Dodaj firmu

Kako jesti ostrige?

; Ažurirano 16.01.2024.
Kako jesti ostrige?

 

Poznati su detalji iz američkih filmova, u kojima se svi smeju glavnim glumicama, koje odu na gala večeru i ne znaju kako da jedu posebnu vrstu školjki, poznatu kao ostrige.

Osnovne informacije o ostrigama

Iako su danas ostrige poseban delikates, pa se brojni riblji restorani Beograd utrkuju i u ko će imati kvalitetniju ponudu, manje je poznat podatak da su one bile izuzetno cenjene još u stara vremena. Tačnije, postoje podaci da su još Stari Rimljani i te kako znali za ovaj specijalitet, te da su ih i uzgajali u posebnim uslovima.

U današnje vreme se ostrige smatraju prvoklasnim specijalitetom, a njihova uzgajališta se trenutno nalaze u priobalju Pacifika i Atlantika, odnosno Mediterana. Takođe je poznato da se u Australiji, Japanu, Meksiku i Kini ove školjke uzgajaju.

Uzgajanje ostriga je vrlo dugotrajan proces i neretko se događa da bude potrebno čak između tri i četiri godine da one stignu na trpeze širom sveta.

Ove školjke se hrane planktonima, a da bi mogle da budu sveže dok stignu do prodaje, neophodno je da im se održava vlažnost i da budu čuvane na hladnom mestu.

Ostrige u restoranima

Retko ko u principu ostrige priprema kod kuće, jer su to jednostavno najčešće specijaliteti koje nude brojni riblji restorani u Beogradu. S obzirom na to da se vrlo brzo kvare, potrebno je konzumirati ih kada su sveže i voditi računa ne samo o njihovoj pripremi, već i o načinu serviranja.

Zanimljiv je podatak da ni u kom slučaju ostrige ne treba čuvati u vodi, pošto se dešava da ako jedna od njih ugine, onda se to desi i sa svim ostalima u posudi.

Postoji siguran način da se ostrige otvaraju, a većina njih se jede iz ljuske direktno.

Imajte na umu da jedine ostrige koje smeju i mogu da se jedu sirove su one koje imaju vrlo čvrsto zatvorenu ljušturu, što znači da su žive. Ukoliko je njihova ljuštura imalo otvorena, to znači da su mrtve, što može dovesti do trovanja.

Da biste ih pravilno jeli, potrebno je da posedujete adekvatnu opremu, ali i da poznajete tehniku otvaranja i naravno da imate snagu, jer ako sve to nije slučaj može se desiti da se povredite.

Poseban nož koji se koristi za otvaranje ostriga, zatim mrežasta rukavica od čelika se smatraju obaveznom opremom. Da bi jedna ostriga bila otvorena, potrebno je da njena ljuštura bude razbijena i da budu presečeni mišići, koji omogućuju školjki da bude zatvorena.

Nakon što ih ispere hladnom vodom i očistite, te svakako odložite u činiju, koja je pre toga napunjena ledom, potrebno je da zaobljena strana školjke bude okrenuta na dole i da je čvrsto držite. Zatim sa puno pažnje treba da presečete nožem između ljuštura, kako biste presekli mišiće koji drže školjku. Onda lagano i pažljivo treba da podignete vama bližu polovinu ljušture i da je opet pažljivo specijalnim nožem odvojite od mesa. Vodite računa da se ne prospe tečnost i pažljivo uklonite gornju polovinu.

Idi na vrh strane