Kako je parastos usko vezan za posetu groblju, odnosno znači okupljanje povodom nečije smrti ili važnog datuma u vezi sa tim, tako je sasvim prirodno da se i specijalizovani restorani za parastose nalaze u njihovoj neposrednoj blizini, gde god za to ima uslova.
Kako je umiranje sastavni deo života, tako i običaji vezani uz tu pojavu datiraju od samog početka postojanja čovečanstva. Naša saznanja o tome ipak ne sežu dovoljno daleko da bismo bili sigurni da li je oduvek ovako kako mi to danas radimo, ali u načelu taj običaj se nije bitno menjao kroz vekove koji su nam poznati.
Restorani za parastose postoje i u svetu. Iako se običaji razlikuju od države do države, u svetu postoje restorani koji u svojoj ponudi imaju tzv.lunch pakete, a mnogi od njih i mogućnost okupljanja većeg broja ljudi nakon ispraćaja pokojnika.
Sam naziv ovih specijalizovanih ugostiteljskih objekata objašnjava sve. Reč je o restoranima u kojima se organizuju ručkovi nakon sahrana pokojnika, kao i posluženje povodom parastosa i pomena. Zbog veoma specifične namene koju imaju, za ove restorane važe i neka pravila koja se ne odnose na druge restorane.
Život je na žalost ispunjen kako srećnim, tako i onim tužnim trenucima kada se opraštamo od voljenih osoba. To su istovremeno trenuci kada se morate posvetiti i nekim tehničkim pitanjima koje treba rešiti, kao što je organizovanje ručka nakon sahrane.
Hrana i navike u ishrani u restoranima za parastose nisu diktirani posebnim uredbama već isključivo običajima i željama onih koji obrok u takvom restoranu organizuju. Ipak, postoje neke ustaljene ponude koje vešti ugostitelji ovakvih restorana imaju unapred pripremljene i koje mogu da se prilagođavaju.
Ako obrok nakon sahrane ili pomena organizujete u nekom od redovnih restorana, posebni zahtevi za ambijentom verovatno neće postojati. Međutim, ukoliko se odlučite da to bude specijalizovan restoran za parastose, neke norme ipak postoje.
Restorani za parastose zapravo su samo restorani koji su specijalizovani za organizovanje obroka koji su u bliskoj vezi sa običajima vezanim sa daće i sahrane. U tom smislu, posebni uslovi za otvaranje takvih restorana ne postoje, naročito u pogledu birokratije, osim što je možda prednost manje novčano ulaganje u sam ambijent.