Zdravstveni Ćigong (Health Qigong) - kineska metoda za očuvanje i poboljšanje zdravlja

0.0 | 0 ocena
Ulica: Imotska 1
Grad: Beograd
Opština: Voždovac
Zdravstveni Ćigong (Health Qigong) - kineska metoda za očuvanje i poboljšanje zdravlja
Mobilni: 063/
taiqigong.in.rs

O nama

ZDRAVSTVENI ĆIGONG (HEALTH QIGONG) - KINESKA METODA ZA OČUVANJE I POBOLJŠANJE ZDRAVLJA

Škola Tai-Ćigong Beograd nam približava kinesku istočnjačku veštinu Zdravstveni Ćigong, koja predstavlja kombinaciju pokreta, disanja i koncentracije u cilju postizanja sklada i ravnoteže između uma i tela.

Ćigong kao pojam predstavlja drevnu kinesku praksu koja se koristi više od 5.000 godina. Reč ćigong se sastoji od dela „Qi“ (ći) što zači vazduh ili dah i predstavlja duhovnu energiju, i dela „gong“ što predstavlja naporan i težak rad. Sve zajedno Qigong je zapravo jedinstvena veština za unapređenje i kultivaciju životne energije, čime podstičemo i održavamo dobru vitalnost.
Zdravstveni ćigong se bazira na posebnim sistemima vežbi koje su naučno standardizovane i ispitane na preko 10.000 ispitanika na Pekinškom, Šangajskom i Vuhanskom Institutu za fizičku kulturu, kao i kliničkim centrima u Kini. Podržan je i od strane najvećih kineskih sportskih i državnih institucija.

Ćigong je sportsko terapeutska veština koja služi za prevenciju, očuvanje i poboljšanje zdravlja.
Zdravstveni ćigong se sastoji iz 9 sistema vežbi. Na redovnim grupnim i personalnim treninzima u okviru škole Tai-Ćigong Beograd se izučavaju prva 4 sistema, dok se preostalih 5 izučavaju na radionicama, seminarima, kao i u radu sa naprednim grupama.

Prvi sistem predstavlja najpopularnije Ćigong vežbe širom sveta, poznatije pod nazivom Ba Duan Jin ili 8 delova svile ili brokata. Poreklo ovih vežbi vodi do generala Zuo Fei-a koji je želeo da osmisli sistem vežbi kako bi njegovi vojnici ojačali, bili zdravi i uvek spremni za borbu. Same vežbe, prema istorijskim podacima, potiču iz perioda između 960 – 1279. godine, za vreme dinastije Song.

Ove vežbe su idealne za jačanje imuniteta, poboljšanje rada kardiovaskularnog sistema, usporavanje procesa starenja, unapređenje mentalnog zdravlja, kao i za bolju pokretljivost i mobilnost.
Drugi sistem čine 12 povezanih vežbi koje služe za jačanje tetiva kako bi postale elastične i jake. Efekti Yi Jin Jing sistema se ogledaju u smanjenju tegoba i funcionalnosti respiratornih organa, smanjenja tegoba digestivnog, kardiovaskularnog i nervnog sistema i povećanju fleksibilnosti zglobova.

Treći sistem se naziva Wu Qin Xi. Sistem je razvio Hua Tuoa, lekar dinastije Han iz perioda 25 do 220 godine. Vežbama se imitiraju pokreti pet životinja – tigra, jelena, medveda, majmuna i ptice, uz kontrolu daha i pokretanje ekstremiteta i imitiranje duha životinja. Vežbe u okviru ovog sistema aktivno utiču na fiziološke funkcije čoveka, stanje i prirodu uma, poboljšavanje funkcije kardiovaskularnog i respiratornog sistema i pokretljivost zglobova.

Četvrti sistem vežbi koji se uči u okviru redovnih treninga škole Tai-Ćigong Beograd je Liu Zi Jue. Predstavlja 6 povezanih tradicionalnih kineskih vežbi koji služe za kontrolu daha i protok energije kroz telo. Uz pravilno izvođenje ovih vežbi izgovaraju se i lekoviti zvuci (Šu, Ha, Hu, Sz, Čuei i Ši) kojima telo dovodimo u stanje uravnoteženosti. Svrha ovih vežbi je regulisanje funckije jetre, srca, pluća, slezine, bubrega i trostrukog grejača (sanđao).

Narednih 5 sistema izučavamo na radionicama, seminarima i u radu sa naprednim grupama:

 • Sistem 5 - Taiji Yangsheng Zhang (ćigong sistem sa štapom),
 • Sistem 6 - Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa (dvanest metaoda),
 • Sistem 7 - Sistem broj 7: Da Wu (veliki ples),
 • Sistem 8 - Shi Er Duan Jin (dvanest delova slile ili brokata),
 • Sistem 9: Ma Wang Dui Dao Yin Shu (sistem ćigonga osmišljen prema svilenom svitku).

Za više informacija o Zdrvstvenom ćigongu, sistemima vežbanja i blagodetima po organizam, pozovite broj telefona naše škole, posetite našu web stranicu ili Facebook stranicu.

Promotivni video sadržaj:

Iskoristite besplatni prvi trening i umanjenu promotivnu članarinu prvog meseca.

Dođite, probajte i sami prepoznajte mogućnosti i potencijalne Zdravstvenog ćigonga.

Dobro zdravlje je najveće bogastvo, zato vas pozivamo da ga zajedno gradimo.

Budite mudri i napravite mali korak ka dobrim životnim navikama.

Vežbajte sa nama Zdravsteni Ćigong.

Škola Tai-Ćigong Beograd

Imotska 1, Voždovac, Beograd

Email: taiqigong.bg@gmail.com

Facebook stranica: / Tai-Qigong Belgrade

Ostavite komentar
Ocenite firmu

  Firme u blizini

  Ving Tsun Kung Fu Centar, Gandijeva 101a, lok. 4, Novi Beograd, Beograd
  Tekvondo klub Azija, Mladena Mitrića 8-12, Čukarica, Beograd
  Bujinkan OM Dojo - Mirko Ostojic 15. DAN, Bulevar Vojvode Putnika 32-34 (SC Colonial Sun), Ljeska 9 (SC Partizan), Čukarica, Beograd
  Taurunum - Tekvondo klub, Gradski park 2, Zemun, Beograd
  Brazilski džiju džicu i MMA klub - Zarlock, Bore Vukmirovića 14а, Palilula, Beograd
  MMA i Brazilski jiu jitsu, Deli Radivoja 7, Voždovac, Beograd
  Car Dušan Silni - Borilački klub, Bulevar Despota Stefana 115, Palilula, Beograd