Dodaj firmu

Značaj zdrave ishrane u staračkom domu

; Ažurirano 03.08.2021.
Značaj zdrave ishrane u staračkom domu

Ishrana je i te kako bitna za zdravlje starijih ljudi. Stariji ljudi bez obzira na to da li žive u staračkom domu ili kod kuće moraju imati izbalansiranu ishranu. U staračkim domovima postoje stručna lica koja se bave tim segmentom, a to su nutricionisti koji poznaju organizam starijih, njihove nutritivne potrebe, kao i navike. U skladu sa tim ali i posebnom zdravstvenom slikom propisuje im se plan ishrane koji se može razlikovati u odnosu na hroničnu bolest koju imaju.

Dijabetičari npr. Imaju plan ishrane bogat vlaknima uz manjak ugljenih hidrata i šećera. Ishrana je u ovom slučaju jedan od najvažnijih faktora u lečenju dijabetesa.

Zdrave prehrambene navike je teško slediti kako starimo. Postoji nekoliko faktora koji mogu otežati održavanje zdravih navika u ishrani. Možda niste toliko aktivni kao nekada, ali i dalje jedete istu količinu kalorija. Možda postoje stomatološki problemi koji otežavaju žvakanje. Čak i lekovi mogu da izazovu suva usta ili otežano gutanje.

Dobra vest je da bez obzira na izazov u održavanju zdrave ishrane sa godinama, ima dosta rešenja.

Postoje mnogobrojni izazovi kako starimo i sa njima se suočavaju lekari i nutricionisti u domovima za stare koji prate uticaj ishrane na zdravlje stanara.

Kako starimo važno je da se držimo zdrave ishrane,potrebni sun am hranljivi sastojci kako bi održali bolje pamćenje, zdravlje kostiju, zdravlje srca i veću životnu energiju.

Kod starijih je čest gubitak apetita što može biti izazavano različitim faktorima.

Jedan od njih je usamljenost koji može lako da se reši ukoliko se opredelite za život u staračkom domu, gde uvek imate organzovane zajedničke obroke.

Samci često imaju oslabljen apetit jer žive sami i ručak u samoći im ne predstavlja zadovoljstvo, kao nekada kada su ručali sa porodicom.

Osobe sa parkinsovom bolešću ili artitisom imaju fizičke poteškoće prilikom ishrane, pa je starački dom i u tom slučaju dobro rešenje, jer mogu da obezbede neophodna pomoćna sredstva kako bi hranjenje ovim osobama bilo olakšano. U većini staračkih domova ovim bolesnicima se donosi obrok u krevet zbog otežanog ustajanja ili hodanja.

Samci se suočavaju sa još jednim izazovom a to je da nemaju snage da kuvaju za sebe, jer se osećaju usamljeno dok kad su bili sa porodicom kuvanje im je bilo zadovoljstvo. I za ovaj problem rešenje je starački dom, gde su stanari oslobođeni obaveze kuvanja.

Za sve stare ljude važno je da ostanu fizički aktivni kako bi održali apetit i dobro zdravlje bez obzira da li se odluče za život u staračkom domu ili kod kuće.

Firme povezane sa tekstom

Dom za stara lica Medmaris

Dom za stare je mesto u kome svaka starija osoba treba da uživa i provodi na najkvalitetniji mogući način svoje vreme. Svi u našem domu za stara lica se trudimo da pružimo našim gostima mir, odmor i harmoniju.
Pročitaj više


Voždovac, Beograd

Dom za smestaj starih osoba Kruna

Dom za stare Kruna nalazi se na opštini Zvezdara i specijalizovan je za rad sa starim i bolesnim osobama. Medicinski nadzor, nega starih lica, smeštaj u staračkom domu
Pročitaj više

Svetog Nikole 43, Zvezdara
Zvezdara, Beograd

Dom za stare Elizabeta

Dom za stare Elizabeta je starački dom koji je specijalizovan za negu starih i bolesnih lica. Starački dom Elizabeta nalazi se u naselju Višnjica u Beogradu, na opštini Palilula
Pročitaj više

Četvrte Flavijeve Legije 16, Višnjica
Palilula, Beograd

Bg Dom 56 Dom za stare

Dom za stara lica Bg Dom 56 nalazi se na opštini Voždovac. Za sve one koji su usamljeni i kojima su potrebni pomoć i nega, opremili smo prijatan i topao smeštaj za stara lica
Pročitaj više

Jovana Popovića 7
Voždovac, Beograd
Dom Dedinje
Čakorska 1
Savski venac, Beograd

Dom Dedinje nalazi se u ulici Čakorska 1 na Dedinju . Celodnevna medicinska nega, mogućnost skraćenog boravka i polu intenzivna nega za stare osobe i stara i nepokretna lica

Jeladom - ustanova socijalne zaštite za stara lica
Mihajla Bulgakova 38
Zvezdara, Beograd

Dom za stara lica Jeladom pruža i smeštaj za penzionere, a nalazi se u Mihajla Bulgakova 38. Stacionar raspolaze dvokrevetnim, trokrevetnim i cetvorokrevetnim sobam

Dom za stare Sunce
Izvorac 14a
Čukarica, Beograd
Dom za negu starih Stara Bežanija
Surčinski put 11t, Bežanijska kosa
Novi Beograd, Beograd

Da "dom" bude dom Mi smo tu da našim korisnicima pružimo udoban smeštaj i kvalitetne usluge u prijatnom ambijentu našeg doma.

Dom za stare Zlatno Srce
Železnička 23, Umka
Čukarica, Beograd
Dom za stare Siguran Život
Pančevački put 148, Krnjača
Borča, Beograd
Dom za stara lica Plavi horizonti
Velisava Vulovića 47, Dedinje
Savski venac, Beograd

Usluge koje nudimo našim korisnicima uključuju tretman po visokim standardima i toplinu porodičnog doma. U okviru doma se nalazi i prostran vrt bogat zelenilom koji će našim korisnicima ulepšati boravak.

Dom za stara lica Stari prijatelj
Sretena Mladenovića Mike 28
Rakovica, Beograd

Dom za stare “Stari prijatelj” je novi, kvalitetno izgrađeni objekat koji nudi udoban i bezbedan smeštaj starih lica, u punom komforu. Stalna medicinska nega i nadzor, kao i miran kraj garantuju idealne uslove za boravak svih korisnika.

Livenega gerontološki centar
Deli Radivoja 29
Voždovac, Beograd

POČETNA CENA KOMPLETNE USLUGE 45.000 dinara. Livenega nalazi se u srcu Beograda i posluje po najvišim standardima i opremljen je za pokretne, nepokretne i polu pokretne. Individualna medicicnska nega uz dodatne terapije na homeopatskoj bazi

Senjački kutak dom za stare
Kablarska 14
Savski venac, Beograd

Dom za stare Senjački kutak nalazi se u mirnom kraju Senjaka i nudi idealne uslove za smeštaj pokretnih i nepokretnih korisnika. U prelepoj vili koja se prostire na dva nivoa nudimo smeštaj u kompletno opremljenim sobama, vrhunsku medicinsku negu i druženje.

Dom za stara lica vila Sveti Nikola
Antiohijska 24a
Palilula, Beograd

Dodjite da zajedno Vašim najmilijima ulepšamo ostatak života. Vila „Sv.Nikola“ je luksuzno i bogato opremljen dom za stara lica sa adekvatnom medicinskom negom naših lekara i medicinskih sestara, stručan nadzor 24 sata dnevno…

Dom za stara lica Medikalija
Save Kovacevica 4b, II deo, Krnjača
Borča, Beograd

Dom za stare Medikalija licencirana ustanova socijalne zaštite sa dozvolom ministarstva zdravlja i dnevni boravak za odrasle, nudi udoban smeštaj po meri korisnika, zdravstvenu sigurnost, pažnju i negu. U sklopu objekta nalazi se i internistička ambulanta po čemu smo jedinstveni.

Dom Vožd dom za stara lica
Vojvode Stepe 118
Voždovac, Beograd

Dom Vožd se nalazi u srcu Voždovca i pruža visokokvalitetne usluge nege starih i bolesnih lica. Dom je opremljen po svim standardima, ima odeljenje intenzivne nege, kao i pomagala za nepokretne i polupokretne osobe.Dom Vožd – savršeno mesto za lepše treće doba!

Dom za stare ELITE HOME STAR
Vlade Obradovića Kamenog 145
Surčin, Beograd

Luksuzni dom za stare ELITE HOME STAR nalazi se u Surčinu. Sam kompleks zauzima površinu od preko 1600m2, sa ogromnim dvorištem i luksuznim apartmanima i sobama.

NADA dom za smeštaj odraslih i starijih osoba
Put za Crvenku, drugi prilaz br. 15
Borča, Beograd
Dom za stara lica Nina Plus
Vojvode Vlahovića 6
Voždovac, Beograd
Dom za stare Lara
Torlački vis 2, Jajinci
Voždovac, Beograd

Neka i Vaš život bude prijatan, miran i kvalitetan, izaberite dom za stare Lara. Smešten u prelepom ambijentu u podnožju Avale, naš objekat omogućava komforan smeštaj i boravak u porodičnoj atmosferi, tako da se svi stanari osećaju bezbedno, zadovoljno i srećno

Dom za stara lica Vis
Milije Stanojlovića 83, Umka
Čukarica, Beograd

Dom Vis je tipa hotelskog smeštaja sa liftom i poseduje vise dvokrevetnih i jednokrevetnih soba sa sopstvenim kupatilom i izlazom na terasu

Dom za stara lica Najmiliji
Vojni put 2. 293A, Altina
Zemun, Beograd

Lux dom za stara lica Najmiliji, za Vaše najmilije. Nalazimo se na teritoriji opštine Zemun u naselju Altina u blizini crkve u ulici Vojni Put 1 293A. ***AKCIJA*** do popune prvih 5 mesta -36.000 din

Udruzenje penzionera Dobro za Sve
Dusana Madzarcica 7
Zemun, Beograd

Udruženje penzionera Dobro za Sve pruza sledece usluge: smeštaj, ishranu, medicinsku nega, ličnu higijenu, higijenu prostora, organizaciju kulturno-zabavnih aktivnosti za stara lica.

Dom za stare Palma
Vojvode Vlahovića 16
Voždovac, Beograd

Licencirani dom Palma nalazi se u mirnom kraju Voždovca i obezbeđuje idealne uslove za smeštaj najstarijih članova Vaše porodice. Visok nivo komfora u potpuno novom objektu, 24h medicinska nega i profesionalno osoblje, samo su neke od naših prednosti.

Viva Flora dom za negu starih lica
Branka Bulata 10
Voždovac, Beograd

Osetite toplinu doma u luksuznom ambijentu i prijatnom društvu, izaberite dom za negu starih lica VIVA FLORA u mirnom kraju na Banjici. Uređen po najvišim svetskim standardima, naš licencirani dom nudi luksuzan smeštaj i vrhunsku negu starim licima.

Dom za stare Mojsilović Plus
Todora Manojlovića 3, Višnjička banja
Palilula, Beograd

Dom za stare „Mojsilović plus“ poseduje dozvolu za rad koju je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, br. rešenja: 022-02-00052/2017/19, na pet godina: 28.7.2017.-28.7.2022.br. licence: 289.

Dom za stare Vila Suzana
Stevana Filipovića 103v, Železnik
Čukarica, Beograd
Ambulanta Safe Medic
Trifuna Pešića 20a, Leštane
Grocka, Beograd
Vila Višnjica dom za stare
Branislava Stankovića 37, Višnjica
Palilula, Beograd

Dom Vila Višnjica je idealno mesto za starije osobe koje žele da život provedu u miru i zadovoljstvu. Raspolažemo sa 24 komfornih i moderno opremljenih soba.

Idi na vrh strane