Dodaj firmu

Koja su to sigurnosna vrata koja je nemoguće obiti?

; Ažurirano 29.01.2024.
Koja su to sigurnosna vrata koja je nemoguće obiti?

Kako tehnologija napreduje, tako se i na tržištu povećava ponuda izuzetno kvalitetnih proizvoda u svim oblastima. Sve to se odražava i na život ljudi, jer su sada dostupni najrazličitiji proizvodi za zaštitu prostora u kome borave. Dakle, više nema niko razloga da brine da li će mu neko obiti stan ili kuću dok je na odmoru, jer su u ponudi i sigurnosna vrata, ali i različiti sistemi za zaštitu od krađe.

Ipak, na dugoročnom nivou bi trebalo obezbediti svakako životni prostor, pa je preporuka stručnjaka da uvek budu korišćena namenska vrata, koja imaju visok nivo zaštite od krađe, odnosno od obijanja.

Ali iako se radi o prilično visokom nivou zaštite, mora se priznati da i provalnici napreduju, nažalost, te da pokušavaju da otkriju kako čak i tako dobro zaštićena vrata mogu da obiju. Na svu sreću, još im nije pošlo za rukom da dođu do otkrića šta je potrebno da učine, kako bi obili sigurnosna vrata visoke zaštite.

Klase sigurnosti

Na samom kraju prošlog veka je na području teritorije Evropske Unije počela primena međunarodnog standarda, koji nosi oznaku EN 1627. Odredbe tog standarda se primenjuju kako bi sigurnosna vrata bila izrađena na najkvalitetniji mogući način.

Pored toga je je njime precizno određeno koliko minimalno treba takva vrata da izdrže ukoliko dođe do eventualne provale, takođe je precizno definisano i koji stepen deformacije takvog jednog proizvoda je dozvoljen.

Uvođene su i novine u taj međunarodni standard, a najznačajnije su one iz 2011. godine. Naime, tada je uveden potpuno nov način testiranja otpornosti i to apsolutno svakog dela konkretnih sigurnosnih vrata. Upravo na osnovu toga se i dodeljuju klase sigurnosti takvim proizvodima.

Međutim, za razliku od ranijih pravila, kada su cela sigurnosna vrata sticala jednu od klasa, sada je potrebno da svaki deo bude testiran i da svaki testirani deo stekne određenu klasu sigurnosti, na osnovu rezultata testiranja.

Najviši nivo sigurnosti

Na ukupno 6 nivoa su podeljene klase sigurnosti, ali čak i ona najviša ne podrazumeva da je nemoguće određena sigurnosna vrata obiti. Ipak, kada su u pitanju stambeni objekti, onda se klase sigurnosti kreću u rasponu od I do IV, dok su V i VI klasa usmerene na visokorizične objekte, odnosno objekte od značaja, kao što su na primer zlatarske radnje, banke i vojna, kao i industrijska postrojenja.

Dakle, jedino sigurnosna vrata za stambene objekte koja prema ovom standardu bivaju prethodno okarakterisana kao IV klasa sigurnosti mogu da se svrstaju u najbolja. A ta klasa podrazumeva da sigurnosna vrata nude 30 minuta otpora uz visok nivo buke, uzevši u obzir da se pretpostavlja da će provalu izvršiti iskusni lopov, te da će tom prilikom koristiti alate koji stvaraju značajnu buku, kao što je na primer električna bušilica, sekira, pajser ili testera.

Idi na vrh strane