Da li postoje neki posebni uslovi za otvaranje restorana za parastose?
Napisano 09.05.2020. ; Ažurirano 29.01.2024.
Restorani za parastose zapravo su samo restorani koji su specijalizovani za organizovanje obroka koji su u bliskoj vezi sa običajima vezanim sa daće i sahrane. U tom smislu, posebni uslovi za otvaranje takvih restorana ne postoje, naročito u pogledu birokratije, osim što je možda prednost manje novčano ulaganje u sam ambijent.
Skromniji ambijent i profesionalna usluga
S obzirom na važnost visoko profesionalnog odnosa prema svojim korisnicima u skladu sa trenutkom u kojem od vas traže usluge, veoma je važno da posebnu pažnju obratite na osoblje i što bolju organizovanost funkcionalnosti samog prostora i posluženja.
Iako je moguće da restorani za parastose budu i samo sale u kojima se hrana i piće poslužuju, svakako morate imati kuhinju u kojoj će moći po svim higijenskim standardim da se skladišti i raspoređuje hrana koja je eventualno naručena spolja, u vidu keteringa ili nečeg drugog.
Kvalitet i profesionalnost osoblja koje angažujete nije strogo zakonom propisano, ali ukoliko želite da vam posao opstane i potraje dovoljno dugo da od toga možete da ostvarite i željeni profit, bilo bi poželjno da na tu kategoriju obratite posebnu pažnju.
Specifičnost okolnosti u kojima vi zapravo imate posla naročito vas obavezuje da ljudima u teškim trenucima obezbedite najbolju moguću uslugu, sa predusretljivim, spretnim i visoko profesionalnim konobarima u kuvarima.
Ručak u restoranu za parastos retko traje duže od dva sata, te je neophodno da sve funkcioniše besprekorno i po unapred utvrđenim pravilima. Za to će vam biti potreban dobar šef restorana, ili moderno menadžer, koji je izuzetnih organizacionih sposobnosti i ima autoritet kod ostalih zaposlenih.
U birokratskom smislu prepreke za otvaranje ovakvog namenskog restorana ne postoje van uobičajenih procedura koje se tiču otvaranja bilo kog drugog restorana i kako smo već napomenuli, ulaganja mogu da budu značajno manja, jer je ambijent koji je u ovom slučaju poželjan nešto skromniji od restorana namenjenih provodu i veselju.
Dobro opremljena kuhinja, ukoliko spremanje hrane organizujete sami, ili dobri kontakti za ketering, poznavanje običaja i kulture mesta u kojem otvarate restoran, razumevanje i empatija ispred profita, osobine su koje mogu da diktiraju vašu spremnost za bavljenje ovim poslom. Drugi uslovi osim tržišnih ne postoje.