Dodaj firmu

Koliko novca mesečno je potrebno izdvojiti za boravak u staračkom domu?

; Ažurirano 29.01.2024.
Koliko novca mesečno je potrebno izdvojiti za boravak u staračkom domu?

Uzevši u obzir da ne postoji jedinstveni cenovnik za staračke domove, to je potrebno odabrati nekoliko njih i raspitati se pojedinačno u svakome o ceni. Treba imati na umu da cene u velikoj meri mogu da variraju, a da sve azvisi od ponude. Mada se mora priznati i da lokacija doma za stare, kao i njegova površina, te usluge koje su dostupne, i te kako utiču na cenu.

Baš zato što su cene vrlo šarolike kako u Beogradu, tako isto i u drugim gradovima širom Srbije, to je dobro na vreme dobiti precizne informacije, kako biste lakše izabrali gde želite da borave vaši roditelji ili roođaci o kojima se starate.

Uopšteno rečeno, na području Beograda cene smeštaja u staračkim domovima, koji su privatni se u većini slučajeva kreću od oko 300 evra, pa naviše.

Napominjemo da je to ipak prosek, te da cena može biti i niža i viša od navedene.

Šta je uračunato u cenu smeštaja u staračkim domovima?

U u većini slučajeva cena smeštaja podrazumeva neprekidni nadzor stručnjaka, zatim 5 obroka i neophodnu negu.

Što se tiče obroka, oni su uvek izbalansirani i pripremljeni od pažljivo odabranih namirnica, a podrazumevaju tri glavna obroka i dve užine.

Ukoliko korisnik usluga staračkog doma ima problem sa ishranom, može zahtevati od zaposlenih da mu pripremaju na primer vegetarijansku hranu, odnosno da njegovom zdravstvenom stanju prilagode ishranu.

A u većini slučajeva, odnosno u gotovo svakom staračkom domu su dostupni i pregledi fizijatra, potom redovno merenje nivoa šećera u krvi i pritiska, ali i usluge psihologa. Sve to je u gotovo svakom staračkom domu uračunato u cenu smeštaja.

U slučaju da to bude potrebno, biće organizovan i prevoz korisnika doma do relevantne zdravstvene institucije, a ako na primer ima zakazano redovan pregled, koji ne može obaviti stručnjak zaposlen u konkretnom domu.

Većina domova za stare nudi uslugu radne terapije, kao i neprekidni medicinski nadzor i usluge socijalne zaštite, ali isto tako i usluge psihologa, logopeda i drugih stručnjaka.

Idi na vrh strane