Dodaj firmu

Da li su bolje cilindar ili kasa brave za sigurnosna vrata?

; Ažurirano 29.01.2024.
Da li su bolje cilindar ili kasa brave za sigurnosna vrata?

Na ovo pitanje možda dobijete odgovor tek kada vam se desi neka neprijatna situacija u vidu obijanja Vašeg stana i brave. Ukoliko niste imali odgovarajući sigurnosni sistem, možda ste bili lak plen za lopove.

Zato je izbor brave veoma važan za sigurnosna vrata. Sigurnosne brave mogu biti cilindar ili sefovske kasa brave.

Cilindar brave su jednostavnije za zamenu ukoliko dođe do kvara, ali su i manje otporne i lakše ih je obiti nego kasa brave, iako je njihova glana prednost što se kjučevi ne mogu duplirati,pa samo vlasnik može imati ključ. Najbolja opcija su brave koje kombinuju cilindar i kasa bravu. Kasa brave imaju jak bezbedni sistem, one osiguravaju veliku sigurnost je rim se zaključavanje vrši u najmanje 3 pozicije, pa nije jednostavno obiti ovakvu bravu jer zahteva više vremena za obijanje, pa lopovi često odustanu i prelaze na neke druge manje zahtevne brave. Ali i ovakav sistem brave ima svoje mane. Kasa ključ je veliki i nepraktičan za nošenje, a i lako se kopira pa postoji opasnost od umnožavanja što povećava šansu da se ključ izgubi i zlupotrebi.

Ukoliko se odlučite za cilindar brave, morate obratiti pažnju na velićinu spoljašnjeg cilindra, jer lopovi uglavnom lome ove cilindre, pa je optimalna veličina 2mm od ravni vrata.

Kvalitet cilindra je isto tako važan. Najbolje je izabrati što otpornije cilindre od kaljenog čelika, što skoro onemogućava obijanje.

Pored ovih stavki važna je i rozeta, koja je obično sa spoljne strane, što lopovima olakšava posao, postoje modeli vrata gde se ona može instalirati sa unutrašnje strane što će značajno uticati na bezbednost.

Ulaganje u bezbednost nikada nije bespotreban trošak, dobra sigurnosna brava, kao i vrata mogu Vas spasiti mnogo većih materijalnih posledica.

Idi na vrh strane