Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Rak grlića materice
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Rak grlića materice

Za sam početak ovog teksta, upoznaćemo se sa tim šta je zapravo rak grlića materice. Radi se o novostvorenom tumorskom tkivu, koje ima zloćudne karakteristike, i koje se invazivno širi u okolne strukture, limfu i krv.

rak grlića materice

 

Rak grlića materice simptomi

Ono što svakako nije dobro, to je što rak grlića materice ne pokazuje nikakve simptome, ali ipak obratite pažnju i javite se lekaru ako imate krvarenje nakon seksualnog odnosa, neredovne menstruacije, iscedak iz vagine koji je sukrvičav, kao i bol, mada je ovo simptom koji se javlja kasnije.

Karcinom grlića materice

Ova tumor se nalazi na telu  materice, ali može da bude i u cervikalnom kanalu. Najugroženije su žene između 35. i 49. godine života, jer se tada ova vrsta raka najčešće javlja.

Tumor grlića materice

Najznačajniji faktor za nastanak tumora grlića materice je infekcija koja je izazvana humanim papiloma virusom. Postoji više od sto tipova HPV virusa, ali njih devet je sposobno da izazovu promene na grliću materice koje mogu da se pretvore u kancerogene.

Kancer grlića materice

Kod većine žena, imuni sistem uspeva da se sam izbori sa HPV virusom, ali ponekad to nije slučaj. Kancer se pojavljuje bez simptoma, nema bola u početku, nema ni svraba, kao ni bilo kakvih neprijatnosti, dok za to vreme, ćelije mogu da mutiraju i da se menjaju.

Rak grlića materice kod mladih

Ono što je dobro znati, to je da prekancerogene promene koje su nastale na grliću materice, ne prerastaju tako brzo u zloćudne. Iz tog razloga je od presudne važnosti da se redovne odlazi na ginekološke preglede i da se radi Papanikolau test, kao i kolposkopija.

Rak grlića materice krvna slika

PA test će pokazati promene na grliću materice već u ranoj fazi, čime su velike šanse da će se one uspešno otkloniti, a ako se dogodi da rak razvije, mogućnosti za uspeh su mnogo manje.

Rak grlića materice drugi stadijum

Kod preinvazivnog stadijuma raka grlića materice nema prodora u dubinu, što znači da je sve ograničeno na epitel. Sa druge strane, invazivni stadijumi zahvataju dublje slojeve, tako da se šire na okolne strukture, krv i limfu.

rak grlića materice lečenje

 

Rak grlića materice metastaze

U odnosu na stepen uznapredovalosti, rak grlića materice može da se podeli na četiri faze. To sve zavisi od stepena zahvaćenosti ostalih organa. Rak može da metastazira na okolne organe, i to može da bude bešika ili rektum, ali isto tako i kosti, pluća, jetra.

Preventiva raka grlića materice

Najbolja preventiva raka grlića materice jeste redovni ginekološki pregled u okviru koga se radi Papanikolau test, a takođe bi trebalo voditi računa o zaštiti tokom seksualnih odnosa, budući da smo zaključili da karcinom izaziva HPV virus.

Lečenje raka grlića materice

Lečenje raka grlića materice uključuje rad tri lekara – ginekologa, onkologa, radiologa. Lečenje se izvodi hirurškim putem i zračenjem.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije koje se nalaze oglašene na stranici koju upravo čitate.