Dodaj firmu

Pečenje prasića Paun

Porodični restoran u Mladenovcu. Na meniju je uvek dobar roštilj, pečenje i kuvana jela
Pročitaj više

Smederevski put 114
Mladenovac, Beograd

Pečenjara Kod Laze

Bavimo se uslužnim pečenjem mesa. Naš roštilj nije samo najkvalitetniji, već i najukusniji i po povoljnim cena.
Pročitaj više

Jovana Miodragovića 13b
Zemun, Beograd

Restoran Šumice

Restoran Šumice je prava adresa za sve istinske ljubitelje srpske gastronomije. Pored velikog izbora specijaliteta sa roštilja na ćumur, u našoj ponudi očekuju Vas kuvana jela, jagnjeće i praseće pečenje, jela ispod sača i jela po porudžbin...
Pročitaj više

Ustanicka 127
Voždovac, Beograd

Pečenjara TOR PLUS

Probajte najukusnije jagnjeće i praseće pečenje u gradu, posetite pečenjaru TOR PLUS. Pored vrhunskog čačanskog pečenja neodoljivog ukusa, u našoj ponudi nalaze se pečeni pilići, kao i jedno od najpopularnijih jela domaće kuhinje, jagnjeće s...
Pročitaj više

Bulevar Kralja Aleksandra 352 (okretnica 55)
Beograd

Pecenjara Baralic

Pečenjara "Baralić" nalazi se u ulici Miše Vujića broj 2, na teritoriji opštine Palilula, preko puta hale Pionir u Beogradu. Sa svojim radom započeli smo još davne 1966. godine u Mrčajevcima u Čačku stvorivši tokom godina proteklog rada pr...
Pročitaj više

Miše Vujića 2
Palilula, Beograd

Pečenje prasića je nesto od cega mnogima krece voda na usta. Skoro niko nije imun na ukusan zalogaj kada je prasetina u pitanju. Bilo koja svečanost, slavlje, veselje, svadba, praznik, slava – jednostavno ne mogu proteći bez prasećeg pečenja. U tradiciji našeg naroda je da se prasetina nađe na stolu za kojim se okuplja porodica i njihovi gosti, povodom raznih značajnih događaja i datuma.

Pečenje prasećeg mesa

Mnogi ljudi koji žive u gradu, imaju svoje rođake na selu, koji im uzgajaju prase, za slavu ili neku drugu prigodu. Međutim, u jeku priprema raznorazne hrane i poslastica, domaćica često nema vremena da misli i o pečenju prasetine. Ipak, činjenica je da se praseće meso mora pažljivo i iskusno ispeći, da bismo na kraju dobili sočan zalogaj koji se topi u ustima. Iz tog razloga, ovaj deo posla se može prepustiti pečenjarama.

Pečena prasetina

Bitno je odmah u startu naglasiti da je velika razlika između prasećeg pečenja koje pečete u svojoj rerni i prasećeg pečenja na ražnju. O čemu se zapravo radi? U ova dva slučaja, meso će biti različito sa stanovišta ukusa i mirisa, ali i na osnovu fizičko-hemijskih procesa koji se dešavaju.

Uslužno pečenje prasića

Pošto sada znamo da postoji značajna razlika, veoma je dobro ovaj posao prepustiti profesionalcima, iz razloga što dobijamo ukusnije meso, a pored toga, štedimo svoje vreme, koje možemo da iskoristimo da napravimo još mnogo dodatnih đakonija kojima ćemo oduševiti naše goste.

Dovoljno je samo da donesete prase u pečenjaru, i da se sa osobljem dogovorite oko datuma kada želite da pečenje preuzmete.

Pečenje prasića

Prase ispečeno na ražnju, biće daleko sočnije i meso će biti mekše, za razliku od pečenja u rerni, koje zapravo predstavlja jedan proces sušenja, recimo kao kada pečemo kiflice. U ovom slučaju, odvijaju se paralelni procesi razmene toplote između površine rerne, zagrejanog vazduha i komada mesa, te proces isparavanja i proces sušenja. 

Uslužno pečenje prasadi

Grejači koji proizvode toplotu u rerni su male površine i ne pokrivaju celu površinu unutrašnjosti rerne, zbog čega se ne može obezbediti ravnomerno zagrevanje komada mesa. 

Koliko god da je dobro konstruisana rerna, u različitim delovima temperatura varira i nije ista. Na primer, deo kod stakla je hladniji, i emitije znatno manju količinu energije, pa je iz tog razloga bitno menjati položaj pekača u unutrašnjosti rerne.

Još jedan primer koji ćemo vam dati u vezi toga da rerna nije najbolji izbor za pečenje prasetine, jeste da ukoliko imate u rerni stare mrlje od zapecanja, one mogu dovesti do emitovanja radiacione energije, što će sve za posledicu imati pucanje korice, i pregorevanje pečenja.

Iz svih ovih razloga, jasno je da će praseće pečenje biti daleko ukusnije ako meso ispečemo u odabranoj pečenjari.

Pečenje prasića na žaru i ražnju

Da biste izbegli sav napred opisani scenario, gde pečenje može da vam zagori u poslednjem momentu, dok vi ne pazite jer ste zaokupljeni spremanjem kolača na primer, najbolje je da pečenje praseta prepustite osoblju izabrane pečenjare.

Pored toga što ćete biti sigurni da ćete dobiti pečenje u dogovorenom vremenu, ono će biti daleko ukusnije, jer je velika razlika kada se prase stavi na ražanj, pri tome okreće i sa svih strana ravnomerno peče.

Uslužno pečenje prasića za slavu

Nijedna mrsna slava ne može proteći bez više vrsta pečenja, a prasetina je obavezna na trpezi. Ako sami ne želite da se mučite i odvajate vreme da kvalitetno ispečete prase, biće dovoljno da isto donesete u obližnju pečenjaru. 

Sa osobljem ćete se dogovoriti o datumu i vremenu preuzimanja.

Pečenje prasića za svadbu

Kada se prase peče u pečenjari, tada ćete znati da je ono spremljeno na najbolji mogući način, pri čemu su se pratili tradicionalni recepti, kako bi se dobili komadi mesa koji će se topiti u ustima i prema kojima niko od vaših gostiju neće ostati ravnodušan. 

Pečenje prasića – cena:

Za uslužno pečenje prasića potrebno je platiti od 90 do 110 dinara po jednom kilogramu. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate mesare i pečenjare koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane