Dodaj firmu

Chip tunning Voždovac

Servis za Chip Tunning nalazi se na Voždovcu. Servis pruža specijalizovane usluge učitavanja i modifikacije softvera, kao i gađenje EGR ventila i mobilajzera, i gašenje DPF filtera.
Pročitaj više

Jaše Ignjatovića 20
Voždovac, Beograd

Sale Auto elektro servis

Auto Elektro servis Sale nalazi se u Surčinu. Specijalizovan servis za popravku, deuzinfekciju i punjenje auto klima, čipovanje automobile i kodiranje i narezivanje ključeva za automobile.
Pročitaj više

Vinogradska 78j
Surčin, Beograd

Revochip chiptuning servis

Chiptuning servis automobila i kamiona, sa najsavremenijim testerom sa detaljno merenje snage i obrtaja motora u Beogradu.
Pročitaj više

Zrenjaninski put 43p
Palilula, Beograd

Servis Sreckovic

Servis Srećković je specijalizovana firma za oblast auto elektronika, auto računari i merna i regulaciona tehnologija. Naša specijalnost je proizvodnja digitalnih taksimetara
Pročitaj više

Matavuljeva 2
Voždovac, Beograd

Čipovanje automobila Chip Tuning NovaSpeed

NovaSpeed se već dugi niz godina bavi chip tuningom i mehanikom motorne grupe. Firmu su osnovali Mašinski inženjer sagorevanja i Elektro inženjer industrijske robotike sa dugogodišnjim iskustvom, tako da možete biti sigurni da će Vaš auto bi...
Pročitaj više

I Sutjeska 48/garaže, Krnjača
Borča, Beograd

Sta podrazumeva i cemu sluzi cipovanje automobila? Mnogi vlasnici automobila su zaljubljeni u svoje četvorotočkaše. Želeli bi vozilo koje ima odlične performanse, kao što je mala potrošnja goriva ili motor ogromne snage.

Možda takav auto nemate, ali postoji način da te svoje snove pretvorite u realnost. Reč je o čip tjnuningu, a šta tačno taj termin znači, saznajte u tekstu koji sledi.

Čipovanje

Čip tjuning se zapravo odnosi na menjanje ili izmenu jednog epROM čipa u autu, ili zamenu elektronske upravljačke jedinice (ECU).

To se čini iz razloga da bi se postigle bolje karakteristike vozila. U pitanju je metoda kojom se menjaju fabrički parametri vezani za momenat paljenja, količinu goriva kao i pritisak nadpunjenja, dok je rezultat ovih promena povećanje obrtnog momenta i snage motora.

Menjanjem parametara računara koji kontroliše rad motora, snaga motora se može povaćati za čak trideset posto.

Interesantno je da se stari motori, do otprilike 87. godišta, nisu mogli čipovati, jer su posedovali elektronske komponente koje fizički nisu dozvoljavale upisivanje ili menjanje parametara. Zapravo, oni nisu ni imali čip, već samo jedan program rada.

Ako ste bili vlasnik vozila proizvedenog između 1987. do 1994. godine, vaš auto je imao upisane informacije o kontroli motora. Elektronska vrsta memorije nije dozvoljavala prepravljanje, ali je bilo moguće izvaditi originalni modul i staviti novi, pa na taj način promeniti fabričke postavke.

Motori u automobilima od 1998. godine do danas, imaju elektronsku memoriju tipa FLASH, koja dozvoljava prepravljanje. Čipovanje koje se vrši na ovim vozilima naziva se OBD ili tuning preko kabla.

Čipovanje automobila – iskustva

Kada govorimo o motorima od 2003. godine pa nadalje, kod nekih od njih čipovanje mora da se odradi preko BDM konektora, koji se nalazi u samom ECU (elektronskoj upravljačkoj jedinici). 

Praktično, to bi značilo da se računar mora izvaditi iz automobila, i jedino na taj način je moguće čitanje ili pisanje po sadržaju memorije.

Možda se pitate koliko je ovakav postupak siguran, ali razloga za brigu nema, jer stručna lica otvaraju računar uz pomoć veoma kvalitetne opreme. Elektronski sklop, koji se naziva Power box, ima ulogu da „presretne“ informaciju od senzora, da je promeni i prosledi dalje elektronskoj upravljačkoj jedinici ili diznama. Ovaj deo se postavlja između senzora i ECU-a, ili u drugom slučaju, između dizni i ECU-a. Rezultat svega je bolji odnos vazduh/gorivo, pa se na taj način dolazi do poboljšane snage motora. 

Kada se radi na ovaj način, ne postoji rastavljanje elektronske upravljačke jedinice, a ni OBD prepravljnja FLASH-a. Tako ECU ostaje u potpunosti originalan. To bi dalje značilo da se uvek može staviti na drugi identičan automobil. 

Pri tome ne postoji mogućnost da se vrše individualne prepravke, kao ni pojedinačno podešavanje. 

Da biste bili u trendu, a pre svega da biste sami sebi ostvarili želje i dobili automobil sa performansama kakve ste oduvek želeli, čip tjuning je metoda namenjena baš vama. Probajte, jer svakako nećete zažaliti, dok ćete na iznos koji ste platili veoma brzo zaboraviti, čim upalite moćnu mašinu i podignete oblak prašine za sobom.

Čipovanje automobila – cena:

Za čipovanje vašeg četvorotočkaša, potrebno je izdvojiti od 200 do par hiljada evra, u zavisnosti kakve modifikacije se žele postići.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane