Dodaj firmu

Koja hrana se pretežno služi u restoranima za parastose?

; Ažurirano 29.01.2024.
Koja hrana se pretežno služi u restoranima za parastose?

 

Hrana i navike u ishrani u restoranima za parastose nisu diktirani posebnim uredbama već isključivo običajima i željama onih koji obrok u takvom restoranu organizuju. Ipak, postoje neke ustaljene ponude koje vešti ugostitelji ovakvih restorana imaju unapred pripremljene i koje mogu da se prilagođavaju.

Posna, mrsna i vegetarijanska kuhinja

Iako se u Srbiji običaji prilično razlikuju čak i od sela do sela, iskusni ugostitelji znaju da im se prilagode. Tako su nastali osnovni meniji koji su sastavni deo ponude gotovo svakog restorana za parastose. Šta će oni sadržati najviše zavisi od potreba korisnika usluga ili od verskog kalendara svake zajednice ponaosob.

Neki osnovni meni u načelu sadrži sve što je potrebno da se kvalitetno obeduje u kratkom vremenskom periodu. Najčešći izbor je između posne i mrsne hrane, odnosno alkoholnog i bezalkohlnog pića, bez ograničenja u izboru, odnosno uz mogućnost kombinovanja oba.

Konrektne stavke na meniju zavisiće od mnoga toga. Koliko će ljudi biti, da li je posno ili mrsno doba godine, da li je onima koji organizuju ručak to uopšte važno i naravno koliko će sve to da košta, gde je cena često i presudna.

Poseban meni dakle diktira i njegova cena. Kompletan obrok sa pićem i kafom kreće se otprilike od 800 dinara po osobi do 1.500 u skromnijoj varijanti, ali opet dovoljnoj da zadovolji pojam ručka. Uvek postoje ponude koje su znatno skuplje od toga, koje možda uključuju različite specijalitete ili neka luksuznija pića, ali se one organizuju po dogovoru sa klijentima.

Hrana u restoranima za parastose uobičajeno u Srbiji sadrži predjelo, glavno jelo, supu ili čorbu i desert, uz napitke po želji. U najvećem broju slučajeva služi se i kafa pre i posle jela, dok su druge stvari zaista predmet ličnih zahteva i želja pojedinaca. Posna, mrsna, vegetarijanska, košer ili neka druga hrana u svakom slučaju biće spremljena u samom restoranu ili u obliku keteringa, a kao i u svemu drugom bez preteranih ograničenja. Važno je da bude kvalitetna, sigurna i u dovoljnim količinama.

Idi na vrh strane