Verovatno ne postoji niko ko ne uživa u prelepom vatrometu, koji se organizuje nekom svečanom prigodom – to može da bude Nova godina, nečije venčanje, rođendan i slično.

vatromet

 

U našem tekstu ćemo se pozabaviti nekim korisnim i zanimljivim informacijama vezanim za vatromet, gde možete da nabavite pirotehničku opremu, po kojim cenama i dr.

Šta je vatromet?

Naravno da svi znamo šta je vatromet, ali hajde da sada pogledamo stvari iz drugog ugla, odnosno po drugačijim definicijama. Naime, vatromet je sklop dve reči – vatra i meta, i to je zapravo prikaz pri kome se projektili i eksplozivne pirotehničke naprave koordinirano pale a sve u svrhu zabave.

Možemo da kažemo i da je vatromet naprava sa raketnim motorom i bojevom glavom. Ovakvim svetlosnim česticama, koje su raznih boja, postižu se različiti zanimljivi svetlosni efekti. Te čestice u bojama nastaju izgorevanjem ili eksplozijom pirotehničkog proizvoda.

Kako je nastao vatromet?

Ako uživate u vatrometu, onda vas svakako zanima i kako je on nastao. Naime, smatra se da je ovaj izum star nekoliko hiljada godina i da svoje poreklo vodi iz drevne Kine. Reč je o tome da je stvoren sastvim slučajno, jer su alhemičari u jednoj od poljskih kuhinja mešali sumpor, kalijum nitrat i drveni ugalj. Sve to su stavljali u bambusovu šupljinu koja im je služila kao raketni pogon. Bojeva glava bila je sačinjena od kokosove šupljine, a kada bi motor dogoreo do nje, tada bi dolazilo do pucnja, i kokos bi se rasprsnuo napunjen sličnim materijama.

vatromet cena

 

Ima više tumačenja kada je i kako nastao vatromet, pa se tako govori da je početak ove zabave bio za vreme dinastije Song u devetom veku.

Pre hiljadu godina, vatomet se koristio da bi se obeležili neki važni datumi u porodici, a takođe i rođenje, smrt ili rođendan.

Vatromet je imao i svoju ritualnu svrhu, i to da bi se oterali zli duhovi, dok je Kineska nova godina uvek proslavljana na taj način – vatrometom.

Ova pirotehnička naprava je usavršena kada je pronađen barut, dok je Marko Polo zaslužan za to što je vatomet donešen na Stari kontinent, i to u trinaestom veku. Italijani su prvi počeli da upotrebljavaju barut kao punjenje za vatrene rakete, a nedugo nakon toga, tu praksu počinju da primenjuju i Nemci.

U osamnaestom veku, Italija i Nemačka su bile dva glavna proizvođača vatrometa. Čak je i Vilijam Šekspir pisao o vatrometu u svojim delima, jer su Englezi bili oduševljeni ovim načinom proslave i zabave.

Vatromet – prodaja

Ponudu pirotehničkih sredstava moguće je videti u online šopovima, gde je prikazan svaki proizvod kroz fotografije i kratki tekstualni opis. Opis podrazumeva osnovne karakteristike, a zanimljivo je da često možete da vidite i video klip, koji prikazuje proizvod pri upotrebi.

Vatromet – cena

Cene su veoma različite, i kreću se od 1500 din. pa sve do 12900 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Vatromet
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

16.10.2018
Nenad Pavlovic

Ponudu Vatrometa moguće je videti u online šopovima, gde je prikazan svaki proizvod kroz fotografije i kratki tekstualni opis. Opis podrazumeva osnovne karakteristike, a zanimljivo je da često možete da vidite i video klip, koji prikazuje proizvod pri upotrebi.