U svakodnevnom životu često čujemo skraćenicu PVC, kada se radi o prozorima, vratima ili o folijama, koje su predmet našeg teksta. Da li ste se ikada zapitali šta PVC zapravo znači? U pitanju je polyvinyl chloride, i folije se dobijaju kalendrisanjem ili ekstrudiranjem. 

 

 

Odlika PVC folija je izuzetna transparentnost, odnosno providnost, ravna površina i visok sjaj. 

PVC folije

Jedna od izuzetno dobrih osobina PVC folija je u tome što se na njima može štampati bilo kojom tehnologijom, i zbog toga su zgodne kod izrada reklama. Druge pozitivne karakteristike su da se veoma lako oblikuju zagrevanjem i presovanjem, a pored toga otporne su i na hemikalije. 

Njihova mehanička obrada je veoma jednostavna, pa su svoju ulogu pronašle u proizvodnji ambalaže i pakovanja. 

Proizvodnja PVC folije

PVC folije se proizvode tako da poseduju optimalnu ujednačenost površine, veliku žilavost i čvrstoću, svoju transparetnost zadržavaju pod velikim opterećenjem, a pronaći ćete ih u velikom asortimanu boja i vrstama završne obrade. Još jedna dobra karakteristika jeste da postoji mogućnost reciklaže. 

Mogu se obrađivati na različite načine koji podrazumevaju lepljenje, nabiranje, presovanje, metaliziranje, štampanje, laminiranje, šablonsko sečenje, savijanje, heftanje, termoformiranje...

Prodaja PVC folija

Svoju upotrebu PVC folije nalaze u mnogim oblastima poslovanja, kao što je izrada visećih natpisa, panela, znakova; kalendara; etiketa i nalepnica; izložbenih tabli; pri izradi članskih karti i biznis kartica; kod pakovanja kozmetike, prehrambenih proizvoda i tekstila; kod izrade fascikli i futrola; turističkih mapa, te raznih uputstava za upotrebu...

 

Providne PVC folije

Od providnih PVC folija se mogu dobiti takozvane zimske bašte, i kao takve predstavljaju novi vid prostora, pa se često koriste u ugostiteljstvu. PVC providne folije su inovativno, funkcionalno  i praktično rešenje, pri čemu su zadovoljeni svi estetski kriterijumi.

Primene providnih PVC folija mogu biti brojne. Uz pomoć njih se mogu zatvoriti terase, balkoni, bazeni ili prošireni prostor kafea ili restorana... PVC platno kojim će providna folija biti opšivena dolazi u preko 15 različitih boja. 

Ako biste nas pitali koja je to najbolja osobina PVC folija, odgovor bi bio da su one odlični izolatori, s obzirom na debljinu od 0,8 milimetara, pri čemu su u isto vreme i elastične, pa ćete njima veoma lako rukovati.

Kada govorimo o montiranju, providna PVC folija se može montirati kao fiksna, što bi značilo da nema mogućnosti podizanja, ili kao pokretna, što znači da se može srolati po potrebi. 

Postoje folije na mehanizam, gde je sistem kao kod roletni, sadrži oklagiju, vodilice sa strana kuda klizi folija, kao i kurblu za podizanje.

Razlikujemo i PVC folije na ručno podizanje, i one rade na principu leptir matica, koje se nalaze sa bočnih strana, na razmaku od 40 cm, uz pomoć kojih je folija pričvršćena za konstrukciju. 

Treća vrsta su PVC folije na rajferšlus, gde se umesto pomenutih leptir matica nalazi rajferšlus koji se po potrebi odšnira, i folija se srola, odnosno zašnira se kada se folija odrola,  po potrebi.

Cene koje su prikazane, uljučuju merenje i montažu, dok je najmanja obračunska mera tri metara kvadratnih. Međutim, ako se radi o samo jednom polju, onda se kao najmanja mera uzimaju pet kvadratnih metara. 

PVC folija – cena:

Kada je reč o zaštitnim PVC folijama, cene se kreću od 200 dinara za PVC folije koje se koriste za zaštitu površina prilikom molersko-farbarskih radova, sve do 1200 dinara za građevinske folije od recikliranog PVC-a, dimenzija širine 2 m i dužine 25 metara, što daje 50 metara kvadratnih površine. Ovakva folija je višenamenska. 

U proseku, cena providne PVC folije je 15 evra po kvadratnom metru, a ako je ukupna površina manja od 10m2, onda je cena 20 evra/m2. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije PVC folija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

13.04.2019
Zoran Nikolic

Imate li folije debljine 0,2mm(200 mikrona)?

10.05.2017
Marta Dencevic

Koliko mi se samo cini, mora ona da se lepo plati kako god da okrenete.

26.04.2017
Janko Zivanovic

Ne zalim para za PVC foliju. Bitno mi je samo da bude kvalitetna i dugovecna.

12.04.2017
Ljubinka Sreckovic

Sto se ove folije tice, pre ili kasnije cete se sigurno opredeliti za kvalitet. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

29.03.2017
Petar Jankovic

U svakom slucaju, svaka ozbiljan pvc folija mora da se debelo plati. Sve drugo je mnogo losije resenje.

14.03.2017
Nikolina Pantelic

Kako god da okrenete, PVC folija nema toliko jaku cenu kao sto neki ljudi smatraju da ima.

22.02.2017
Ivan Stojanovic

Po meni je ovo ubedljivo najbolja folija koja moze da se kupi na nasem trzistu. Od nje nema nista bolje.

06.02.2017
Jana Stankovic

U svakom slucaju je ovo i vise nego dragocena folija koja je u nekim trenutcima i vise nego zlata vredna.

25.01.2017
Marko Petrovic

Koliko mi se samo cini, ovo je folija koja uvek ima odgovarajucu cenu.

09.01.2017
Biljana Brankovic

Ona je danas manje - vise dostpna na vecini mesta.

29.08.2016
Dusan Markovic

Po pitanju PVC folije, definitivno je najbolje resenje za vas da se posavetujete sa nekim strucnim licem posto se cene u Beogradu razlikuju poprilicon od mesta do mesta.