Sadnice crnog godžija
Napisano 25.03.2021. ; Ažurirano 29.01.2024.Glavna razlika između zdravih ljudi i ljudi koji su u riziku od najrizičnijih bolesti današnjice jeste kvalitetna priprema obroka. Mnogo ljudi zaboravlja da nije toliko važno šta jedemo, koliko je važan sam način pripreme, kao i na koji način kombinujemo namirnice i začine. Pogrešno upotrebljena i priprmljena zdrava namirnica može vam doneti više štete od nezdrave hrane.
Mudri ljudi i dobri poznavaoci biljaka i začina znaju tajnu balansa organizma, jer već standradnim jelima dodaju neverovatne začine koji su prava bomba zdravlja u malim pakovanjima. Pojedine biljke i začini donose toliko zdravlja vašem metabolizmu i organizmu, da je prava šteta ne podeliti tu tajnu sa vama.
Jedna od tih biljaka je Crni godži koja potiče sa Tibeta a ima izuzetnu moć u prevenciji najčešćih bolesti današnjice.
Njegov poznatiji rođak je crveni godži ali je crni godži daleko lekovitiji zbog svog moćnog sastava.
Pre svega, pun je vitamina i minerala, sadrži plavi pigment antocijanil, a najznačajniji je zbog reservatola koji je ključan u borbi protiv malignih bolesti, holesterola i odličan je antioksidans a po prisustvu ove supstance uveliko je nadamšio i crno grožđe.
Ova biljka je veoma retka a preporučena dnevna doza je svega 2.5 g dnevno.
Može se koristiti kao dodatak jelima u vidu začina ili piti čaj od crnog godžija.
Crni godži u narodu je poznat već 2000 godina i to ne bez razloga. Mnogi ga nazivaju super hranom zbog svojih raskošnih lekovitih svojstava.
Svima se preporučuje da nabave plod ili sadnice crnog godžija i tako unaprede svoje zdravlje na mnogo načina!
Kada bi mogli da izaberemo jednu od najmoćnijih biljaka koja je svima od koristi to bi bio crni godži, a evo i zbog čega:
Crni godži sadrži antocijanin koji smanjuje rizik od srčanog udara, bolesti srca, kancera i poboljšava kognitivne sposobnosti.
Reservatrol poznati sastojak crnog grožđa i crnog vina u crnom godžiju je prisutan u mnogo većem procentu, što dovodi do snižavanja holesterola i sprečavanja oštećenja ćelijskih struktura.
Aminokiseline pospešuju izgradnju mišićne mase, a crni godži kao dodatak ishrani neutrališe negativna svojstva hrane i pospešuje varenje.
Glavni sastojak crnog godžija je oligomerni proantocijanidin OCT najjači antioksidant na svetu zato je crni godži odličan za mršavljenje ali pruža i veliki broj drugih blagodeti:
- Jača imunitet i sprečava ulazak virusa u ćeliju
- Obnavlja ćelije i onemogućava stvaranje novih slobodnih radikala
- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
- Snižava visok krvni pritisak
- Pomaže u oporavku od moždanog udara
- Smanjuje rizik od bolesti masne jetre
- Pomaže u mršavljenju, jer pravilnom upotrebom brzo razgrađuje hranu i pospešuje izbacivanje masti
- Povećava libido i potenciju kod muškaraca i plodnost kod žena
- Odličan je u borbi protiv dijabetesa jer reguliše nivo šećera u krvi
- Sprečava urinarne infekcije
- Kožu čini elastičnijom i mlađom
Svi ovi benefiti su i više nego dobar razlog da u svom domu posadite crni godži i sa samo jednom biljkom u značajnoj meri unapredite svoj izgled i zdravlje.