Sestre Gobović - Izvorna muzika

0.0 | 0 ocena
Ulica: /
Grad: Beograd
Mobilni: 063/
www.gobosisters.rs

O nama

SESTRE GOBOVIĆ - IZVORNA MUZIKA

Sestre Gobović, bliznakinje Marija i Marina posvećene su negovanju izvorne muzičke tradicije Balkana, u originalnim i savremenim aranžmanima. Sa svojim bendom “Gobo Sisters” koji čini nekoliko muzičara na tradicionalnim balkanskim, kao i na modernim instrumentima, razvile su jedinstven muzički pravac popularno nazvan “etno pop” ili “world music”.

Područje Balkana odavnina je prepoznatljivo po bogatom i šarenolikom muzičkom nasleđu. Inspirisane tradicionalnim melodijama Srbije, ali i drugih zemalja regiona, Sestre Gobović modernim ritmovima i komercijalnom muzikom, izvornu muziku prilagođavaju današnjem vremenu.

Svoju muzičku karijeru Sestre Gobović su počele veoma rano i dugi niz godina nastupale su kao solisti u KUD “Branko Cvetković”, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Paralelno sa muzičkim obrazovanjem (solo pevanje) teklo je i redovno obrazovanje, tako da su obe završile Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Za svoj rad i doprinos razvoju muzike sa ovih prostora, Sestre Gobović su dobitnice brojnih nagrada i priznanja: nagrada za apsolutne pobednice u kategoriji vokalnih dueta na takmičenju “Zlatni opanak” 2009. godine, nagrada za najbolju etno-pop pesmu festivala u Vrnjačkoj banji gde su nastupile 2011. godine sa pesmom “Biser suza” kompozitora Gorana Radinovića, a iste godine pesma “Sećanje na slavuja” u njihovom izvođenju koju je komponovao Milutin Popović Zahar u čast sećanja na tragično poginulog pevača Tošeta Proeskog, proglašena je za jednu od najslušanijih u Makedoniji.

Takođe, 2010. godine su izabrane na audiciji za izbor talentovanih pevača za snimanje trajnih muzičkih snimaka za arhiv Radio Beograda od strane Merime Njegomir, odgovornog urednika u Muzičkoj produkciji PGP RTS-a. U okviru ovog projekta snimile su pesme koje su trajno sačuvane u arhivu Radio Beograda.

U bogatoj muzičkoj karijeri Sestre Gobović su sarađivale sa mnogim poznatim imenima iz sveta muzike: Usnija Redžepova, Dejan Petrović, Merima Njegomir, Milutin Popović Zahar, Saša Milošević Mare, Goran Radinović, Andrej Andrejević i drugi.

Prvi album u duhu izvorne muzike “Zora”, Sestre Gobović su izdale 2014. godine za muzičku kuću City records. Ceo album je uradio kompozitor i tekstopisac Saša Milošević Mare sa kojim Marija i Marina Gobović uspešno sarađuju duži niz godina. Na albumu se nalaze poznate pesme izvorne muzike prilagođene ritmovima 21. veka, sa željom da ih približe mlađim generacijama.

Naredne godine, Sestre Gobović su izdale svoj drugi album pod nazivom “Probudi se”, koji je, takođe, inspirisan balkanskom muzičkom tradicijom. Kao saradnici na albumu pojavljuju se Andrej Andrejević, diplomirani etnomuzikolog, kompozitor i muzički producent, kao i Miloš Pavlović, pijanista i docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Sa svojim bendom “Gobo Sisters” 2016. godine održale su solistički koncert u Sava Centru, pod sloganom “Lepota je u tradiciji”. Sarađuju sa mnogim umetnicima, kao što su Biljana Obradović Bixy, Marinko Rokvić, Dušan Svilar, Eleonora Barudžija i drugi, kao i sa trubačkim orkestrom Dejana Ilića.

Treći album sestara Gobović “Deci na dar” koji je objavljen 2018. godine u potpunosti je posvećen najmlađim ljubiteljima muzike. Kao autori na albumu pojavljuju se Sestre Gobović koje su uradile sve tekstove, kao i kompletnu muziku. U rad sa decom su uključene i kroz vođenje škole pevanja i hora “Slavujčići” koji su namenjeni deci uzrasta od 4 do 14 godina talentovanim za muziku.

Svoju ljubav prema muzici i dugogodišnje iskustvo nastupanja na sceni, Sestre Gobović su pretočile u prelepu dečiju predstavu “Vile i sestrice” koja govori o sestrinskoj ljubavi, odrastanju i mnogim važnim i poučnim pitanjima na najzabavniji i najraspevaniji način. Ovaj svojevrsni mjuzikl za decu realizuju u saradnji sa sestrama Belošević, diplomiranim glumicama. Originalnom pričom, sjajnom muzikom, interesantnim likovima i raskošnim kostimima, predstava je osvojila srca mališana i njihovih roditelja, tako da se sa velikim uspehom izvodi.

Izvorna muzika – Sestre Gobović, Turgenjevljeva 5, Kulturni centar Čukarica, Banovo brdo, Beograd

Ostavite komentar

Ocenite firmu

    Firme u blizini

    Idi na vrh strane