Dodaj firmu

Domovi za stare Dedinje

; Ažurirano 29.01.2024.
Domovi za stare Dedinje

U jednom od mirnijih beogradskih naselja su smešteni brojni objekti, koji su specijalizovani za brigu o starijim pokretnim, polupokretnim i nepokretnim licima.

Maksimalno se poštuju svi standardi i u kvalitetu smeštajnih jedinica i u pružanju usluge, a podrazumeva se da apsolutno svi domovi za stare Dedinje moraju posedovati neophodne dozvole za obavljanje te delatnosti.

Domovi za stare Dedinje

Omogućeno je nesmetano korišćenje celokupnog prostora čak i onim starim licima, koji su u invalidskim kolicima, budući da ne postoje pragovi ni u jednoj smeštajnoj jedinici u okviru takvih objekata. Inače su domovi za stare Dedinje koncipirani tako da svaki apartman ima i dnevni i trpezarijski deo, te sopstveno kupatilo i kuhinju, mada korisnici usluga obroke mogu imati i sa ostalim stanarima u zajedničkoj trpezariji.

A izuzev tri glavna obroka, u toku jednog dana sve serviraju i po dve užine, a nutricionisti koji su angažovani u ustanovama ovog tipa će se pobrinuti i da ona lica, koja za tim imaju potrebu, konzumiraju obroke pripremljene u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem.

Svakako da domovi za stare Dedinje vode računa posebno i o higijeni kako celokupnog objekta, tako isto i svakog stanara. Redovno se vrši promena posteljine, a u cenu boravka je uračunato korišćenje peškira, kao i svi potrebni kozmetički preparati za ličnu higijenu. U svakom domu je dostupna i usluga pranja ličnog veša svakog stanara, ali i peglanja.

U toku svakoga dana, tim medicinskih stručnjaka kontroliše stanje zdravlja svakog korisnika usluga ovih institucija, što znači da osim provere krvnog pritiska i telesne temperature, oni takođe vode brigu i o tome da li pacijent uzima propisanu terapiju medikamentima.

Zahvaljujući činjenici da svi domovi za stare Dedinje imaju uspešnu saradnju sa ostalim medicinskim ustanovama na teritoriji celog Beograda, a posebno sa službom hitne medicinske pomoći, po potrebi se i one angažuju. Isto tako oni ostvaruju saradnju i sa specijalizovanim laboratorijama, a kada je to potrebno, angažuju se i lekari specijalisti za određene oblasti.

Svaki stanar na raspolaganju ima i usluge masaže, ali i manikira, kozmetičara i pedikira, kao i frizerske usluge.

Neprekidno je dežurstvo medicinskih sestara i nadležnog lekara, a domovi za stare Dedinje vode brigu i o svim onim licima koja pate od demencije.

U sklopu svake institucije ovog tipa postoji i dvorišni prostor, u kome stanari mogu da borave tokom letnjih dana, a u skladu sa interesovanjem će za njih biti organizovani i izleti do nekih bližih lokaliteta.

Naravno da je kompletna medicinska usluga dostupna u apsolutno svakoj instituciji te vrste, ali je posebno važno istaći i to da domovi za stare Dedinje vode računa i o psihičkom zdravlju svakog svog stanara. Njima je na raspolaganju i mogućnost da se o svakom problemu posavetuju sa stručnjacima, a primarno sa psihijatrima i psiholozima.

Idi na vrh strane