Cime se bave odgajivačnice mačaka? Postoji mnogo izreka vezanih za mačke, kao na primer, da „ideal smirenosti leži u mački koja sedi“, ili da „postoje dva načina da se pobegne od tuge – uz pomoć muzike i mačaka“. Ove predivne krznene ljubimice svakoj porodici doneće razonodu, umiljatost i nežnost, a čak i ako živite sasvim sami, kada se vratite sa posla, dočekaće vas verna mezimica.

Pročitaj više

Cime se bave odgajivačnice mačaka? Postoji mnogo izreka vezanih za mačke, kao na primer, da „ideal smirenosti leži u mački koja sedi“, ili da „postoje dva načina da se pobegne od tuge – uz pomoć muzike i mačaka“. Ove predivne krznene ljubimice svakoj porodici doneće razonodu, umiljatost i nežnost, a čak i ako živite sasvim sami, kada se vratite sa posla, dočekaće vas verna mezimica.

Mačke su daleko manje zahtevne od pasa, kada je reč o svakodnevnim aktivnostima i brizi oko životinje. Mnoge mace ne izlaze iz stana, dok psa, na primer, morate izvoditi u šetnju barem tri puta dnevno.

Ukoliko ste odlučili da nabavite kućnog ljubimca i izbor je pao na mace, onda je dobro da pri nabavci svoje poverenje poklonite proverenim odgajivačnicama, kako ne biste dobili „mačku u džaku“.

Odgajivačnice rasnih mačaka

Svi znamo da postoje kratkodlake i dugodlake mačke. To bi bila neka osnovna podela, a u kasnijem tekstu upoznaćemo se sa još dosta vrsta ovih krznenih ljubimica. Ako biste udomljavali domaću mačku, time svakako činite jedno veoma lepo i dobro delo, međutim, ipak ne znate ništa o samoj životinji, njenoj naravi, zdravstvenom stanju, precima...

Kada kupujete rasnu mačku, dobijate pedigre ili rodovnik, gde su upisani osnovni podaci o novoj ljubimici i njenom poreklu.

Ipak, ljudima je često veoma teško da odluče koja rasa je prava za njih, pa je neophodno da znate da svaka rasa ima svoje karakteristike, kao i različite potrebe i zahteve. Vodite računa o tome da je potrebno da izaberete macu koja će odgovarati vašem temperamentu i karakteru. U tom smislu birate mirnu ili razigranu i aktivnu mačku, obraćate pažnju na to da li je u pitanju rasa koja se naročito vezuje za ljude, a potrebno je uzeti u obzir i to da li već postoje određeni ljubimci u vašoj kući, kao i koliko vremena možete svakoga dana da posvetite svojoj mezimici...

Bengalska mačka

Pođimo od benglaskih mačaka, koje podsećaju na prave male leoparde. Vrlo su aktivne, egzotičnog izgleda i inteligentne. Spadaju u kratkodlake mace, a krasi ih privrženost i odanost. Veoma su snažne, širokih grudi, imaju mišićav vrat, jake noge i velike, zaobljene šape.

Ragdol mačka

Ova maca je mišićava i krupna, ima dugu dlaku i voleće da sedi i prede u vašem krilu. Nije previše zahtevna, ima blagu narav, ljupka je i nežna. Preporučuje se da bude u kući, jer ako je pustite napolje samu i bez nadzora, ukoliko je napadne neka druga životinja, neće znati da se odbrani, pošto nije rođeni lovac a ni borac.

Britanska kratkodlaka mačka

Svi smo čuli za sijamske i persijske mačke, a odmah uz njih po popularnosti je i britanska kratkodlaka mačka. One imaju krupnu i robusnu građu, kao i veoma gusto krzno. Ovu vrstu mace drugačije nazivaju - plišani meda.

Birmanska mačka

Birmanske mačke nazivaju „čuvarima duše“. Imaju zaobljene čupave glave, što ih čini izuzetno ljupkim. Ono što je posebno lep detalj na njima su safirno plave oči. U njih ćete se zaljubiti na prvi pogled.

Korniš reks mačke

Ako želite sasvim neobičnog kućnog ljubimca, tada se odlučite za korniš reks mačke. One izgledaju tako kao da su upravo izašle iz svemirskog broda, jer imaju duge noge i rep, veoma su tanane i vitke, uši su im visoko postavljene, i zaista izgledaju kao da ne pripadaju ovom vremenu i prostoru.

Mejn kun mačke

Još jedna interesantna rasa su mejn kun mačke, koje su veoma popularne. Izuzetno su inteligentne, energične i razigrane, pa će predstavljati pravo uživanje da se družite sa njima. Dobro se slažu sa decom, pa čak i sa psima.

Persijske mačke

Persijske mačke su vrlo poznate po svojoj dugoj dlaci i prćastoj njuškici. Ovo je jedna od najpopularnijih vrsta kod nas, jer su veoma zahvalne za život u stanu, odane su, ali vodite računa o tome da njihovu dlaku morate češljati i održavati svakoga dana.

Sijamske mačke

Sijamska mačka, ima kratku dlaku, koja je jednobojna i nema podlaku, ali ima tamna obeležja. Kao što joj ime kaže, vodi poreklo iz Sijama, što je današnji Tajland. Potrebno je da znate da su ove mace veoma glasne, i mogu biti vrlo zahtevne. Zanimljivo je da mogu satima da „razgovaraju“ sa vama ili sa samima sobom.

Ruske plave mačke

Ruske plave mačke su čest izbor budućih vlasnika. One su veoma retka, stara i cenjena vrsta mačaka. Dostojanstvene su i inteligentne. Vašoj porodici će biti privržene i odane, a odlikuju ih prodorne zelene oči, kao i krzno sa srebrnkasto-plavim sjajem.

Sfinks mačke

Za kraj spomenimo i sfinks mačku, koja veoma neobično izgleda, jer nema krzno. Pogled joj je prodoran, koža je naborana, uši su velike, pa izgleda kao biće iz drugog univerzuma. Dolaze nam u raznim kombinacijama boja, što bi značilo da je koža u onoj boji u kojoj bi bilo krzno obične mačke.

Abisinska mačka

Ako želite temperamentnu ljubimicu, radoznalu, inteligentnu i umiljatu, tada se odlučite za abisinsku mačku. Ona voli društvo ljudi, ne želi da ostaje sama, a ko god da je ima kao kućnog ljubimca, reći će vam da je apsolutno neodoljiva.

Prodaja mačaka

Kao što smo naveli na početku teksta, najbolje je da se prilikom nabavke ljubimice obratite iskusnim odgajivačima, koji će vam garantovati da dobijate zdravu macu sa pedigreom. To će kasnije biti važno ako budete želeli da svoju macu parite ili da je možda vodite na određene izložbe.

Prodaja mačića

Prilikom izbora rase, trebalo bi biti veoma pažljiv, jer ćemo sa macom provesti desetinu i više godina, pa je jako važno da se ona uklapa sa nama i celokupnom porodicom, to jest, našim načinom života.

Kod proverenih odgajivačnica možete dobiti mačiće, koji imaju svoje papire, to jest rodovnik, pa ćete moći da se upoznate sa roditeljima i ostalim precima mačeta.

Odgajivačnice mačaka – cene:

Koliko novca ćete izdvojiti za rasnu mačku, zavisi od njene vrste. U tom smislu, cene se kreću od 450 do 1500 evra za reks i sfinks mačke.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate odgajivačnice koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst