Koja je uloga zimske gume? Imati dobre gume na automobilu, kombiju, kamionu, ili bilo kom drugom tipu vozila, znači da značajno povećavate svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Upotreba zimskih guma, takođe je i vaša zakonska obaveza.

Šta se podrazumeva pod zimskom opremom?

Pročitaj više

Izaberite neku od vulkanizerskih radnji gde mozete kupiti ZIMSKE GUME

Beograd

Auto gume - Mutata Auto Bulevar
Bulevar kralja Aleksandra 501
Zvezdara

Mutata Auto Bulevar se bavi prodajom guma za sve tipove vozila (putnička, teretna i građevinska). U ponudi ćete naći gume najboljih svetskih proizvođača: Michelin, Dunlop, Goodyear, Tigar, Lassa, Sava, Riken, Hankook, Pirelli, StarFire, Cordi...
Pročitaj više

Auto gume Panter
Darvinova 23a
Voždovac

Auto centar Panter pruža Vam kompletne vulkanizerske usluge veoma kvalitetno. Radimo sa auto gumama 20. Stručnost i profesionalizam su naše glavne odlike....
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma
Autocentar Dojčinović
Milorada Jovanovića bb
Čukarica

Autocentar Dojčinović nalazi se na Čukarici. Kvalitetno dubinsko i spoljašnje pranje automobila, vulkanizerske usluge, poliranje farova....
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma
Pilot sport pneumatici
Ustanicka 189, 1/16d
Voždovac

Ukoliko tražite kvalitetne i pouzdane moto ili auto gume vodećih svetskih proizvođača, kompanija Pilot Sport je prava adresa za Vas. Kod nas možete naći najveći izbor letnjih i zimskih guma za putnička i teretna vozila. Takođe, jedini u Srb...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma

ZIMSKE GUME za koje je dostupna AKCIJA

Tehnički pregled za putnička vozila
4500 3600
Tehnički pregled za putnička vozila AKCIJA ističe za 5d 18h 31m 11s Pročitaj više
Pogledajte sve kupone (+1)
Auto gume Marso gume
Đorđa Kratovca 17
Voždovac

Kompanija Marso doo bavi se prodajom svih vrsta auto guma i pneumatika za putnička, teretna i poljoprivredna vozila...

Vulco Srbija
Milutina Milankovića 23
Novi Beograd

Ukoliko ne možete da se odlučite koje auto gume su najbolje za Vašeg ljubimca na četiri točka, obratite nam se i mi ćemo Vam sa zadovoljstvom izaći u susret i pomoći pri odabiru najboljih pneumatika za Vaš automobil....

Pneumaster
Zrenjaninski put 120/7

Pneumaster d.o.o je uvoznik i prodavac auto guma i opreme poznatih svetskih proizvođača: Nokian, Kumho, Bridgestone, Dunlop, Firestone, Goodyear, Kleber, Michelin, Pirelli, Sava, Tigar, Kormoran, AutoSock, WSP...

Koja je uloga zimske gume? Imati dobre gume na automobilu, kombiju, kamionu, ili bilo kom drugom tipu vozila, znači da značajno povećavate svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Upotreba zimskih guma, takođe je i vaša zakonska obaveza.

Šta se podrazumeva pod zimskom opremom?

Zakon je ovo pitanje jasno definisao, što znači da u zimsku opremu spadaju četiri zimske gume, kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetara. Takođe, naš zakon nalaže da, pored zimskih pneumatika, vozači su obavezni da u prtljažniku imaju odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije. U slučaju potrebe, isti se postavljaju na najmanje dva pogonska točka, i to ukoliko naiđete na deo puta gde vas saobraćajni znak upozorava da je zimska oprema obavezna.

Šta znači neposedovanje zimskih pneumatika?

Logično sledi zaključak, da pošto je korišćenje zimskih guma propisano zakonom, nepoštovanje istog vodi ka plaćanju kazne. Visina novčanog iznosa zavisi da li je u pitanju pravno ili fizičko lice. Neposedovanje zimskih pneumatika se vodi kao teža tehnička neispravnost vozila i podleže kaznama saobraćajne policije.

Kada se stavljaju lanci na zimske gume?

Kada vozite kroz naselje, vaš auto ne mora biti opremljen lancima, ili nekim drugim sredstvima za povećanje trakcije. Inače, lance možete postaviti na točkove i na onim delovima puta na kojima nije istaknut takav saobraćajni znak, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.Ako ne koristite zimsku opremu, ili istu ne koristite po propisu, policajac ima pravo da vaše vozilo isključi iz saobraćaja.

Da li osiguranje priznaje štetu kada se ne koriste zimske gume?

Pošto smo svi obavešteni da moramo da koristimo zimske pneumatike u sezoni, osiguranje nije dužno da nam moguću štetu nadoknadi. U slučaju saobraćajne nezgode koja je prouzrokovana neupotrebom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog automobila imaju obavezu da sami plate svu nematerijalnu i materijalnu štetu, koja može da pređe i više miliona dinara.

Koja je funkcija šara na zimskim gumama?

Zamislite sada da zimske gume vozite leti ili letnje gume preko zime? Šta bi se tada dogodilo? Ako biste sa zimskim pneumaticima vozili tokom čitave godine, oni bi se leti mnogo brže trošili, zbog mekše smese, a pri tome bi i lošije kočili. Funkcija šara, ili dubljih lamelica na zimskim gumama jeste da na pneumatik pokupi ispod gazećeg sloja što više snega. Logično je zaključiti da sneg najbolje skuplja sneg. Tako možemo dalje navesti da što se više snega zadrži na gazećem sloju, to su zimske gume kvaltetnije. Iz tog razloga, efikasnost guma sa dubinom šare manjom od četiri milimetra šare je prilično smanjena.

Zimske gume – iskustva

Vozačima se savetuje da kod nabavke zimskih pneumatika ne štede, jer sigurnost i bezbednost u vožnji nemaju cenu. Uvek vozite sa sve četiri zimske gume, koje imaju sličnu pohabanost. Ovo je veoma važno iz razloga što novija guma postiže nesrazmerno veću trakciju. Ako imate nove i stare gume na vozilu, to dalje vodi značajnim neprijatnostima, pa čak i izletanjima sa puta.

Od čega su napravljene zimske gume?

Za razliku od letnjih pneumatika, zimski su sačinjeni od specijalne smese gume i silikona, koja se bolje ponaša na temperaturama nižim od plus sedam stepeni Celzijusovih. Na taj način, ona pruža komfornu i bezbednu vožnju. Razlika u odnosu na letnje gume je i u tome što se zimske gume ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, i zbog toga je važno da se koriste ne samo na ledu i snegu, već i na sasvim suvoj podlozi kada temperatura padne ispod plus sedam stepeni, jer se to smatra granicom. Razlog je što ispod ove temperature, letnji pneumatici počinju da gube svoje prvobitne performanse. Da bismo vam ilustrovali navedenu konstataciju, reći ćemo da je zimi čak šest puta veći broj saobraćajnih nezgoda nego u letnjem periodu godine.

Koje su još prednosti zimskih guma?

Pored svega što smo već naveli u našem tekstu, dodaćemo da se sa pneumaticima koji su prilagođeni godišnjem dobu takođe štedi i gorivo koje se ne rasipa prilikom proklizavanja pogonskih točkova.Oznake na zimskim gumamaZimske gume možemo da prepoznamo po uobičajenim nazivima koji se koriste, kao što su komercijalne reči Winter, Snow, Ice, ali bez obzira na to morate voditi računa da li pneumatik ima utisnut znak pahulje.

Zimske gume – cena:

Cena zimskih guma zavisi od proizvođača, zatim od dimenzija gume i drugih karakteristika. U tom smislu, potrebno je izdvojiti od 4500 din. sve do 63000 dinara. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

Matija Lukic
22.10.2018 02:37

Kao sto svi znamo zimske gume su potrebne tokom zime zbog toga sto to tako kazu postojeci propisi i zbog toga sto su takvi objektivni uslovi na putu.

Ostavite komentar
Ocenite firmu