Dodaj firmu

Burgund delovi za auto klime

Auto servis Burgund pruža široku paletu usluga iz različitih oblasti za sve tipove vozila. Nalazimo se u Beogradu nedaleko od Vukovog Spomenika, opština Zvezdara
Pročitaj više

Vojvode Brane 4, Beograd
Zvezdara, Beograd

Delovi za auto klime Auto klime Sale

Profesionalni servis auto klima Sale poseduje dugogodišnje iskustvo u servisiranju auto klime na putničkim i teretnim vozilima, kao i vozilima specijalne namene. U našem radu koristimo digitalne servisne stanice, a sve u cilju kvalitetnijeg i efikasnijeg pružanja usluga
Pročitaj više

Majevička 2b (preko puta SC "11. April")
Novi Beograd, Beograd

Delovi za auto klime Auto klime Mirkovic

Auto servis Mirković nalazi se u Železniku i vrši kompletan servis auto klima za sve tipove vozila. Kod nas možete izvršiti efikasno i profesionalno čišćenje i dezinfekciju unutrašnjih ventilacionih otvora kako bi zaštitili Vaše i zdravlje Vaših saputnika.
Pročitaj više

Đorđa Radaka 8a, Železnik
Čukarica, Beograd

Delovi za auto klime Čupa Ford

Paštrovićeva 10
Čukarica, Beograd

Delovi za auto klime Bebe

Sve na jednom mestu! Popravka i punjenje auto klima, servisiranje kompresora, zamena ulja u kompresoru, dezinfekcija rashladnog sistema.
Pročitaj više

Zadrugarska 3c
Zemun, Beograd

Delovi auto klime SmartPro

Punjenje klime i popravka kompletnog sistema klime za Smart vozila u našem servisu u Beogradu.
Pročitaj više

Milorada Jovanovica 4a
Čukarica, Beograd

Svima ponekad zatrebaju delovi za auto klime. Auto klime su postale neizostavni deo svakog vozila, jer one vožnju čine prijatnijom i  opuštenijom. Naravno, da bi klima radila dobro u vašem automobilu i prijatno vas hladila, ona je sačinjena od mnoštva delova.

Auto klime – delovi

Spomenimo najpre kompresor. Postoje različiti modeli i tipovi kompresora, koji se ugrađuju u klima sisteme vozila. Rešenje rada kompresora može biti sa savijenim krilima (scroll), klipovima, ljuljajućom pločom, promenljivim kapacitetom ili sa krilcima. Uloga ovih kompresora jeste da komprimuju rashladni fluid, odnosno freon, i da ga pumpaju dalje kroz instalaciju klima sistema.

Kompresori se ugrađuju direktno u blok motora, ili uz pomoć nosača na sam blok. Njih pokreće motor vozila preko kaiševa. 

Tu je i kompresorska spojnica. Njena uloga je spajanje rotora remenice i osovine kompresora, kada se magnetni kalem aktivira. 

Hladnjak klime ili kondenzator, ima ulogu u razmeni toplotne energije. On omogućava da toplota preko vrućeg rashladnog fluida pređe na hladniji spoljašnji vazduh. Rashladni fluid je para pod visokim pritiskom kada ulazi u kondenzator. Kako se toplota predaje na spoljašnji vazduh, rashladni fluid se kondenzira i hladi, i prelazi u tečno stanje. Električni ventilator se nalazi ispred kondenzatora, a sve u cilju da bi se postigla što efikasnija kondenzacija. 

Kondenzator se može pokvariti zbog udara kamenčića, raznih insekata, sudara i slično.

Kada su velike saobraćajne gužve, do izražaja dolaze ventilatori kondenzatora, jer oni tada pružaju jedini vid cirkulacije vazduha kroz kondenzator pa se na taj način ne ugrožava rad klima sistema u vašem vozilu.

Delovi za auto klime – iskustva

U klima sistemu se koriste creva, koja imaju najlonski sloj sa unutrašnje strane, čime se smanjuje curenje koje bi se pojavilo zbog poroznosti gumenih creva.

Priključci za punjenje se postavljaju na kondenzator, creva ili filter sušač. Kada govorimo o pogonskim kaiševima, reći ćemo da postoje dva tipa a to su klinasti i višekanalni V kaiševi. Ventilatori isparivača cirkulišu vazduh u kabini vozila kroz isparivač, pa se na taj način sprečava da se zamagle prozori. 

Tu je i prekidač pritiska, a njegova uloga je da se izbegnu neadekvatni uslovi rada klima sistema. Prekidač isključuje klima sistem ukoliko se primeti suviše nizak pritisak, a kada pritisak u sistemu pređe 15 bara, uključuje se ventilator kondenzatora. Kada je pritisak suviše visok, isključuje se klima sistem automobila. Ekspanzioni ventili se nalaze na samom ulazu u isparivač, i pri tome omogućavaju adekvatnu ekspanziju ili raspršivanje rashladnog fluida. Najčešći kvarovi ovog dela sistema auto klima su mehanička nečistoća i vlaga.

Sušač ili akumulator, ili stručno rečeno filter sušači. Njihova uloga je otklanjanje tvrdih čestica iz sistema i apsorbovanje vlage iz rashladnog fluida.  

Spomenimo na kraju još i isparivače. Oni služe da izvuku toplotu i da odvlaže vazduh iz unutrašnjosti vašeg automobila. Kao najbolja prevencija protiv raznih kvarova na isparivaču, preporučuje se redovno odžavanje i dezinfekcija.

Delovi za auto klime – cena:

Za uslugu servisiranja auto klime trebalo bi u proseku izdvojiti 1500 dinara za freon 1 kg, preko 2800 za čišćenje, odnosno dezinfekciju ventilacije, sve do 3000 dinara za servis, čišćenje i punjenje auto klime vašeg vozila.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate servise ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane