Dodaj firmu

Koja je razlika između privatnih i državnih staračkih domova?

; Ažurirano 16.01.2024.
Koja je razlika između privatnih i državnih staračkih domova?

Ukoliko se dvoumite između privatnog i državnog doma za stare možete da sagledate najvažnije informacije i to vam može pomoći da se odlučite.

Prvi i najvažniji faktor jeste cena koja je i najupadljivija razlika između privatnog i državnog staračkog doma.

Cena privatnih domova je i do nekoliko stotina evra veća nego u državnim. Razlog tome je kvalitetnija usluga, smeštaj i veći broj osoblja koji se bavi vašim najmilijim i obezbeđuje i dodatne pogodnosti koje ulaze u cenu.

Blizina starčkog doma je jedna od važnih ali ne i najvažnijih stvari. Važno je da vam je starački dom blizu tako da možete češće da posećujete svoje najmilije i brzo stigne ukoliko se nešto desi ili je potrebno hitno doneti. To može biti problem ako se odlučite za državni starački dom jer su male šanse da vam je on u blizini, pošto ih nema puno.

Ukoliko su vaša baka i deka neko ko ima komplikovanu zdravsvenu sliku zahteva veći nadzor i angažman, morate biti svesni da nemaju svi domovi za stare iste kapacitete, kao i da nisu u mogućnosti da zbrinu određene grupe bolesnika.

Iz tog razloga bolji izbor su privatni starački domovi koji imaju bolji kadar i mogu da obezbede bolji nadzor i lečenje.

Kapcitet doma je jedna od važnijih stavki jer je usko vezana sa količinom pažnje koju će svaki stanar doma dobiti.

Privatni domovi zdravlja po pravilu su manjeg kapaciteta ali imaju bolju negu a stanari su bolje zbrinuti. Državni starački domovi mogu da prime više korisnika čak i do nekoliko stotina ali oni po pravilu imaju manji broj zaposlenih što se odražava na kvalitet usluge a može biti i opasno.

Zato vredi razmisliti i izvagati obe opcije. Privatni domovi iako na početku deluju skupo sa prosečnom cenom oko 300 evra mesečno, nude mnogo kvalitetnih usluga i veliki entuzijazam zaposlenih koji će obezbediti hranu, smeštaj i lečenje ali i razgovor, što ako se razloži na cenu na dnevnom nivou ispada i više nego povoljno.

Idi na vrh strane