Atopijski dermatitis Beograd

Adresa: Molerova 11
Beograd
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 193a
Beograd
Adresa: Baje Pivljanina 83
Beograd
Adresa: Vlajkovićeva 11, (Kolubarske bitke 8, Kruševac)
Beograd
Adresa: Knjeginje Zorke 39/7
Beograd
Adresa: Vladimira Popovića 52
Beograd
Adresa: Kralja Petra 71a
Beograd

Atopijski dermatitis Kragujevac

Adresa: Kopaonička 1II/2
Kragujevac
Adresa: Mirka Jovanovića 25
Kragujevac
Adresa: Kralja Milutina Cetvrtog 19b
Kragujevac
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Atopijski dermatitis
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis često se javlja kod osoba koje imaju druge alergijske poremećaje, kao što su astma i alergijski rinitis (to je nazalna upala uzrokovana alergijama), a poznata i kao kijavica. 
Mada ne postoji lek za atopijski dermatitis, redovna i dosledna nega mogu doprineti ublažavanju simptoma i produžavanje perioda između upalnih stanja.

Atopijski dermatitis kod dece 

U svetu, čak između 10 i 20% dece ima atopijski dermatitis. To je hronično kožno ali nezarazno oboljenje. Poznato je i kao atopijski ekcem, sa svojim tipičnim simptomima, kao što su suva koža sklona iritaciji, sa povremenim upalnim stanjima, koja izazivaju blag do intenzivan svrab, upalu i bol. 
Većina pogođene dece, njih čak 90%,  atopijski dermatitis dobija pre pete godine života, a mnoga deca prerastu ovu bolest. Kada se ovo oboljenje javi između druge godine i puberteta, osip je obično suv, sa ljuspastim pečatima koji svrbe. Koža je najčešće neravna, zadebljala i gruba na dodir. 
Osip kod dece, najčešće nastaje na telu, sa unutrašnje strane laktova ili kolena, i nije neuobičajeno videti dete sa atopičnom kožom na vratu, ručnim zglobovima, gležnjevima i u pregibima između zadnjice i butina. Kod dece svih uzrasta, svrab može postati toliko jak, da ne mogu da spavaju. Osim što je to stanje neprijatno za dete, roditelji se osećaju bespomoćnim, što izaziva psihološki stres. Ono što je dobro čuti, jeste da efikasan tretman i dobra nega kože mogu da prilično ublaže tegobe.

Atopijski dermatitis kod beba

Prve simptome atopijskog dermatitisa, bebe mogu dobiti već sa dva-tri meseca. Osip se može pojaviti iznenada, usled čega koža postaje suva, ljuspasta i svrbi. U upalnim fazama iz inficirane kože može curiti tečnost. 
Atopijski dermatitis se pogoršava češanjem, time što nokti probijaju barijeru kože i tako je izlažu bakterijama, što dalje dovodi do zapaljenja kože. Bebe često trljaju kožu o posteljinu ili tepih kako bi ublažile svrab. 

Atopijski dermatitis kod odraslih

Osobine atopijskog dermatitisa variraju od jedne do druge osobe i mogu se promeniti tokom vremena. Ti simptomi mogu biti: suvo ljuštenje kože; zapušeni folikuli koji dovode do pojave malih ispupčenja, obično na licu, rukama i gornjem delu butina; upala kože oko usana; pojačano boranje kože dlanova i dodatni prevoj kože ispod oka; tamna koža oko očiju. 

Atopijski dermatitis – lečenje

Najpre bi trebalo otkloniti otežavajuće faktore, kao što su: toplota, znojenje, suvi uslovi; nagle temperaturne promene; izlaganje nekim hemijskim supstancama, kao što su sapuni, deterdženti, parfemi i kozmetika, prašina, pesak, duvanski dim; emocionalni stres ili anksioznost. 
Potom, potrebno je hidrirati kožu, odnosno, održavati joj vlažnost. Sredstva za omekšavanje su kreme i ulja koja vlaže kožu i sprečavaju njeno isušivanje. Najbolje su masne kreme. 
Već iritirana koža tretiraće se steroidnim kremama i uljima, koje ćete dobiti od svog dermatologa. Obično se nanose jednom do dva puta dnevno, a funkcija im je da redukuju simptome i hidriraju kožu. Oralni steroidi se koriste kod izuzetno teških ekcema, ali se taj tretman ne preporučuje kao redovni usled mogućih neželjenih dejstava.
Fototerapija, odnosno terapija ultraljubičastom svetlošću, pomaže u efikasnoj kontroli atopijskog dermatitisa. Ta terapija je skupa i može da poveća rizik od kancera i zato se preporučuje samo osobama koje imaju ozbiljan ekcem a nisu reagovale na druge vidove terapija. 
Za kontrolu svraba, koriste se oralni antihistaminici. Pomažu ublažavanju ovih tegoba kao i prateće iritacije. Važno je koristiti i vlažne obloge, koje pomažu umirivanju kože, smanjuju crvenilo i svrab, sprečavaju oštećenje kože koje bi nastalo usled češanja. 

Atopijski dermatitis – lečenje – cena

Pregled kod dermatologa, prosečna cena se kreće u rasponu od 2000 do 3500 dinara.
*Cene su prikazane informativno, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Matija Lukic
Atopijski demratitis se uglavnom javlja kao posledica razlicith alergijskih reakcija. Cesto se moze javiti i kod male dece. Ukoliko primetite neke od simptoma, najbolje je odmah reagovati i posetiti dermatologa.
Marina Zivkovic
Sva sreca pa do sada nisam imala iskustva sa atopijskim dermatitisom. Par mojih prijateljica jeste i pokazalo se zapravo u stvarnosti da je sve to bilo smesno kada se dodje do neke bas dobre dermatoloske ordinacije.
Milen Jovanovic
Kako god da okrenete, on treba da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
Jovana Milinkovic
U svakom slucaju, ovo je dermatitis koji pre ili kasnije sigurno treba da se plati. Sve drugo po meni moze da bude samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Filip Milutinovic
Sva sreca pa do sada zaisat nisam imao nekih vecih problema sa ovom bolescu. To je po meni vec nesto sto je potpuno normalno.
Lea Stankovic
Po meni je problem pre svega u tome sto mnogi ljudi nisu ni svesni koliko je zapravo atopijski dermatitis opasan i koliko moze da ima stetnih posledica.
Mihajlo Nastasovic
Po mnogo cemu je upravo ovaj dermatitis nesto sto mora posebno mnogo da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
Simona Vucinic
osnovni problem je pre svega u tome sto je oduvek on trebao da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
Todor Markovic
On u svakom slucaju kako god da okrenete, mora da se debelo plati.
Marta Dencevic
Cisto sumnjam da ovde postoje neke pouzdane dermatoloske oradinacije u koje mozete da imate puno poverenje.
Janko Zivanovic
Koliko mi se samo cini, ovo je dermatitis koji ima dosta problema. Ukoliko se vec za njega odlcuite, sigurno je samo to da se nikako necete pokajati.
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, najvaznija stvar kod ovog dermatitisa je da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je po meni manje vazno.
Petar Jankovic
Sto se mene licno tice, ovde je veoma vazno da se u svakom slucaju odlucite za jedan ozbiljna pristup.
Nikolina Pantelic
Sva sreca pa do sada zaisat nisam imao sa njim nesto puno problema.
Ivan Stojanovic
Moram da budem iskren i da kazem da nisam bas potpno siguran sta bi atopijski dermatitis mogao da podrazumeva.
Jana Stankovic
Po pitanju atopijskog dermatitisa, ubedljivo je najbolje resenje da posetite dermatolosku ordinaciju Skinmedic.
Biljana Brankovic
Zaista sam do sada cula samo najbolje moguce komentare za kliniku Derma Plus. Pri tome, sigurno da u nju mozete da imate puno poverenje.
Marko Petrovic
Zbog toga cim primetite neke degenerativne poremecaje treba odmah da posetite kozmeticki salon Ristin kako biste videli kako se na pravi nacin resavaju problemi.
Dusan Markovic
Nekada je jako tesko na vreme primetiti nastajanje ovog problema. Ukoliko vec nastane, potrebno je da se posavetujete sa nekim strucnim licem.
Ivana Petrovic
Atopijski demratitis se uglavnom javlja kao posledica razlicith alergijskih reakcija. Cesto se moze javiti i kod male dece. Ukoliko primetite neke od simptoma, najbolje je odmah reagovati i posetiti dermatologa.