Dodaj firmu

Koliko novca Vam je potrebno ako odlučite da otvorite restoran za venčanje?

; Ažurirano 29.01.2024.
Koliko novca Vam je potrebno ako odlučite da otvorite restoran za venčanje?

Dugo ste razmišljali o pokretanju sopstvenog biznisa, vagali gde mislite da ćete najbolje da se snađete i konačno prelomili da je ugostiteljstvo za vas. Hajde onda da vidimo koji su to izazovi koji vas očekuju već na samom početku.

Od birokratije do uspešnog poslovanja

Za bilo koji posao veoma je važno da znate šta tačno želite i kako ćete stići do svog cilja. Restorani za venčanja i proslave sve su brojniji, ali čini se kao da za sve i ima posla. Kako ćete se vi izdvojiti među konkurencijom i koliko će vam  novca biti potrebno za to, zavisi od mnogo faktora.

Sale za proslave venčanja mogu da budu i male i velike. Mogu redovno da rade kao restorani i kafane, ali i da budu specijalizovane samo za slavlja. Sve to bitno utiče na cenu, kao za vas, tako i za potencijalne klijente.

Za početak treba vam lokal. Ukoliko ga nemate u svom vlasnštvu samo za iznajmljivanje moraćete da izdvojite u proseku 500 - 1000 eur. Što veći prostor i bolja lokacija, naravno veća je i cena najma, te dobro razmislite o ovoj stavki.

Ukoliko ste se odlučili da vaš novi restoran bude samo sala za izdavanje, samo opremanje biće nešto lakše nego kod onih koji će raditi kao ugostitelji svakodnevno. Ipak, razlike nisu toliko velike kako možda očekujete. I u jednom i u drugom slučaju trebaće vam funkcionalan šank, mobilijar (stolovi, stolice..), osnovne potrepštine (tanjiri, pribor, čaše, posuđe, stolnjaci, sanitarni materijal...) prostor za muziku i ples, eventualno garderoba. Opremanje kuhinje u oba slučaja mora da bude na visokom nivou, kako biste mogli da pružite komplentu uslugu velikom broju ljudi sa svim sanitarno higijenskim merama. Ovo će vas koštati od najmanje nekoliko hiljada do više stotina hiljada evra.

Ne smete zaboraviti ni na birokratiju koja počinje od same registracije pravnog lica, odnosno vaše firme, pribavljanje različitih dozvola za rad, licence za prodaju alkoholnih pića, plate za zaposlene, računovodstvo i drugo. Važno je da prepoznate i moć reklame, te bi bilo dobro odvojiti nešto novca i za sopstvenu promociju koja će vam omogućiti brže pozicioniranje na tržištu.

Ugostiteljstvo u načelu može da bude veoma isplativ posao, pre svega zbog visokih marži, ali je za povrat uloženog novca potrebno mnogo više nego što se možda na prvi pogled čini. Procene su da će proći  od šest meseci do dve godine pre nego što istinski počnete da zarađujete ono o čemu ste sanjali na početku, a za sve to vreme radićete pažljivo i posvećeno bez prestanka.

Idi na vrh strane