Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Zimske gume
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Tehnički pregled za putnička vozila

Akcija -20% 3600 Din.
Tehnički pregled za putnička vozila - 3.600 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Zimske gume

Imati dobre gume na automobilu, kombiju, kamionu, ili bilo kom drugom tipu vozila, znači da značajno povećavate svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Upotreba zimskih guma, takođe je i vaša zakonska obaveza.

 

Šta se podrazumeva pod zimskom opremom?

Zakon je ovo pitanje jasno definisao, što znači da u zimsku opremu spadaju četiri zimske gume, kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetara. 

Takođe, naš zakon nalaže da, pored zimskih pneumatika, vozači su obavezni da u prtljažniku imaju odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije. U slučaju potrebe, isti se postavljaju na najmanje dva pogonska točka, i to ukoliko naiđete na deo puta gde vas saobraćajni znak upozorava da je zimska oprema obavezna.

Šta znači neposedovanje zimskih pneumatika?

Logično sledi zaključak, da pošto je korišćenje zimskih guma propisano zakonom, nepoštovanje istog vodi ka plaćanju kazne. Visina novčanog iznosa zavisi da li je u pitanju pravno ili fizičko lice. Neposedovanje zimskih pneumatika se vodi kao teža tehnička neispravnost vozila i podleže kaznama saobraćajne policije.

Kada se stavljaju lanci na zimske gume?

Kada vozite kroz naselje, vaš auto ne mora biti opremljen lancima, ili nekim drugim sredstvima za povećanje trakcije. Inače, lance možete postaviti na točkove i na onim delovima puta na kojima nije istaknut takav saobraćajni znak, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Ako ne koristite zimsku opremu, ili istu ne koristite po propisu, policajac ima pravo da vaše vozilo isključi iz saobraćaja.

Da li osiguranje priznaje štetu kada se ne koriste zimske gume?

Pošto smo svi obavešteni da moramo da koristimo zimske pneumatike u sezoni, osiguranje nije dužno da nam moguću štetu nadoknadi. U slučaju saobraćajne nezgode koja je prouzrokovana neupotrebom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog automobila imaju obavezu da sami plate svu nematerijalnu i materijalnu štetu, koja može da pređe i više miliona dinara.

 

Koja je funkcija šara na zimskim gumama?

Zamislite sada da zimske gume vozite leti ili letnje gume preko zime? Šta bi se tada dogodilo? Ako biste sa zimskim pneumaticima vozili tokom čitave godine, oni bi se leti mnogo brže trošili, zbog mekše smese, a pri tome bi i lošije kočili. 

Funkcija šara, ili dubljih lamelica na zimskim gumama jeste da na pneumatik pokupi ispod gazećeg sloja što više snega. Logično je zaključiti da sneg najbolje skuplja sneg. Tako možemo dalje navesti da što se više snega zadrži na gazećem sloju, to su zimske gume kvaltetnije. 

Iz tog razloga, efikasnost guma sa dubinom šare manjom od četiri milimetra šare je prilično smanjena.

Zimske gume – iskustva

Vozačima se savetuje da kod nabavke zimskih pneumatika ne štede, jer sigurnost i bezbednost u vožnji nemaju cenu. Uvek vozite sa sve četiri zimske gume, koje imaju sličnu pohabanost. Ovo je veoma važno iz razloga što novija guma postiže nesrazmerno veću trakciju. Ako imate nove i stare gume na vozilu, to dalje vodi značajnim neprijatnostima, pa čak i izletanjima sa puta.

Od čega su napravljene zimske gume?

Za razliku od letnjih pneumatika, zimski su sačinjeni od specijalne smese gume i silikona, koja se bolje ponaša na temperaturama nižim od plus sedam stepeni Celzijusovih. Na taj način, ona pruža komfornu i bezbednu vožnju. 

Razlika u odnosu na letnje gume je i u tome što se zimske gume ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, i zbog toga je važno da se koriste ne samo na ledu i snegu, već i na sasvim suvoj podlozi kada temperatura padne ispod plus sedam stepeni, jer se to smatra granicom. Razlog je što ispod ove temperature, letnji pneumatici počinju da gube svoje prvobitne performanse. 

Da bismo vam ilustrovali navedenu konstataciju, reći ćemo da je zimi čak šest puta veći broj saobraćajnih nezgoda nego u letnjem periodu godine.

Koje su još prednosti zimskih guma?

Pored svega što smo već naveli u našem tekstu, dodaćemo da se sa pneumaticima koji su prilagođeni godišnjem dobu takođe štedi i gorivo koje se ne rasipa prilikom proklizavanja pogonskih točkova.

Oznake na zimskim gumama

Zimske gume možemo da prepoznamo po uobičajenim nazivima koji se koriste, kao što su komercijalne reči Winter, Snow, Ice, ali bez obzira na to morate voditi računa da li pneumatik ima utisnut znak pahulje. 

Zimske gume – cena:

Cena zimskih guma zavisi od proizvođača, zatim od dimenzija gume i drugih karakteristika. U tom smislu, potrebno je izdvojiti od 4500 din. sve do 63000 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta. 

Pogledajte sve proizvode

Iskustva i preporuke posetilaca

22.10.2018
Matija Lukic

Kao sto svi znamo zimske gume su potrebne tokom zime zbog toga sto to tako kazu postojeci propisi i zbog toga sto su takvi objektivni uslovi na putu.

11.09.2017
Filip Milutinovic

Koliko samo mogu da vidim, cesto su zimske gume investicija koja moze da potraje nekoliko narednih godina. To je naravno po meni nesto sto je veoma vazno i kada ih vec kupim volim da znam da sam ih stvarno kupio.

05.05.2017
Jovana Milinkovic

Ukoliko nesto valja u celoj prici, onda su to zimske gume. Bez njih se sigurno ne moze.

21.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Koliko mi se samo cini, sto se ovih guma tiec, samo treba pre ili kasnije da se odlucite za kvalitet. Druge stvari i nisu bas toliko vazne.

07.04.2017
Lea Stankovic

Ako nesto kod nas valja, onda su to sigurno zimske gume. One su po meni zaista nesto posebno i ciji kvalitet je najbolje da se sami uverite.

23.03.2017
Todor Markovic

Po meni su one licno naravno i vise nego dobro resenje. Sve drugo je samo cisto gubljenje vremena.

09.03.2017
Simona Vucinic

Posebno je vazno iz razloga bezbednosti da sve zimske gume budu narocito dobrog kvlaiteta.

05.03.2017
Janko Zivanovic

Generalno smatram da je sto se ovih guma tice, kvaltiet i vise nego vazan. Sve drugo je mnogo manje bitno.

04.03.2017
Marta Dencevic

Sigurno su ovo pre svega veoma skupe gume. Nista drugo nije toliko bitno.

14.02.2017
Petar Jankovic

Sto se ovih guma tice, samo treba da znate da je veoma bitno da se na vreme odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

01.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Po mom misljenju su zimske gume veoma vazne. Akos ebas za njih odlucite, sigurno je samo to da se necete pokajati.

18.01.2017
Ivan Stojanovic

Sto tice ovih guma, slobodno mogu samo da kazem da je veoma bitno da se opredelite za kvalitet.

29.12.2016
Nikolina Pantelic

Sto se tice ovih guma, samo treba da se odlucite za kvalitet. Ako bas to budete uradili sigurno se necete pokajati.

13.12.2016
Marko Petrovic

Po pitanju zimskih guma, samo treba da posetite neko provereno mesto na vreme, kako biste na neki nacin mogli da dobijete neki dobar popust.

25.11.2016
Jana Stankovic

Ide zimsko vreme, tako da zimske gume pocinju da budu glavna tema medju vozacima. bas iz tog razloga treba da posetite radnju Trans Lasa i bas se u njoj raspitate oko trenutnih cena i izbora pneumatika.

08.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju zimskih guma, ono sto svi treba da uradite je da posetite Alu Felne Roki i tamo izaberete nesto sto vam generalno najvise odgovara.

16.09.2016
Dusan Markovic

Kao sto svi znamo zimske gume su potrebne tokom zime zbog toga sto to tako kazu postojeci propisi i zbog toga sto su takvi objektivni uslovi na putu.