Poznato je da je izuzetno važno voditi računa o zdravoj ishrani. U novije vreme se sve češće govori o tome da meso treba izbaciti iz upotrebe, a da fokus treba staviti na povrće i ribu, odnosno specijalitete od ribe.
Specijaliteti sa roštilja su uobičajeni u kuhinji naše zemlje, to je već svima dobro poznato. Ćevapčići i pljeskavice su ipak karakteristični za srpsku kuhinju i nadaleko su poznati i svim turistima koji posećuju Srbiju.
Pročitaj višePoznato je da je izuzetno važno voditi računa o zdravoj ishrani. U novije vreme se sve češće govori o tome da meso treba izbaciti iz upotrebe, a da fokus treba staviti na povrće i ribu, odnosno specijalitete od ribe.
Posebno u vreme posnih slava se pominje riblja čorba i specijaliteti od ribe, mada ima i onih ljudi, koji se trude da ribu u vrste u svakodnevnu ishrana. Obično je preporuka da se riba nađe na trpezi barem jednom do dva puta nedeljno.
Specijaliteti od ribe su specifičnog ukusa, ali svakako bi trebalo uvrstiti ih u svakodnevnu ishranu, jer nude brojne prednosti za zdravlje.
Svi oni ljudi koji znaju kako da uživaju u hrani, posebno vode računa o tome koje piće će uz određene specijalitete konzumirati. Mada o tome postoje praktično nepisana pravila, ima i onih ljudi koji se njih neće pridržavati, već će isključivo po ličnom ukusu i nahođenju odabrati da li će uz određeni specijalitet konzumirati pivo, crveno, belo, crno ili roze vino, odnosno neki drugi alkoholni ili bezalkoholni napitak.
U ne tako davna vremena se mnogo više vodilo računa o veri i o postu, ali čini se da se u novije vreme ipak ljudi tim običajima vraćaju.
Poznati su detalji iz američkih filmova, u kojima se svi smeju glavnim glumicama, koje odu na gala večeru i ne znaju kako da jedu posebnu vrstu školjki, poznatu kao ostrige.