Strahor izdavaštvo

  • 1
5.00 | 6 ocena

O nama - STRAHOR IZDAVAŠTVO


Strahor izdavaštvo postoji od 2016. godine i bavi se izdavanjem knjiga koje su posvećene epskoj fantastici. Na čelu ove porodične izdavačke kuće stoji pisac Aleksandar Tešić, autor trilogije „Kosingas“, kao i trilogije o Milošu Obiliću.

Naziv „Strahor“ označava staro srpsko božanstvo – belog vuka, čiji je stilizovani lik zaštitni znak izdavačke kuće. Pored izdavanja starih i novih romana Aleksandra Tešića, osnovni cilj rada Strahor izdavaštva jeste štampanje dela koja su zaboravljena, ali i izdanja stranih autora koji su pisali o Srbiji, a čija dela nisu objavljena.

„Kosingas“ je prva srpska epska trilogija iz žanra epske fantastike koju čine knjige: „Red Zmaja“, „Bezdanj“ i „Smrtvovanje“. Želja autora Aleksandra Tešića, koji je na pripremi ove trilogije radio punih sedam godina, bila je da prikaže svu lepotu srpske, odnosno slovenske epske mitologije.

Trilogija „Kosingas“ vraća nas u srednji vek i upoznaje sa mnogim zanimljivim srpskim mitološkim bićima, legendarnim junacima, običajima i ritualima koji su se praktikovali u ovom periodu. A sve je to ukomponovano u jednu uzbudljivu priču o junaštvu, požrtvovanju i svim onim plemenitim osobinama koje inače krase mitske junake. Radnja romana je smeštena u Srbiju godinu dana pre Kosovskog boja i završava se njime, iako sukob sa Turcima nije glavna tema knjige.

Naša preporuka za nastavak čitanja jeste trilogija „Miloš Obilić“ koja se može čitati kao zasebna celina, ali i kao prednastavak trilogije „Kosingas“. Ova trilogija obrađuje dva aspekta priče o našem najvećem kosovskom junaku: mitsku i istorijsku. U njen sastav ulaze naslovi: „Zmaj i ždral“, „Koplje sv. Georgija“ i „Vitez zatočenik“.

S obzirom da postoji vrlo malo podataka o životu Miloša Obilića, Aleksandar Tešić je vešto kombinujući narodno verovanje i legende, stvorio jednu uzbudljivu epsku fantastiku. Kroz istorijski aspekt ove priče verno su prikazani svi likovi i događaji koji su obeležili skoro pola veka nemanjićke države, zaključno sa Kosovskim bojem.

Vrlo su interesantne i teze autora o nedovoljno istraženim i nepoznatim događajima i likovima, kao što su: ćerka cara Dušana, smrt cara Dušana, smrt cara Uroša, Kosovski boj, junački poduhvat Miloša Obilića i još mnogo toga.

Izdanja kuće Strahor dostupna su online putem sajta www.strahor.com , kao i knjižarama izdavača: Službeni glasnik, Laguna, Vulkan, Delfi, Papirna krila, Makart, Bukastor, Alan Ford, Solaris, kao i širom Srbije. U Republici Srpskoj, knjige se prodaju u knjižarama Kultura u Banja Luci, a u Crnoj Gori, u knjižarama Narodna knjiga.

Posetite i našu Facebook knjižaru: Izdavacka-kuca-Strahor

Strahor izdavaštvo, Beograd

Povratak na stranicu čija je osnovna delatnost
BIZNIS Izdavastvo
Osnovni proizvodi/usluge za firmu Strahor izdavaštvo
  • Strahor,
  • Strahor izdavaštvo,
  • Aleksandar Tešić,
  • Kosingas,
  • epska fantastika,
  • epska mitologija,
  • Strahor izdavacka kuca Novi Beograd,
  • izdavacka kuca na Novom Beogradu