Dodaj firmu

Najbolji recept za riblju čorbu

; Ažurirano 16.01.2024.
Najbolji recept za riblju čorbu

 

Posebno u vreme posnih slava se pominje riblja čorba i specijaliteti od ribe, mada ima i onih ljudi, koji se trude da ribu u vrste u svakodnevnu ishrana. Obično je preporuka da se riba nađe na trpezi barem jednom do dva puta nedeljno.

Na svu sreću, postoje brojni riblji restorani Beograd, pa se ne morate preterano mučiti sa pripremom različitih specijaliteta od ribe i plodova mora.

Ali ako želite da okušate svoje kulinarske sposobnosti, onda je potrebno i da pronađete najbolji recept za riblju čorbu. Naravno da će vam svaka domaćica reći da je njena riblja čorba najbolja, kao što će i svaki riblji restoran hvaliti svog kuvara. Ali na vama ostaje da pronađete recept koji vama i vašim ukućanima najviše odgovara.

Kako se priprema riblja čorba?

Prvo je potrebno da odlučite od koje ribe želite da pripremate ovaj specijalitet. Obično se u tom slučaju koristi nešto masnija riba, a koja prethodno mora dobro da se očisti. Čak postoje i domaćice koje isključivo pripremaju ribu od filea, jer ne moraju da se muče sa čišćenjem od kostiju.

Preporuka je da kombinujete više vrsta riba, s tim da svakako makar jedna od njih bude masnija, jer će onda i riblja čorba biti ukusnija. Upravo to čine i riblji restorani Beograd, ali nijedan od njih ne odaje tajnu šefa kuhinja.

Biće vam potrebno oko 1,5 do 2 kg očišćene ribe, koju izaberete, kao i oko 750 g crnog luka. Vodite računa da ne preterate u količini luka.

Od ostalih sastojaka biće vam potrebni naravno začini, a preporuka je da to svakako bude vegeta i možda već pripremljen začin za riblju čorbu, kao i tucana paprika. Po vašem izboru, tucana paprika može biti i ljuta.

Idealno bi bilo ako imate blender i luk nakon čišćenja u njemu izmiksate. A ako to nije slučaj, onda je dovoljno da ga sitnije iseckate. Zatim pripremljeni luk nalijte vodom i ostavite da se kuva. Potrebno je oko pola sata, a onda dodajte sve pripremljene začine i kuvajte još oko 10 do 15 minuta.

Kada ste sve to uradili, iseckanu ribu bi trebalo da dodate u tu smesu i nalijete sa još vode, a do one količine koliko procenjujete da će vam biti potrebno čorbe.

Da se riba ne bi raspala, vodite računa o tome da je ne kuvate duže od dvadesetak minuta.

Ovako pripremljena riblja čorba se obično služi uz domaći hleb, neku testeninu ili bez ičega.

Nemojte biti iznenađeni ako vidite da riblji restorani Beograd uz ovaj specijalitet praktikuju da posluže i sirće, ali i dodatnu ljutu tucanu papriku.

Idi na vrh strane