Dodaj firmu

Nega pacijenata sa kancerom u staračkom domu

; Ažurirano 16.01.2024.
Nega pacijenata sa kancerom u staračkom  domu

Postoje određene vrste kancera koje napadaju baš u poznijem stadijumu života a starački domovi neretko imaju takve stanare kojima je potrebna posebna vrsta nege. Maligni mezoteliom je uzrokovan izlaganjem azbestu, iako nije uvek smrtonosan i ne postoji definitivno izlečenje on izaziva mnogo poteškoća u funkcionisanju bolesnika.

Ranije prognoze su glasile da pacijenti sa ovom bolešću žive od 6 do 18 meseci, a danas imamo pacijente koji žive i do 5 godina ukoliko pronađu pravi centar za lečenje.

Briga o mezoteliomu pacijenta može izgledati kao  zastrašujući zadatak, ali to takođe može biti bogato korisno iskustvo ako se obezbede sva medicinska sredstva.

Rani simptomi mogu uključivati stezanje u grudima, uporni suvi kašalj i napeto disanje Kasnije faze bolesti mogu biti otežavajuće kako za samog pacijenta tako i za njegov porodicu.

Zato je važno da ukoliko vaši najmiliji sa ovom dijagnozom planiraju preseljenje u starački dom, to obavezno razmotriti i obezbediti mu adekvatnu negu i negovatelja koji će morati da se više i manje angažuje u zavisnosti od toga kako napreduje bolest.

Onaj koji je preuzeo brigu o ovakvom pacijentu mora biti upućen u terapiju i način lečenja. Kasnije faze lečenja obuhvataju i kupanja i hranjenje pacijenta.

Ukoliko ste baš vi negovatelj pročitajte sve o ovoj bolesti i pokušajte da pomognete pacijentu na neki drui način, prirodnim preparatima. Vaše angažovanje pomoći će vam da više naučite o bolestima i steknete nova iskustva.

Razgovarajte s drugima koji se bave istom retkom bolešću. Pridružite se grupi za podršku. Oni iz grupe možda bolje razumeju vaša pitanja nego što bi to uradila medicinska sestra ili lekar.

Idi na vrh strane