Dodaj firmu

Šta nikako ne bi smelo da se nalazi u restoranu za parastose?

; Ažurirano 29.01.2024.
Šta nikako ne bi smelo da se nalazi u restoranu za parastose?

 

Sam naziv ovih specijalizovanih ugostiteljskih objekata objašnjava sve. Reč je o restoranima u kojima se organizuju ručkovi nakon sahrana pokojnika, kao i posluženje povodom parastosa i pomena. Zbog veoma specifične namene koju imaju, za ove restorane važe i neka pravila koja se ne odnose na druge restorane.

Restorani za parastose su restorani bez muzike

Običaj je da se nakon sahrane, rodbina i prijatelji preminulog upute na ručak ili večeru u obližnji restoran, gde će u znak sećanja na preminulog, kao i u znak poštovanja prema svima koji su došli da mu odaju poslednju počast, rodbina organizovati ručak. Ručak se organizuje u intimnoj atmosferi, uglavnom uz tih razgovor zvanica, bez muzike. Zbog toga su, za razliku od ostalih restorana, restorani za parastose ugostiteljski objekti u kojima je neprimereno da se čuje glasna muzika.

Ovo su restorani koji nemaju ni muziku uživo, niti bend zadužen za atmosferu. Osoblje restorana se uglavnom prema zvanicama odnosi u skladu sa povodom njihovog okupljanja, pa je i u tom segmentu vidljiva razlika u odnosu na klasične restorane.

U ovim restoranima nećete videti nasmejanog konobara koji će vas radoznalo pitati gde želite da sednete i očekujete li još nekog, već će njihovo ophođenje biti svedeno na uslužnost i kvalitetnu uslugu, uz odmeren odnos prema gostima. Priznaćete da je ovakva vrsta usluge izuzetno profesionalna i da u takvim trenucima poslednje što bi najbliži pokojnikovi srodnici ili prijatelji želeli jeste da se okupe u ambijentu koji nije prilagođen emocijama sa kojima se suočavaju.

Svi ovi načini funkcionisanja restorana za parastose služe upravo onome čemu su i namenjeni, a to je da rodbini i prijateljima preminulog obezbede posluženje u mirnom, svečanom i dostojanstvenom ambijentu koji će, ako ništa drugo, a ono makar najbližoj rodbini preminulog pružiti utehu da je i taj deo ispraćaja voljene osobe na onaj svet, sproveden kako i dolikuje.

Ovakva vrsta okupljanja obično traje kraće nego inače, a raspon u pogledu broja zvanica može biti različit, pa se dešava da se ovim tužnim povodom okupi dvadesteak ljudi, ali i veći broj koji se kreće čak i do stotinu ljudi. Restorani za parastose obično raspolažu dovoljno velikim prostornim kapacitetima, u kojima se mogu organizovati i manji i veći ručkovi.

Idi na vrh strane