Dodaj firmu

Zašto je važno da štok i šarke na sigurnosnim vratima budu od alimunijuma ili čelika?

; Ažurirano 17.01.2024.
Zašto je važno da štok i šarke na sigurnosnim vratima budu od alimunijuma ili čelika?

Da bi sigurnosna vrata bila kvalitetna i da bi dugo godina obavljala funkciju za koju su predviđena, mora se naročita pažnja obratiti na to da i svi elementi budu izuzetno kvalitetni. U tom smislu je potrebno voditi računa o materijalima od kojih se izrađuju.

Sve to primenjuju proizvođači sigurnosnih vrata.

Osim štoka, najvažniji delovi svakog modela sigurnosnih vrata su i krilo, kao i okovi. A u okove spadaju najpre šarke i sigurnosna vrata, odnosno cilindar. Da bi vrata funkcionisala perfektno i da bi štitila maksimalno osobe koje u datom prostoru borave, neophodno je da budu izrađena i ona i svi delovi od kvalitetnih materijala.

Najkvalitetnija sigurnosna vrata su ona, koja su izrađena od oplemenjenog metala, odnosno od čelika.

Štok se najčešće izrađuje od specijalnog lima, čija debljina treba da bude veća od 1,2 milimetra.

Podloga u izabranoj boji bi trebalo da bude izabrana od strane kupca. Dubina štoka zavisi i od toga koja sigurnosna vrata će biti ugrađena.

Upravo na štok se montiraju specijalne šarke, na koje će kasnije biti okačena sigurnosna vrata, odnosno njihovo takozvano krilo. A da bi se bez problema koristila vrata, neophodno je da šarke budu od čelika, mada su u upotrebi i alumunijumske šarke. Za mnoge modele se koriste takozvane 3 D šarke, jer se mnogo lakše uklapaju u vrata različitih dimenzija i strukture.

Dakle, razlog zbog koga se preporučuje koristiti sigurnosna vrata od čelika je primarno vezan za bezbednost, a odmah zatim i za njihovo trajanje. Svakako da na tržištu postoje i modeli koji su izrađeni od drugih materijala, mahom slabijeg kvaliteta. A s obzirom na to da se vrata ovog tipa ne ugrađuju više puta u neki prostor, to se uvek preporučuje da budu odabrana ona, koja se smatraju najkvalitetnijim.

Važno je povesti računa i o tome koji nivo zaštite konkretna sigurnosna vrata nude, te da li je omogućena i termalna, odnosno protivpožarna zaštita, jer to sve govori u prilog njihovom kvalitetu.

Idi na vrh strane