Ako bi se dogodilo da izbije požar u domaćinstvu ili u radnom prostoru, tada bi u opasnosti bili ljudski životi, kao i imovina koja se tu nalazi. Naravno, ovo je najcrnji scenario, a na sreću, on se može preduprediti tako što se o tome misli na vreme i ugrađuju se protivpožarni sistemi.

sistemi za gašenje požara

 

Ovakvu investiciju možete da posmatrate kao dugoročnu, zahvaljujući čemu ćete moći da spavate mirno, jer znate da je sve što vam je vredno u životu, na sigurnom. Osim toga, takva investicija se kroz godine višestruko isplati i vraća, jer zamislite, koliko samo gubite u materijalnom smislu ako se dogodi da izbije požar?

Podela sistema za gašenje požara

Možemo da načinimo osnovnu podelu ovih sistema na četiri kategorije i to su:

-          Sistemi sa gasom

-          Sistemi sa vodom

-          Sistemi sa penom

-          Specijalni sistemi.

Kada govorimo o sistemima sa vodom, tada je reč, između ostalih, i o sprinkler sistemima. Oni su nastali iz potrebe da se zaštite određeni prostori kao što su magacini, ili kao odgovor na specifične zahteve korisnika.

Osim sprinkler sistema, postoje i drenčer, preaction sistemi i vodena magla.

Kada je reč o sistemima sa penom, onda ćemo istu definisati kao masu balončića koji su ispunjeni vazduhom. Ovaj sistem zaštite se koristi kod takozvanih specijalnih rizika, a to su zapravo zone, oprema ili određeni procesi koji postoje u okviru jednog objekta, gde obične mere zaštite ne pružaju dovoljnu sigurnost.

sistemi za gašenje požara iskustva

 

Pena ima prednost jer je lakša od zapaljivih tečnosti i materijala; pena guši požar jer sprečava kiseonik da dođe u kontakt sa izazivačem požara; postoji veliki sadržaj vode u peni i nikakvi gasovi ne odlaze u atmosferu.

Kao što smo naveli, postoje sistemi za gašenje požara koji rade na osnovu gasa. U savremenom svetu, električna energija je zamenila vatru, ali ipak dolazi do požara jer postoje kratki spojevi, varničenja, eksplozije i slično. Razlikujemo hemijske i prirodne gasove.

Sistemi za gašenje požara - iskustva

Mali požar možemo ugasiti i kofom vode, ali kada vatra uzme velike razmere, tada ni tone vode neće biti dovoljne.

Naveli smo i da postoje specijalni sistemi za gašenje požara. Tu možemo navesti primer gašenja požara u komercijalnim kuhunjama. Naime, u njima se često upotrebljavaju ulja i masti i kuva se na visokim temperaturama, a istovremeno se namirnice i dubinski zamrzavaju.

U takvoj kombinaciji, to je zaista izazov za sisteme za gašenje požara. Zbog toga bi trebalo svoje poverenje pokloniti proverenim sistemima za gašenje požara u oblasti pripreme hrane. Pored svih navedenih, postoje i sistemi za gašenje požara u vozilima.

Sistemi za gašenje požara – cena

Koliko ćete platiti za instalaciju sistema za gašenje požara, zavisi pre svega od vaših potreba i karakteristika objekta koji bi trebalo da bude štićen. Iz tog razloga, savetujemo da se lično obratitie firmi koja pruža usluge protivpožarne zaštite da biste dobili konkretnu ponudu.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Sistemi za gašenje požara
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Akt o proceni rizika za neproizvodne delatnosti (administrativne delatnosti, kozmetičko-frizerski saloni) do 5 zaposlenih

Akcija -% 10000 Din.
Akt o proceni rizika za neproizvodne delatnosti (administrativne delatnosti, kozmetičko-frizerski saloni) do 5 zaposleni...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Akt o proceni rizika za neproizvodne delatnosti (administrativne delatnosti, kozmetičko-frizerski saloni) do 10 zaposlenih

Akcija -% 14000 Din.
Akt o proceni rizika za neproizvodne delatnosti (administrativne delatnosti, kozmetičko-frizerski saloni) do 10 zaposlen...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Akt o proceni rizika za ugostiteljske objekte do 5 zaposlenih

Akcija -% 12000 Din.
Akt o proceni rizika za ugostiteljske objekte do 5 zaposlenih - 12.000 din! Preving Live agencija!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Akt o proceni rizika za ugostiteljske objekte do 10 zaposlenih

18000 Din.
Akt o proceni rizika za ugostiteljske objekte do 10 zaposlenih - 18.000 din! Preving Live agencija!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Besplatan akt o proceni rizika za proizvodne delatnosti do 10 zaposlenih uz ugovornu obavezu obavljanja poslova bezbednosti i zdravlja na radu od godinu dana

0 Din.
Besplatan akt o proceni rizika za proizvodne delatnosti do 10 zaposlenih uz ugovornu obavezu obavljanja poslova bezbedno...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

16.07.2018
Marina Dakic

Kao i kod alarma za pozar i kod sistema za gasenje pozara postoje automatski i rucni. Po meni su dobri i jedni i adrugi jer olaksavaju gasenje i sprecavaju sirenje pozara. Firms Beobum ima jako dobre sisteme za gasenje pozara. Sve pohvale i preporuke.