromne snage. Možda takav auto nemate, ali postoji način da te svoje snove pretvorite u realnost. Reč je o čip tjnuningu, a šta tačno taj termin znači, saznajte u tekstu koji sledi.

Čipovanje

Čip tjuning se zapravo odnosi na menjanje ili izmenu jednog epROM čipa u autu, ili zamenu elektronske upravljačke jedinice (ECU).To se čini iz razloga da bi se postigle bolje karakteristike vozila. U pitanju je metoda kojom se menjaju fabrički parametri vezani za momenat paljenja, količinu goriva kao i pritisak nadpunjenja, dok je rezultat ovih promena povećanje obrtnog momenta i snage motora.Menjanjem parametara računara koji kontroliše rad motora, snaga motora se može povaćati za čak trideset posto.Interesantno je da se stari motori, do otprilike 87. godišta, nisu mogli čipovati, jer su posedovali elektronske komponente koje fizički nisu dozvoljavale upisivanje ili menjanje parametara. Zapravo, oni nisu ni imali čip, već samo jedan program rada.Ako ste bili vlasnik vozila proizvedenog između 1987. do 1994. godine, vaš auto je imao upisane informacije o kontroli motora. Elektronska vrsta memorije nije dozvoljavala prepravljanje, ali je bilo moguće izvaditi originalni modul i staviti novi, pa na taj način promeniti fabričke postavke.Motori u automobilima od 1998. godine do danas, imaju elektronsku memoriju tipa FLASH, koja dozvoljava prepravljanje. Čipovanje koje se vrši na ovim vozilima naziva se OBD ili tuning preko kabla.

Čipovanje automobila – iskustva

Kada govorimo o motorima od 2003. godine pa nadalje, kod nekih od njih čipovanje mora da se odradi preko BDM konektora, koji se nalazi u samom ECU (elektronskoj upravljačkoj jedinici). Praktično, to bi značilo da se računar mora izvaditi iz automobila, i jedino na taj način je moguće čitanje ili pisanje po sadržaju memorije.Možda se pitate koliko je ovakav postupak siguran, ali razloga za brigu nema, jer stručna lica otvaraju računar uz pomoć veoma kvalitetne opreme. Elektronski sklop, koji se naziva Power box, ima ulogu da „presretne“ informaciju od senzora, da je promeni i prosledi dalje elektronskoj upravljačkoj jedinici ili diznama. Ovaj deo se postavlja između senzora i ECU-a, ili u drugom slučaju, između dizni i ECU-a. Rezultat svega je bolji odnos vazduh/gorivo, pa se na taj način dolazi do poboljšane snage motora. Kada se radi na ovaj način, ne postoji rastavljanje elektronske upravljačke jedinice, a ni OBD prepravljnja FLASH-a. Tako ECU ostaje u potpunosti originalan. To bi dalje značilo da se uvek može staviti na drugi identičan automobil. Pri tome ne postoji mogućnost da se vrše individualne prepravke, kao ni pojedinačno podešavanje. Da biste bili u trendu, a pre svega da biste sami sebi ostvarili želje i dobili automobil sa performansama kakve ste oduvek želeli, čip tjuning je metoda namenjena baš vama. Probajte, jer svakako nećete zažaliti, dok ćete na iznos koji ste platili veoma brzo zaboraviti, čim upalite moćnu mašinu i podignete oblak prašine za sobom.

Čipovanje automobila – cena:

Za čipovanje vašeg četvorotočkaša, potrebno je izdvojiti od 200 do par hiljada evra, u zavisnosti kakve modifikacije se žele postići.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Milana Aleksic
  31.10.2018 11:04

  Po pitnaju cipovanja automobila ubedljivo je najbolje resenje da posetite Chip Tuning TT Electronic.

  Marina Zivkovic
  15.09.2017 08:47

  Nikada cipovanje automobila nije bilo bas toliko skupo kao sto je to inace postalo u danasnje vreme. Mene licno nista vise po tom pitnaju i ne moze vise toliko da zacudi. Sve ostalo je samo gubljenje vremena.

  Filip Milutinovic
  19.05.2017 08:19

  Moze ono da se uradi zaista bez nekih vecih problema.

  Jovana Milinkovic
  08.05.2017 09:09

  Koliko samo mogu da vidim, svako cipovanje automobila mora da se dobro plati kako god da okrenete.

  Mihajlo Nastasovic
  24.04.2017 07:03

  U svakom slucaju kako god da okrenete, nije cipovanje automobila ni malo jeftino. Sve drugo mora da se daleko vise plati.

  Lea Stankovic
  10.04.2017 01:28

  Po meni cipovanje automobila mora da se posebno plati. Sve drugo je samo gubljnje vremena i nista vise od toga.

  Todor Markovic
  23.03.2017 10:01

  Nikada cipovanje nije bilo nesto puno jeftino. To je uvek prva i osnovna stvar.

  Simona Vucinic
  23.03.2017 10:00

  Cipovanje auto u svakom slucaju treba da se debelo plati. Sve drugo je manje vazno i bitno.

  Janko Zivanovic
  10.03.2017 07:21

  Kako god da okrenete, ovo je nesto sto treba i mora uvek psoebno i debelo da se plati.

  Marta Dencevic
  06.03.2017 06:11

  Nije svako cipovanje automobila isto. neko je malo bolje resenje a neko nije.

  Petar Jankovic
  15.02.2017 08:50

  Koliko mi se samo cini, mislim da ovo nije nesto previse dobro kada pricamo o samom motoru. Mislim da je cipovanje nesto sto ga pre ili kasniej unistava.

  Ljubinka Sreckovic
  01.02.2017 01:32

  Koliko mi je sam poznato, cipovanje automobila je u svakom slucaju nesto sto poprilicno kosta. Pri tome, to takodje drasticno osctecuje i motor.

  Ivan Stojanovic
  19.01.2017 05:54

  Koliko samo mogu da cujem, sve veci broj ljudi se okrece ovom servisu. jedino je po meni problem u tom sto sam cuo da cipovanje dosta ostecuje motor.

  Nikolina Pantelic
  30.12.2016 10:02

  Ovo je ipak nesto sto bas onako dobro mora da se plati.

  Marko Petrovic
  14.12.2016 04:57

  Ja licno cipovanje automobila niakda ne bih radio posto sam inace cuo da policija bas ima velike kazne po ovom pitanju.

  Jana Stankovic
  28.11.2016 11:54

  Realno govoreci, po pitanju automobila, samo treba da posetite servis Spasic i vise nista po tom pitanju ne biste trebali da pogresite.

  Biljana Brankovic
  09.11.2016 11:42

  Po pitnaju cipovanja automobila ubedljivo je najbolje resenje da posetite Chip Tuning TT Electronic.

  Dusan Markovic
  20.09.2016 09:14

  Licno sam protiv tog cipovanja, zbog toga sto vas motor na taj nacin dobija snagu ali se zato i mnogo brze trosi.