Pekara Goronja nalazi se na Novom Beogradu preko puta Instituta za majku i dete. Porodična pekara sa domaćim receptima po kojima prave ukusna slatka i slana peciva.
Pročitaj više
Pekara "Kesten" se nalazi u ulici Akademska 2, Beograd, Zemun, pored zgrade Doma vazduhoplovstva, u samom centru Zemuna. Pekara Kesten se pored proizvodnje klasičnih pekarskih proizvoda bavi i proizvodnjom sitnog slanog i slatkog peciva.
Pročitaj više
Ako bismo pitali sto osoba da li vole burek, verujemo da bi velika većina dala potvrdan odgovor. Naime, burek je specijalitet koji može da se konzumira za doručak, večeru ili bilo kada i uvek će nam dati dovoljno snage i energije, jer je veoma kaloričan.
Ta osobina bureka da ima dosta kalorija, može da znači da bi trebalo da pripaze osobe koje žele da održavaju idealnom svoju telesnu težinu, ali nikako ne bi trebalo da se odričemo ovog ukusnog specijaliteta. Burek sa sirom je definitivno najomiljenija vrsta bureka.
Odmah iza bureka sa sirom, stoji burek sa mesom, kada je reč o traženosti i popularnosti. Meso iz bureka se priprema na poseban način, dodaje se luk i začini, tako da ono ima veoma prijatnu aromu.
I burek sa kolenicom je veoma interesantan, pa ako niste probali, od srca savetujemo da to odmah učinite.
Najteža stvar kod pravljenja bureka je upravo u tome kako pravilno razvući kore. Naime, one ne smeju negde biti tanje, a negde deblje, jer tako burek ne bi bio to što treba da bude. Zbog toga je možda pravi izbor da se kupe gotove kore i da izbegnete ovaj posao, ako ste odlučili da sami pravite burek.
Testo za burek ima svoje načine kako mora da se pripremi, i to znaju samo provereni majstori. Naravno, vi mnogo recepata za to možete pronaći i na internetu, ali je daleko lakše da svratite u omiljenu pekaru i da naručite sjajan burek.
Neki ljudi uživaju u ukusu praznog bureka, i ne žele nikakav nadev.
Krompir i testo, odlična su kombinacija i ovo je burek koji možemo nazvati posnim. Često se traži i vrlo je ukusan.
Piletina takođe može da bude varijacija za meso koje se koristi za burek, pa ako do sada niste konzumirali ovu vrstu bureka, predlažemo da odmah kupite.
Eurokrem i burek? To do skoro nije bila ni zamisliva kombinacija, ali sve je moguće. Čak su u ponudi i specijaliteti koji imaju eurokrem i bananu, u jednom bureku, pa je to nešto zaista posebno.
Ipak, među najtraženijima je sarajevski burek. Sarajlije teško ko može da nadmaši kada je pravljenje bureka u pitanju, pa ne čudi što su ovdašnji majstori preuzeli te recepte.
Bosanski burek često se koristi u ovdašnjim pekarama, tj. spravlja se na taj način. Majstori iz Bosne poseduju vekovnu tradiciju kada je izrada bureka u pitanju, tako da greške nema i sasvim sigurno ćete uživati u svim čarima ukusa i prijatnim zalogajima.
Cena bureka je obično oko 450 dinara u proseku za kilogram, što bi značilo da za jedno parče, kako se najčešće uzima, a to je 250 grama, treba izdvojiti oko 110 dinara. Negde se burek prodaje na četvrtinu, a ponegde zahtevate onoliko grama koliko vam je potrebno za obrok.
*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.