Dodaj firmu

Domovi za stare Vidikovac

; Ažurirano 29.01.2024.
Domovi za stare Vidikovac

Uz maksimalno poštovanje važećih standarda, ali i zakonskih obaveza, na području grada Beograda funkcionišu specijalizovani domovi za smeštaj starih lica.

A njih naravno ima u svim delovima glavnog grada, u kojima postoje za to uslovi. Svakako da teritoriji beogradske opštine Rakovica može da se pohvali činjenicom da ima dosta zelenila, ali i privatnih kuća, u kojima su smeštene u ustanove ovog tipa, te u kojima mogu da borave apsolutno svi stariji građani, bez obzira da li mogu da brinu o sebi ili im je neophodna tuđa nega.

Domovi za stare Vidikovac

Naravno da nije uopšte jednostavna odluka svoje roditelje smestiti u ovakve institucije, ali je činjenica da domovi za stare Vidikovac imaju odličnu ponudu, te da omogućuju svakom stanaru adekvatnu negu i brigu. Istovremeno rasterećuju njihove rođake i decu, jer nemaju apsolutno niti jedan razlog da budu zabrinuti za svoje najmilije. A tim pre ako ne žive u zemlji, jer će im zaposleni u izabranom staračkom domu ponuditi i mogućnost da budu obaveštavani elektronski o stanju zdravlja svojih roditelja ili rođaka, što će sigurno u velikoj meri da im olakša ovu, inače nimalo jednostavno odluku.

Prema važećim standardima su građeni svi domovi za stare Vidikovac, a to pored ostalog podrazumeva prostrane i kvalitetno opremljene smeštajne jedinice, ali i mogućnost kretanja čak i za stanare, koji koriste invalidska kolica.

U zavisnosti od toga koji je ukupan kapacitet ležajeva, zavisi i da li su smeštajne jedinice namenjene za više osoba ili samo za po jednog stanara, ali u principu svaka od njih poseduje sve što im je potrebno. Pod tim mislimo kako na sopstveno kupatilo, ali i kuhinjski deo, tako isto i na dnevni boravak, odnosno trpezariju, s tim što svaka smeštajna jedinica ima i televizijski prijemnik, ali i adekvatno grejanje.

Posebno pažnju domovi za stare Vidikovac obraćaju na higijenu, tako da su u cenu boravka uračunata i sva kozmetička sredstva, a i peškiri. Zamena posteljine se vrši u propisanom vremenskom periodu, a svakodnevno se naročita pažnja obraća na higijenu objekta i soba.

Kada je u pitanju briga o zdravlju stanara, domovi za stare Vidikovac je pružaju na svakodnevnom nivou, uzevši u obzir da su svi prisutni pod neprekidnim nadzorom i medicinskih sestara i doktora. Na dnevnom nivou se proverava telesna temperatura svakog korisnika usluga, potom krvni pritisak, a po potrebi i nivo šećera u krvi.

Uzevši u obzir da sa brojnim specijalizovanim laboratorijama i u ovom delu Beograda i u celom gradu sarađuju svi domovi za stare Vidikovac, to se koriste i njihove usluge po potrebi. Naravno da ove ustanove ostvaruju saradnju i sa službom hitne pomoći glavnog grada, ali i sa ostalim specijalizovanim medicinskim službama i bolnicama.

U ustanovama ovog tipa se vrši nadzor ne samo pokretnih stanara, nego i polupokretnih, odnosno nepokretnih, a ukoliko je potrebno, medicinski stručnjaci će voditi računa i o osobama koje pate od demencije.

Ishrana je bazirana na tri glavna obroka i dve užine na dnevnom nivou, a po potrebi će biti pripremani obroci i za one pacijente, koji su na specijalnom režimu ishrane.

A osim uobičajenih medicinskih usluga, domovi za stare Vidikovac u određenom periodu godine organizuju i kraće izlete do zanimljivih mesta u okolini, a čak će biti obezbeđene i dodatne usluge u vidu angažovanja pedikira, manikira i frizera, a ukoliko neko to bude želeo, može koristiti i usluge masaža, koje su takođe na zahtev dostupne.

Idi na vrh strane