Dodaj firmu

Najstarija kafana u Beogradu

; Ažurirano 17.05.2021.
Najstarija kafana u Beogradu

Ukoliko poznajete nekog starijeg ili pripadnika srednje generacije, koji je rođen u Beogradu, te ako ga zamolite da vam pokaže znamenitosti glavnog grada, nema sumnje da će jedno od mesta za obilazak biti i čuvena kafana Znak pitanja.

Poznato je da su kafane Beograd i te kako na glasu, samim tim što one odražavaju duh glavnog grada, koji i dalje odoleva sa uspehom vremenu.

Kratka istorija kafane Znak pitanja


U neposrednoj blizini Saborne crkve u Beogradu, kao i zgrade Patrijaršije nalazi se jedna od najstarijih gradskih kuća. A upravo u njoj je i najstarija beogradska kafana.

Inače, kuća u kojoj se nalazi kafana Znak pitanja je stekla status spomenika kulture.

U slučaju da zaista želite da se vratite u prošlost makar na kratko, tu su kafane u Beogradu, ali je definitivno najbolje da posetite onu, koja je najstarija. Kuća u kojoj se nalazi ova kafana podignuta je 1823. godine, a nalog za to je dao srpski knjaz Miloš Obrenović. Kako je kuću podigao trgovački konzul, Naum Ičko, to se verovalo da je ona u njegovom vlasništvu. Ali kasnije je utvrđeno da je ona bila lična svojina srpskog knjaza.

Nedugo nakon gradnje je knez Miloš odlučio da svom lekaru, Tomi Kostiću, koji je uz to bio i zet pomenutog Nauma Ička, pokloni kuću u ulici Kralja Petra broj 6. Upravo on je zaslužan za nastanak najstarije beogradske kafane.

Ranije se zvala Srpska kafana, ali su usledile žalbe od strane verskih poglavara, pa je vlasnik nemajući kud, odlučio samo da stavi znak pitanja i tako je ostalo do danas.

Kasnije je njen vlasnik bio trgovac Ivan Pavlović, ali on nije želeo da je proda nikome drugom nego opštini. Kako do toga nije došlo, ona je oduzeta po završetku Drugog svetskog rata, tačnije 1959. godine i od tada postaje kao prvo spomenik kulture, a kao drugo smatra se društvenim vlasništvom.

Posle raznih trvenja, od februara 2007. godine je ova kafana izuzeta od procesa privatizacije i nalazi se u vlasništvu gradske uprave grada Beograda, kao spomenik kulture.

Danas, upravo zahvaljujući tome se kafane Beograd mogu pohvaliti i onom, koja je najstarija i u koju brojni turisti navraćaju, kako bi na najbolji mogući način osetili duh beogradske čaršije.

Firme povezane sa tekstom

Konoba Akustik

Konoba Akustik - Svako veče tamburaši. Jedna smo od malobrojnih kafana u Beogradu u koje mozete svratiti od ranog jutra, pa sve do kasne veceri. Kafana je za nas institucija koja se voli i u kojoj se provode svi najlepsi trenuci zivota, mesto u kome se veseli, ali i leci tuga. Čekamo vas u kafani
Pročitaj više

Cara Dušana 13
Stari grad, Beograd

Kafana Pavle Korčagin

Ćirila i Metodija 2a
Zvezdara, Beograd

Kafana Ona moja

Kafana Ona Moja otvorena je za sve sve one koji posećuju kafane u Beogradu. Ona Moja je dragulj među kafanama Beograda jer Vas u našoj kafani očekuje dobar štimung i enterijer koji podseća na stare kafane u Beogradu.
Pročitaj više

Vojvode Šupljikca 31a, Beograd
Zvezdara, Beograd

Kafana Stara Pesma

Iako postojimo tek nekoliko godina, za jako kratko vreme postali smo jedna od najboljih i najposećenijih kafana u Beogradu.
Pročitaj više

Bulevar Vojvode Mišića 12, Beograd
Savski venac, Beograd
Kafana Kafanica Trg
Trg Republike 5, Beograd
Stari grad, Beograd

Najpovoljnija kafana u Beogradu-Kafana Kafanica Trg! Nalazimo se na izuzetno atraktivnoj i svima lako dostupnoj lokaciji, Trgu Republike, što Kafanicu Trg svrstava među najposećenije kafane u Beogradu.

Kafana Sokače
Vodovodska 158, Beograd
Čukarica, Beograd

Kafana Sokače je jedna od kafana u Beogradu gde možete osetiti duh starog Beograda uz odličnu muziku, vrhunsku uslugu i pristupačne cene. Naša kafana se nalazi u Beogradu u Vodovodskoj ulici. Posetite nas i osetite duh starih dobrih vremena.

Kafana Fenjer
Savski nasip bb, Beograd
Novi Beograd, Beograd

Idealna kafana u Beogradu i za mlađe i za starije. Karirani stolnjaci i drveni nameštaj pružiće Vam doživljaj prave kafanske atmosfere u Kafani Fenjer, jednoj od najpopularnijih kafana u Beogradu.

Kafanica
Kneza Viseslava 66a, Beograd
Čukarica, Beograd
Kafana Mala Maca
Sindjeliceva 3, Beograd
Vračar, Beograd
Kafana Limun Zut
Dimitrija Tucovića 88, Beograd
Zvezdara, Beograd

Kafana Limun Žut predstavlja autentičnu kafanu iz starih vremena kada se negovao kafanski duh i kada se u kafanu išlo i da se veseli i da se tuguje. Posetite ovu Beogradsku kafanu koja se nalazi na Zvezdari i doživite pravi kafanski duh.

Restoran Druga kuca
Baštovanska 57b
Voždovac, Beograd

Vrlo često organizujemo degustacije vina i rakije u našoj kafani "Druga kuća", koje posebno oduševljavaju naše goste. Nedeljno popodne obeležavamo uz kuvano vino i rakiju, po Vašem izboru i čitanje stihova na radost svih prisutnih.

Kafana Vise od igre
Tošin bunar 174
Novi Beograd, Beograd

Ukoliko hoćete da se lepo provedete do ujutru, slusajući uživo sjajne tamburaše uz jeftine cene pića Kafana Više od Igre je pravo mesto za vas!

Kafana Jazbina
Bulevar Kralja Aleksandra 89
Zvezdara, Beograd

U samom srcu Beograda u Bulevaru Kralja Aleksandra se nalazi poznata kafana Jazbina, koja sa svojim zanimljivim sadržajem i korektnim cenama pića pruža potpun doživljaj boemskog života!

Kafana Krcmarica
Visnjićeva 9a
Stari grad, Beograd

Ukoliko vam treba mesto gde ćete kvalitetno provesti svoje vreme, gde ćete se opustiti od radne nedelje i gde ćete uživati uz sjajnu muziku tamburaša i kvalitetnog pića onda je Kafana Krčmarica pravi vaš izbor!

Kafana Naša Priča
Ilije Garašanina 26, Beograd
Palilula, Beograd

Ispričajte i Vi Vašu priču kako ste se dobro proveli u Kafani Naša Prica. Naša Priča je jedna od onih kafana u Beogradu gde se možete slobodno opustiti i uživati u provodu, jer nas pored vrhunske usluge odlikuju i povoljne cene.

Kafana Štikla i Burence
Đerdapska 20, Beograd
Vračar, Beograd

Kafana Štikla i Burence u Beogradu preko dana je mesto gde se možete poslužiti najboljim jelima nacionalne kuhinje, a noću ova beogradska kafana je prostor za pravu kafansku zabavu. Naša kafana se nalazi u Beogradu, na uglu Šumatovačke i Đerdapske ulice.

Kafana Fensi Kafana
Ušće 2b, Beograd
Novi Beograd, Beograd

Fensi Kafana je jedna od najvećih kafana u Beogradu. U našoj kafani goste zabavljaju najveće muzičke zvezde tako da je provod uvek zagarantovan. Najbolji izbor - Kafana Fensi Kafana Beograd.

Kafana Kapetanov Bunar
Kapetan Mišina 37, Beograd
Stari grad, Beograd

Ako tražite kafanu u Beogradu u kojoj želite da uživate uz starogradsku muziku i tamburaše Kafana Kapetanov Bunar je pravi izbor za Vas. Ovu kafanu u centru Beograda karakterišu prijatan abmijent, ljubazno osoblje i pristupačne cene.

Kafana Balkanika
Prizrenska 2, Beograd
Stari grad, Beograd

U Kafani Balkanika u centru Beograda uživaćete u jedinstvenom spoju tradicionalnog i modernog. Enterijer naše kafane je jedan od najlepših među kafanama u Beogradu. Kod nas gostuju najveća imena naše muzičke scene, pa je provod zagarantovan.

Kafana Ona Moja Na Vodi
Savski nasip bb, Beograd
Novi Beograd, Beograd

Najpopularnija kafana u Beogradu u letnjem periodu. Posetite nas i nezaboravno se provedite. Kafana Ona Moja Na Vodi Beograd.

Kafana Aj Da Probamo
Kozjačka 29, Beograd
Savski venac, Beograd

Aj Da Probamo Kafana u Beogradu nudi najbolji provod u pravom kafanskom ambijentu uz najbolju muziku i ljubazno osoblje. Posetite našu Kafanu Aj Da Probamo u Beogradu i budite na mestu gde se svi uvek dobro zabave.

Kafana Staro Drvce
Patrijarha Dimitrija 57b, Beograd (Rakovica)
Rakovica, Beograd

Jedna od kafana u Beogradu u kojima se neguje boemski duh je i Kafana Staro Drvce. Nudimo vrhunsku uslugu pa nas pohodi veliki broj poznatih licnosti, a oni koji nas jednom posete postanu stalni gosti nase kafane u Beogradu.

Kafana Lepeza u Perperu
Omladinskih brigada 18a, Beograd
Novi Beograd, Beograd

Lepeza u Perperu je jedna od najpopularnijih kafana u Beogradu. Nudimo dobru zabavu uz popularne estradne ličnosti. Posetite nas i nezaboravno se provedite u našoj kafani u ulici Omladinskih brigada u Beogradu.

Kafana Mala Moja
Svetozara Markovića 49, Beograd
Vračar, Beograd

Kafana Mala Moja je jedinsteva kafana u Beogradu. U našoj kafani mozete se radovati, ali i tugovati uz najbolju kafansku muziku. Kafana Mala Moja u Beogradu je izbor iskusnih ljubitelja kafanskog provoda.

Kafana Bakara
Leva obala savskog jezera 25, Beograd
Čukarica, Beograd

Kafana Bakara je mesto za kafanski provod u Beogradu u enterijeru koji je uređen po najvišim standardima. Najbolji provod, ljubazno osoblje i odlična muzika preporučuju Kafanu Bakara kao jednu od kafana u Beogradu koje morate posetiti.

Kafana Malo Bi Te Tako
Karađorđeva 9, Beograd
Stari grad, Beograd

Kafana Malo Bi' Te Tako je jedna od najposećenijih kafana u Beogradu. Posetite nas i doživite pravi kafanski provod koji Kafanu Malo Bi' Te Tako svrstava u red onih kafana u Beogradu u kojima se traži mesto više.

Kafana Premijera
Mileševska 73, Beograd
Vračar, Beograd

Premijera radi kao restoran i kao kafana u Beogradu. Nalazimo se preko puta BDP. Ako trazite najbolji provod u kafani u Beogradu, dođite u Kafanu Premijera.

Kafana kao nekad 011
Jug Bogdanova 17
Savski venac, Beograd

U samom centru Beograda, provešćete nezaboravne boemske večeri uz uživo muziku i najluđe društvo.

Kafana Tri Krune
Živka Davidovicća 105, Beograd
Zvezdara, Beograd

U prijatnom ambijentu novootvorene kafane Tri Krune, uživaćete u predivnom pogledu na panoramu grada, najboljoj hrani, provodu i muzici

Kafana Švaler
Đuke Dinić 2
Zvezdara, Beograd

Kafana Švaler nalazi se na veoma atraktivnoj lokaciji u ulici Đuke Dinić 2, kod Vuka i predstavlja simbol najboljeg kafanskog provoda u Beogradu. Dođite kod Švalera da se zabavite na najbolji mogući način.

Idi na vrh strane