Dodaj firmu

Michelin dodaje Srbiju na svoj vodič najboljih restorana na svetu - Koji restoran u Beogradu će prvi postati ponosni vlasnik Michelinove zvezdice?

; Ažurirano 29.01.2024.
Michelin dodaje Srbiju na svoj vodič najboljih restorana na svetu - Koji restoran u Beogradu će prvi postati ponosni vlasnik Michelinove zvezdice?

Šta je Michelinova zvezdica i šta ona znači za jedan restoran?

Michelinova zvezdica je najveće priznanje u svetu kulinarstva. Michelinovu zvezdicu dobijaju samo vrhunski restorani, koji su dostigli perfekciju u pripremi, serviranju i odabiru svojih jela. Najvažniji kriterijum koji odlučuje da li je određeni svetski restoran zaslužio to priznanje je kvalitet hrane, odabir kao i sposobnost kombinovanja vrhunskih namirnica iz različitih krajeva sveta.

Ono što daje dodatnu prednost restoranu je autentičnost i meni na kome su najpoznatija jela sa domaćeg podneblja.

U tom smislu autentičnost je na ceni, a Michelinovi inspektori koji ocenjuju restoran uvek su u potrazi za nečim novim i drugačijim.

Pored same ponude restorana koja je presudna prilikom ocenjivanja, konačnoj oceni doprinose i prijatan ambijent, profesionalno i ljubazno osoblje i besprekorna higijena lokala.

Osvajanje Michelinove zvezdice za jedan restoran znači isto što i dobijanje oskara za film godine a možda i decenije.

U tom smislu svaki restoran koji dobije tu čast da nosi ovo važno obeležje koje više od bilo koje reči govori o kvalitetu jednog restorana, uživa poseban ugled.

Restoran koji za svoju ponudu i uslugu dobije Michelinovu zvezdicu, često će se nalaziti na listama najboljih restorana, restorana sa najomiljenijim ocenama, a posebnu čast ima zbog prisustva na listi dobitnika Michelinovih zvezdica.

Ovakav restoran može očekivati siguran prosperitet u svom poslovanju, neretko dolazi do reorganizacije u timu, a kuvari osećaju još veći nivo odgovornosti da i u budućnosti opravdaju kvalitet svojih jela.

Poseban značaj Michelinocih zvezdica je u tome što one znače konstantan napredak i kvalitetnu ponudu, jer se restorani koji jednom dobiju Michelinovu zvezdicu trude da to priznanje i opravdaju, budući da se ona nije trajna već restorani mogu izgubiti ovo odlikovanje ukoliko im kvalitet uslge opadne nakon nekog vremena.

Restorani takođe mogu očekivati bolju posetu i ocene gostiju što na domaćim ali i svetskim portalima i vodičima za restorane. Ukoliko volite da obilazite restorane i ljubitelj ste vrhunskih gastronomskih specijaliteta ali i putovanja, a zelite da istražite ocene i utiske restorana širom sveta onda posetite Tripadvisor.com gde možete na jednom mestu pogledati sve ocene, utiske i informacije o svetski poznatim restoranima, a ukoliko vas zanimaju restorani u Beogradu i želite da pogledate ocene i utiske domaćih restorana onda obavezmo posetite  najpoznatiji domaći vodič za firme i  restorane u Srbiji,   internet portal Navidiku.rs

Kako je nastala Michelinova zvezdica?

Sama ideja o Michelinovim zvezdicama nastala je kada je kompanija Michelin, koja se inače bavi proizvodnjom guma, 1900.godine počela da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi nove vozače navela da posećuju lokalne restorane.

Ova kompanija poznata po godišnjem Michelinovom vodiču koji su braća Andre i Eduard Michelin osmislili na krajnje inovativan način i on je sadržao korisne i zanimljive informacije za vozače, a u njemu su se mogle pronaći mape na kojima su bili automehaničarske radnje, hoteli, hosteli, restorani u koje su mogli da svrate na svom proputovanju, a koji su sadržali anonimne ocene posetilaca. Ocene su bile u vezi sa kvalitetom jela, autentičnošću kuhinje, osobljem, cenama  i drugim pojedinostima koje su interesovale posetioce koji su bili u potrazi za prijatnim mestom gde bi napravili pauzu tokom putovanja.

Michelinov vodič je i nakon 20 godina ostao interesantan vozačima, a vremenom su se određeni restorani izdvojili svojom kvalitetnom ponudom i postali vlasnici Michelinovih zvezdica.

Michelinove zvezdice dodeljuju se samo najboljim svetskim restoranima, a od ove godine  Srbija je po prvi put bila na listi Michelinovih inspektora.

Očekuje se da će se do decembra znati koji su restorani u Beogradu dobili ovo prestižno priznanje. Do sada je sve još uvek obavijeno velom tajne, a niko zapravo ne zna ko su Michelinovi inspektori koji i ocenjuju restorane širom sveta.

Ko su Michelinovi inspektori i zbog čega su oni došli u Srbiju?

Michelinovi inspektori su posebna vrsta agenta koji su stalno zaposleni u kompaniji Michelin, koja ih unajmljuje za specijalni zadatak odnosno proveru restorana širom sveta. Michelinovi inspektori posećuju restorane širom sveta, obučeni kao obični gosti. Nekoliko puta obilaze restoran u tačno određenom roku, a kada im se ponuda nekog restorana dopadne i restoran postane potencijalni kandidat za Michelinovu zvezdicu, Michelinovi inspektori nakon nekog vremena ponovo posećuju odabrani restoran, kako bi se uverili da je kvalitet jela i usluge konstantan. Niko ne zna ko su Michelinovi inspektori, čak i njihova najbliža okolina, prijatelji i rođaci. Posao je strogo poverljiv a svako odavanje informacija se strogo kažnjava. Još jedna misterija vezana je za kriterijume po kojima ovi inspektori odlučuju da nekom restoranu dodele ovo prestižno priznanje.

Do sada je poznato da je glavni kriterijum kvalitet hrane, bogata ponuda restorana i konstantan kvalitet svih segmenata restorana od svih jela na meniju, preko higijene lokala, osoblja i enterijera.

Michelinova statistika:

Najveći broj Michelinovih zvezdica je 3, a do sada samo 2.683 restorana u svetu postalo je vlasnik Michelinove zvezdice.

Od toga je 2.162 restorana dobilo jednu zvezdicu, 384 restorana je dobilo dve zvezdice  a samo 137 restorana u svetu je dobilo 3 Michelinove zvezdice.

Zemlje koje su dobile najviše Michelinovih zvezdica u svetu su: Japan, Francuska, Nemačka, SAD, Italija, Španija, Kina, Engleska, Belgija, Švajcarska, Holandija i Monako.

A od ove godine se i Srbija nalazi na Michelinovoj zvezdanoj stazi. Za sada još uvek nije poznato, koji restorani u Beogradu će dobiti ovu prestižnu nagradu, a zanimljiv podatak je i to da je Srbija jedna od retkih zemalja koje su ušle u uži izbor a da nisu članice Evropske unije.

Od zemalja u regionu samo su Hrvatska i Slovenija bile počastvovane prisustvom u „Michelinovom“ vodiču, Hrvatska sa sedam restorana u konkurenciji a Slovenija sa dva.

Ovo prestižno priznanje je ogroman uspeh naše zemlje na turističkoj mapi sveta, a u medijima su se početkom godine pojavile informacije da je Turistička organizacija Srbije, već godinu dana u kontaktu sa ovom prestižnom kompanijom u Parizu. Ove godine u februaru na sajmu turizma,

Turistička organizacija Srbije je predstavila prvi zeleni „Michelinov“ vodič za Beograd, što znači da su Michelinovi inspektori već obišli određene restorane i odabrali prvog dobitnika Michelinove zvezdice u Srbiji. Ime zaslužnog dobitnika ćemo saznati tek krajem godine, jer je svetska kriza izazvana pandemijom odložila protokole koji su potrebni kako bi jedan restoran bio odlikovan Michelinovom zvezdicom.

Ono što je zanimljivo je da ni sami restorani ne znaju da su bili na najvećem ispitu u svojoj karijeri, a vlasnici restorana saznaju da su dobili kulinarskog oskara tek kada kompanija i zvanično objavi rezultate.

Ono što je manje poznato je da Michelin dodeljuje svoju zvezdicu i za najbolju uslugu, najbolju uličnu hranu, obrok i slično.

Vlasnici restorana imaju mogućnost da prijave svoje restorane i na taj način konkurišu za najprestižnije priznanje u svetu kulinarstva. Prijava se vrši na zvaničnoj stranici Michelin kompanije. I gosti mogu poslati svoje nominacije i predložiti određeni restoran koji će biti u konkurenciji sa drugim svetskim restoranima.

Nakon toga restorani ne dobijaju povratnu informaciju već ih Michelinovi inspektori posećuju anonimno, a ako restoran na njih ostavi dobar utisak, oni dolaze i drugi put da potvrde svoj utisak.

Kada se sastavi lista adekvatnih kandidata zasniva se stručna komisija koja odlučuje da li će i koji restoran dobiti Michelinovu zvezdicu ili ne.

Komisija je važna kako ocena ne bi bila subjektivna, već stručnjaci iz oblasti kulinarstva donose zajedničku ocenu.

Kako će Michelinove zvezdice uticati na Srbiju?

Dobijanjem Michelinove zvezdice Srbija će se lansirati na svetsku turističku scenu, kao top destinacija za obilazak stranih turista.

Srbija je još odavno poznata po kvalitetnoj hrani i poljoprivrednom blagu koje uzgaja, a sada će dobijanjem Michelinove zvezdice turistički ojačati, povećaće se broj turista koji i obilaze zemlje širom sveta koje imaju dobru gastronomsku ponudu, a sam restoran koji bude dobio najveće priznanje za svoje kulinarsko umeće mnogo veći rejting, bolje ocene i svetsku slavu.

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe i odlična gastronomska ponuda zainteresovala je i svetski poznate Michelinove inspektore da obiđu našu zemlju i daju nam priznanje koji je dokaz da imamo jednu od najboljih kuhinja u svetu i kvalitet namirnica na visokom nivou.

Predviđa se da će se mogućnost za dobijanje Michelinove zvezdice proširiti i na ostale gradove Srbije, što je velika šansa za sve naše ugostitelje da obogate i unaprede svoju uslugu, kako bi svi koji dođu u našu zemlju pored gostoprimstva uživali u nama već poznatim autentičnim ukusima sa našeg podneblja.

Idi na vrh strane