Ako volite meso i specijalitete od mesa, onda svakako obožavate kulen. Jer, on ima ukus kome malo ko može da odoli, tako da se trpeza često obogaćuje ovim vrsnim specijalitetom.
Pročitaj višeUžičko zlatiborski delikatesi nalaze se na Voždovcu. Najukusniji autentični zlatiborski i užički specijaliteti sada su dostupni i u Beogradu....
Pročitaj više
Dostava roštilja od svežeg mesa bez aditiva na teritoriji Zemuna i okoline, Roštilj na kilo, roštilj na porcije, mogućnost keteringa....
Pročitaj više
Demetrin Vrt na Dedinju je prava riznica vrhunskih delikatesa, kao što su španska i italijanska pršuta kao i mnogobrojni italijanski sirevi i odlična vina...
Pročitaj više
Mesara Bin nalazi se na Novom Beogradu i nudi uslužno pečenje mesa na ćumur, kao i prodaju svežeg mesa....
Pročitaj više
Nudimo Vam uvek sveže meso i mesne prerađevine za svakodnevnu ishranu i za razne proslave i slavlja....
Pročitaj više
Ako želite da probate nešto jedinstveno i jako kvalitetno, izaberite proizvode od mangulice Bojčin Eko Turs. U našoj ponudi nalaze se 100% prirodni proizvodi koji se pripremaju po tradicionalnoj recepturi, bez konzervansa, nitritnih soli, v...
Pročitaj više
Kada poželite sveže i kvalitetno meso za pripremu obroka, mesara Kod Neše i Srkija je prava adresa za Vas. Za meso kupljeno kod nas vršimo uslužno pečenje koje je potpuno BESPLATNO. Takođe, u našoj ponudi nalazi se vrhunsko pečenje i domaće...
Pročitaj više
Pečenjara Obradović nalazi se u Žarkovu i kod njih možete kupiti uvek vruću i hrskavu prasetinu, jagnjetinu, piletinu, ali i čvarke i suhomesnate domaće proizvode....
Pročitaj više
Mesara Slavonac u Surčinu nudi sve vrste svežeg mesa, kompletan roštiljski program, kao i jedinstvene zanatske proizvode koji su naš zaštiti znak. Posetite nas i obradujte Vaše najmilije prelepim ručkom od mesa vrhunskog kvaliteta....
Pročitaj više
Mesara Suzana Đorđević je po pitanju mesa od mangulice prva u Beogradu. U mesari Suzana Đorđević možete naći uvek sveže meso, suhomesnato meso, kobasice kao i slaninu i mast od mangulice!...
Pročitaj više
Kada poželite bogat i kvalitetan obrok, svratite do mesare Mladenović na Miljakovcu. U našoj ponudi svakodnevno Vas očekuje širok asortiman svežeg mesa, bogat roštiljski program, kao i proizvodi od mesa. Takođe, vršimo pečenje roštilja na ć...
Pročitaj više
Naša Kuća Mesa su maloprodajni objekti kompanije Agropapuk, koji su locirani širom Srbije. U našoj ponudi nalazi se širok asortiman svežeg mesa, kao i raznovrsni proizvodi od mesa. Takođe, bavimo se veleprodajom svežeg mesa u saradnji sa ve...
Pročitaj više
Ako volite meso i specijalitete od mesa, onda svakako obožavate kulen. Jer, on ima ukus kome malo ko može da odoli, tako da se trpeza često obogaćuje ovim vrsnim specijalitetom.
Kulen je zapravo nadaleko čuveni delikates koji dozreva u sušarama i na tavanima a pravi se po receptima koji su veoma stari, čak oko dva veka. Provereni recept se veoma retko menja, mada se nekada pored vrhunske paprike, dodaje čak i kim.
Meseci u kojima se najčešće pravi domaći kulen su novembar i decembar, tako da se zahvaljujući tradicionalnim receptima dobija specijalitet najvišeg kvaliteta.
Kod nas su najprepoznatljivije i najpoznatije dve vrste kulena a to su slovački i sremski. Kod sremskog kulena, papriku u značajnoj meri zamenjuje biber, dok se još dodaje šećer i rum.
Kod slovačkog kulena, nema tih dodataka, ali postoje i druge razlike kao što su da je odnos mesa i masnoće deset prema jedan kod Sremaca, dok je kod Slovaka to – osam prema dva.
Domaći kulen je kompaktan i sočan, i pri sečenju zbog toga može da se pomalo i mrvi, što sve obećava uživanje u ukusu.
Proizvođači prave kulen da bi i sami uživali u njemu, ali i zbog dalje prodaje, tako da ovaj sjajan specijalitet postaje dostupan svakome ko voli sjajno meso.
Primera radi, razlika kod pravljenja kulena može biti i u količini začina, pa na sto kilograma mlevenog mesa i masnoće stavlja se od 1,6 do 1,8 kilograma paprike i isto toliko soli. Paprika je uglavnom ljuta, ali ako neko tako želi, može da se radi kombinacija sa slatkom.
Inače, kvalitet paprike mora da bude besprekoran. Na sto kilograma smese koja se koristi za kulen, stavlja se jedna četvrtina domaćeg mlevenog belog luka i na kraju se dodaje trista grama kima.
Kim i beli luk su veoma važni za kulen, jer daju posebnu aromu i prepoznatljiv šmek, a oni pored toga luče i eterična ulja, pa se zahvaljujući tome podstiče fermentacija koja sve sastojke koje smo nabrojali pretvara u jednu posebnu masu koja ima fantastičan ukus i miris.
Preporučuje se da se sve to radi u prirodnim svinjskim crevima, zato što kroz njih dim lakše dolazi do same smese, pa na taj način krajnji ukus postaje još lepši i bogatiji.
Dimljenje je vrlo bitno u procesu pravljenja kulena, i traje oko dve nedelje, pri čemu dim mora da bude hladan, a sve iz razloga da kulen spolja ne bi okoreo a da iznutra bude „živ“. Ovaj dim kulenu daje karakterističnu crvenu boju, pa se zbog toga pri proizvodnji kulena na tradicionalan način ne može koristiti bilo kakvo drvo.
Kulen možete pronaći po cenama od 1300 din. pa sve do 1450 dinara po kilogramu.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate mesare i prodavnice suhomesnatih proizvoda koje su oglašene ispod našeg teksta.
Kulen je zapravo nadaleko čuveni delikates koji dozreva u sušarama i na tavanima a pravi se po receptima koji su veoma stari, čak oko dva veka. Provereni recept se veoma retko menja, mada se nekada pored vrhunske paprike, dodaje čak i kim.
Po pravilu se najbolji kulen pravi u Vojvodini. Vojvodjani imaju jendostavno ubedljivo najbolje recepte koji su stari i po sto godina. Tako da kada sledeci put probate kulen u Beogradu, mozete da budete sto posto sigurni da je on porklom iz Vojvodine.
Licno obozavam kulen ali ne volim kada je nesto posebno ljut.
Svaki kulen treba da se posebno plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena koliko samo mogu da vidim.
Ukoliko nesto valja po ukusu onda je to u svakom slucaju kulen. On se u svakom slucaju kako god da okrenete isplati kupiti.
Po pravilu, sto se kulena tice, pre ili kasnije cete sigurno moci da dodjete do nekog proverenog kvaliteta.
Koliko mi se samo cini, sto se kulena tice, sigurno se pre ili kasnije necete pokajati ma koliko da se trudite da to bude suprotno.
Po pravilu, svaki kulen nije bas jednostavan za pravljenje. Sve je to po meni jedno veliko gubljenje vremena.
Oduvek sam volela kulen ali samo ako je onako malo ili srednje pikantan. Ne volim kada je previse ljut. Nekako mi to ne prija zeludcu.
Po meni je sto se njega tice, sigurno kvalitet i vise nego vazan. Sve drugo je po meni cisto gubljenje vremena. Po tom pitanju sigurno je kvalitet nesto posebno.