Mnogo puta smo čuli reč „rehabilitacija“, ali da li znamo šta ona tačno znači? „Re“ – ponovo i „habilitatio“ – osposobljavanje. Dakle, ako smo doživeli neku povredu prilikom profesionalnog ili rekreativnog bavljenja sportom, ili možda u svakodnevnom životu, da bismo istu zalečili, neophodna će nam biti rehabilitacija.

 

 

U pitanju je jedna složena procedura ponovnog osposobljavanja za aktivnosti svakodnevnog i profesionalnog života. Aspekti rehabilitacije ogledaju se i u značaju za emotivnu i socijalnu stabilnost ljudi koji su tu sposobnost donekle ili sasvim izgubili, usled povrede ili bolesti.

Kako izgleda proces rehabilitacije?

Sa rehabilitacijom se mora otpočeti neposredno nakon povređivanja, a trajaće onoliko dugo koliko je potrebno da se povrate izgubljene sposobnosti. Proces mora biti stručno vođen, i individualno prilagođen svakoj osobi.

Kada je reč o sportskim povredama, smisao je da se u najkraćem roku sportista osposobi i vrati svojim uobičajenim obavezama. 

Ako bi se rehabilitacija sprovodila pogrešno, neadekvatno i sporo, to bi moglo značiti da će se sportista povrediti ponovo na isti način, što dalje vodi tome da ne može postizati uobičajene rezultate.

Da bi se postupak rehabilitacije uspešno obavio, veoma je važan pozitivan stav, sportiste i trenera sa jedne strane, i fizioterapeuta i lekara specijaliste za rehabilitaciju, sa druge strane.

Šta su preduslovi uspešne rehabilitacije?

Potrebno je održati pokretljivost zglobova i prevenciju kontraktura; održati mišićnu masu i kvalitet mišića; zadržati dobru kardiovaskularnu sposobnost; umanjiti gubitak sportske veštine; omogućiti održavanje funkcijskih vežbi za pojedine sportove ili funkcije; ispraviti uočene biomehaničke greške koje nisu vezane za povredu; psihički učinak je značajan, jer na sportistu ne treba gledati kao na bolesnika. 

 

Koje su metode rehabilitacije sportskih povreda?

Potrebno je kombinovati više metoda, kao što su fizikalna terapija, kineziterapija, HBO terapija, PRP terapija. Svi ovi načini omogućavaju regeneraciju tkiva i vraćanje punog funkcionalnog kapaciteta, čak i kod najtežih povreda. 

Koje povrede tretira rehabilitacija?

Sportisti i rekreativci najčešće povređuju kolena. U tom smislu, razlikujemo povrede kolateralnih ligamenata, totalnu i parcijalnu rupturu LCA, što je prednja ukrštena veza kolena, kao i rupturu meniskusa. 

Povrede ramena mogu biti njegovo iščašenje i povreda rotatorne manžetne. 

Kod ozleda skočnog zgloba, razlikujemo rupturu ligamenata i nestabilnost zgloba. 

Povrede mišića su veoma česte, pa je tako rehabilitacija neophodna kod rupture mišića i kontuzije i distenzije mišića. 

Kada je rehabilitacija uspešno završena?

Saniranje povreda možemo označiti kao uspešno kada se više ne oseća nikakav bol pri aktivnostima, kada postoji kvalitetna i zadovoljavajuća količina mišićne mase, kada su izdržljivost i snaga primereni očekivanim naporima; 

Dalje, uspešna rehabilitacija podrazumeva očuvanost sportske veštine kao i pre povrede, funkcijski kapaciteti svih zglobova u potpunosti moraju biti očuvani; kardiovaskularni sistem je opitmalno pripremljen; mora postojati primerena propriocepcija; sportista treba da bude psihofizički spreman, a trener zadovoljan postignutim rezultatima. 

Rehabilitacija – iskustva

Kao što vidimo iz celog teksta, rehabilitaciju obavlja stručni tim, koji poseduje strpljenje, veštinu, znanje i individualni pristup svakom sportisti ili drugoj povređenoj osobi. Svaka ozleda je drugačija, od čoveka do čoveka, ma koliko deluje slično. 

Ipak, postoje neki zajednički principi, kao što su da postupak rehabilitacije treba da bude brz i bez nepotrebnog mirovanja, pri čemu se poštuju zacrtani ciljevi procedure, a sve u svrhu prevencije novih povreda. 

Rehabilitacija – cena tretmana:

Za specijalistički pregled fizijatra ili ortopeda, potrebno je izdvojiti od 2000 do 2500 dinara. Terapija na aparatima, u proseku od 800 do 2000 dinara, što sve zavisi od vrste povrede.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije oglašene ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Rehabilitacija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Fizikalna terapija bolesti kičme

Akcija -% 4200 Din.
Iskoristite specijalnu akcijsku ponudu Fizikalne Tajne MM koja Vam je odobrila popust od 31% na fizikalnu terapiju za bo...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Nameštanje atlasa (kontrola i korekcija doživotno besplatno!)

Akcija -% 10800 Din.
Nameštanje atlasa (kontrola i korekcija doživotno besplatno!) - 10.800 din! Fizikalna Tajna MM!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Rehabilitacija posle preloma

Akcija -% 1200 Din.
Rehabilitacija posle preloma 1.500 - 1.200 din! Ambulanta za fizikalnu terapiju UniFizio!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Lečenje diskus hernije

1200 Din.
Lečenje diskus hernije - 1.200 din! Ambulanta za fizikalnu terapiju UniFizio!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

10.11.2018
Nikola Majstorovic

Po pitanju rehabilitacije, sigurno da je jedno od najboljih resenja za vas da se posavetujete sa nekim strucnim licem. Pored toga, mozete i odete u neki provereni centar da biste uradili neku kvalitetnu rehabilitaciju.

19.05.2017
Milen Jovanovic

Po svemu sudeci, nikada ona nije bila toliko zahtevna kao u danasnje vreme.

08.05.2017
Jovana Milinkovic

Mora da moze da se dosta plati, mada nije ni to garant kvaliteta.

24.04.2017
Filip Milutinovic

Koliko mi se samo cini, svaka rehabilitacija mora da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Lea Stankovic

rehabilitacija je nesto sot pre ili kasnije sigurno treba da dodje do izrazaja i nesto sot i nije bas previse jeftino.

27.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni je ona nesto sto u svakom slucaju treba da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

24.03.2017
Simona Vucinic

Kako god da okrenete, ona treba da se debelo plati. Sve drugo je samo cisto gubljenje vremena.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se mene licno tice ona u svakom slucaju treba da se debelo plati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju rehabilitacija dosta kosta.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Kako god da okrnete, ovo je posebna vrsta terapija, koja u svakom slucaju zahteva jednu posebnu paznju.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, kod rehabilitacije je veoma vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

23.01.2017
Petar Jankovic

Uvek je ona morala da bude i jeste jedan poprilicno dugotrajan proces ali to bas i nije nesto novo.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Rehabilitacija je ipak nesto sto je svima s vremena na vreme potrebno.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po ovom pitanju samo treba da se opredelite za kvlaitet i vise nista ne trebad a brinete.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno mogu samo da kazem da je po pitanju rehabilitacije idealno resenje da posetite ordinaciju Fizikus i da se bas na tom mestu licno odlucite za kvalitet.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko vec imate neku tesku povredu i ukoliko se vec odlucite za rehabitaciju, onda je najbolje da posetite centar Tajnu MM.

21.09.2016
Marko Petrovic

Liderna centar je jedan od definitivno najboljih centara u ovoj oblasti. U njemu radu veoma strucno osoblje u okje mozete da imate puo poverenje.

19.08.2016
Dusan Markovic

Po pitanju rehabilitacije, sigurno da je jedno od najboljih resenja za vas da se posavetujete sa nekim strucnim licem. Pored toga, mozete i odete u neki provereni centar da biste uradili neku kvalitetnu rehabilitaciju.