Dodaj firmu

Koji prilog se najčešće služi uz ribu?

; Ažurirano 16.01.2024.
Koji prilog se najčešće služi uz ribu?

 

Specijaliteti od ribe su specifičnog ukusa, ali svakako bi trebalo uvrstiti ih u svakodnevnu ishranu, jer nude brojne prednosti za zdravlje.

Iako postoje ljudi koji jednostavno ribu jedu samo uz dodatak soka od limuna ili bez ičega, poznato je da riblji restorani Beograd izuzetno vode računa o tome koje će priloge uz koju ribu da posluže, što zbog bogatije porcije, što zbog poboljšanja ukusa samog jela.

Preliv za ribu

U većini slučajeva je praksa da osim kriški limuna, uz specijalitete od ribe bude poslužen i preliv od peršuna, sitno seckanog ili tucanog belog luka i ulja.

Takođe treba imati na umu i da gotovo svi riblji restorani u Beogradu vode računa da tom prilikom koriste maslinovo ulje zbog specifičnog ukusa, ali da po zahtevu gostiju ovaj preliv mogu pripremiti i sa drugom vrstom ulja.

Varivo od blitve i krompira

Druga opcija za prilog, koji se u većini slučajeva služi uz ribu i specijalitete od ribe jeste varivo od kuvanog krompira i barene blitve.

A u zavisnosti od toga kako ste navikli, možete jednostavno samo krompir iseckati na kockice i prokuvati dok ne omekša, a blitvu obariti i takođe iseckati, pa sve to pomešati i dodati eventualno soli i malo ulja.

Pojedine domaćice praktikuju da u ovo varivo dodaju i preliv od limunovog soka ili sirćeta, a neke neizostavno dodaju i sitno seckani beli luk.

Rižoto kao prilog uz specijalitete od ribe

Iako postoje riblji restorani Beograd, koji kao odvojeno jelo služe rižoto, ima i onih koji obogaćuju specijalitete od ribe upravo ovim prilogom. Naravno da to ne podrazumeva celu porciju rižota, već obično manju količinu, koja se koristi i kao dekoracija.

Bareni pirinač u tom slučaju obično sadrži samo malo crnog i belog luka, a u principu sve zavisi od inovativnosti samog kuvara, jer može u rižoto kao prilog dodati i neke druge sastojke.

Idi na vrh strane