Dodaj firmu

Koji je posao medicinskih sestara u staračkim domovima?

; Ažurirano 16.01.2024.
Koji je posao medicinskih sestara u staračkim domovima?

Medicinska sestra u staračkom domu ima mnogo odgovornosti. One imaju zadatak ne samo da se brinu o starijim stanarima, već su zadužene i za ostale zaposlene i moraju da osiguraju da medicinska nega nesmetano teče. Briga o starima u staračkom domu je velika odgovornost jer je mnogim stanarima potrebna neka vrsta lekarske pomoći. Kao i bilo koji drugi posao, među zaposlenima postoje razni nivoi odgovornosti.

Medicinske sestre razlikuju se po obrazovanju i iskustvu, postoje gerontološke sestre, medicinske sestre sa licencom, glavne sestre i medicinske sestre na obuci.

Svaka od ove tri grupe medicinskih sestara ima svoje odgovornosti i zaduženja.

Glavne sestre, su najvažnije osobe kada je nega stanara u staračkom domu u pitanju.One su zadužene za dodelu zadataka medicinskim sestrama kao i proveru kompletnog rada i nege stanara. Ona brine o tome da li je sve odrađeno kako treba i odgovorna je za komunikaciju sa porodicom stanara. Takođe, pravi raspored dežurstva i promene u hodu u toku rada. Ona ima najviš nivo odgovornosti. Ipak, ni one nisu bez nadzora. Njih nadziru lekari.

Druge medicinske sestre rade rutinske stvari. Odgovorne su za negu obavljanje lične higijene stanara, presvlačenje, kupanje, davanje inekcija i terapije.

Posao im je fizički jako naporan i stresan. Odgovorne su za  davanje terapije, stavljanje katetera, nameštanja stanara u udobniji položaj.

Vode računa o vitalnim paramterima svakog stanara.

Gerentološke sestre menaju posteljinu, donose hranu, kupaju stanare ali nemaju veze sa lekovima i ne daju terapije. One slušaju naređenje od glavne sestre.

Bez obzira da li se glavne ili gerontološke sestre njihov posao je veoma zahtevan i iscrpljujuć. One su stalno na usluzi stanarima, koji su često potpuno zavisni od njihove pažnje. Pored fizički stresnog posla, mnoge medicinske sestre trpe psihičku torturu, jer su stari ljudi često nervozni kada se dosele u starački dom i nalaze se u jednoj posebo osetljivoj fazi života, pa su one te koje moraju da pretrpe njihove hirove i nervozu u tom periodu prilagođavanja.

Idi na vrh strane