Sećate li se vremena, kada ste sa ključevima od svog golfa dvojke mogli da otvorite i upalite komšijinog folksvagena? Definitivno, ključ od automobila nije isto što je bio pre dvadesetak i kusur godina. 

 

 

Današnje savremeno doba donelo je ključeve koji su bolje izrađeni, ali glavni element zaštite od krađe vozila ili kopiranja ključa nije sama mehanička izrada, već elektronski čip koji sadrži kod koji odgovara kodu elektronske kontrolne jedinice motora. 

Kodiran ključ

Naravno, čak i ovako genijalan ključ nije zaštićen od toga da ga izgubite. Ako vam se to i dogodi, ostaće vam rezervni primerak, jer obično uz jedan automobil dolazi par ključeva. Ipak, na taj način se povećava opasnost od krađe, jer neko može da zloupotrebi ključ koji je pronašao.

U situaciji da imate samo jedan jedini ključ, može se reći da je situacija još gora, jer nećete nikako moći da pokrenete svoje vozilo. 

Šta da radite? Gubitak ili oštećenje ključa sa daljinskim upravljačem zahteva dolazak lično kod ovlašćenog servisera.

Ako vlasnik želi da se potpuno obezbedi, onda se potpuno menja kod ključa, pa izgubljenim ključem zlonamerni nalazač može samo da otvori vozilo ali ne i da ga upali.

Kodirani ključ

Svi ključevi nemaju iste funkcije. Neki od njih imaju samo funkciju otvaranja i zatvaranja, dok drugi mogu daljinski da otvore prtljažnik, njima se mogu upaliti svetla i sva četiri migavca, zatvoriti prozori i slično.

Većina automobilskih ključeva, napravljenih posle 1995. godine sadrži transponderske čipove. Osnovni smisao transponderskih čipova je da deaktiviraju blokadu vozila, kada se ključ koristi za pokretanje motora. 

 

 

Kada se ključ okrene da bi se upalio motor automobila, kontrolna jedinica motora šalje elektronsku poruku ključu, i dozvoliće da se vozilo pokrene samo ako dobije ispravan odgovor. Da bi se programirao ključ sa čipom, potrebna je posebna oprema koja je izuzetno skupa i zahteva iskustvo i znanje.

Objasnićemo i šta je to transponder. U pitanju je umanjeni elektronski čip koji ima postojanu memoriju, a to je memorija kojoj nije neophodna stalna energija za zadržavanje. Kod mnogih automobilskih transponderskih sistema, proces identifikacije ključa je sličan. Ako kompjuter prepozna signal koji je već u njegovoj memoriji, on ga prihvata, i ostale elektronske komponente vozila se pokreću, da bi omogućile pokretanje automobila i nastavak rada motora.

Kodiranje ključeva – iskustva

Slobodno možemo reći da je duplikacija auto ključeva prošlost. Ključevi se poručuju prema broju sa kartice koja se dobija uz novo vozilo, ili po broju šasije. Ključ po broju, bilo kog tipa, izrađuje se odmah. Onaj ključ koji je izrađen po šifri, je potpuno nov ključ. 

Većinu ključeva i originalnih daljinskih komandi auto bravari sami ukodiravaju, ali i za one koji su u manjini, postoji adekvatno rešenje. 

Usluga dupliranja transponder ključa sa fiksnim kodom obavlja se tako, što se narezivanje mahaničkog dela obavlja na klasičnim mašinama za rezanje ključeva, dok se učitavanje elektronskog dela vrši na posebnoj mašini, i ova procedura traje svega nekoliko minuta.

Kodiranje ključeva – cena:

Cene kodiranja ključa zavise od modela automobila, godine proizvodnje i slično. Orijentacione cene su od 50 evra za običan ključ bez daljinske komande do 120 evra za ključ sa daljinskom komandom. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate bravare ispod našeg teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Kodiranje ključeva
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

01.06.2019
Aleksandar Savic

Ma ko pise ove komentare ispod teksta. Kodiranje kljuca nije naucno fantastika. Ceo postupak je gotov za bukvalno 3 sec, a transponderi nisu skupi. Tako da cene preko 50 evra su smesne. ..aka neko vas zestoko dere...

18.10.2018
Uros Filipovic

U Beogradu se kodiranje kljuceva moze obaviti na vise mesta. Cene su konkretno odredjene u odnosu na vrstu kljuca. Tako je, koliko je meni poznato, u proseku potrebno izdvojiti oko 50 eura za kljuc na daljinsko zakljucavanje.

11.09.2017
Filip Milutinovic

Svako kodiranje kljuceva je definitivno nesto sto bi trebalo da se posebno kvalitetno plati. Neke druge stvari inisu u tom slucaju neko preveliko gubljenje vremena. Bar ne sto se mene licno tice.

05.05.2017
Lea Stankovic

Koliko mi se samo cini, kodiranje kljuceva bi trebalo da se uradi na jedan veoma tezak i staromodan nacin da bi moglo da bude kako treba.

21.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni je sigurno samo to da ono moze da se uradi bez nekih vecih problema kako god da okrenete.

22.03.2017
Simona Vucinic

Problem je u tome sto svako kodiranje kljuceva treba i mora da se debelo plati. evo primera radi za Opel Astru H cena je negde oko 130 eura.

09.03.2017
Todor Markovic

Svako kodiranje kluceva ima nesto svoje.

04.03.2017
Marta Dencevic

Moje je licno misljenje takvo da kako god da okrenete, ovo je nesto sto debelo treba da pocne da se plati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

14.02.2017
Janko Zivanovic

Svako kodiranje je ipak nesto sto je u danasnje vreme jako skupo.

01.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Kodirani kljucevi su odlicna stvar ali u isto vreme i veoma zahtevna po pitanju odrzavanje. Verujte mi, na kraju krajeva, tu nema nista vise posebno da vas brine.

18.01.2017
Petar Jankovic

Sto se kodiranja kljuceva tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Po ostalim pitanjima ne treba vise nista da se brinete.

29.12.2016
Nikolina Pantelic

Po ovom pitanju samo treba da se opredelite za kvalitet. Ako bas to budete uradili u tom pogledu onda se sigurno necete pokajati.

12.12.2016
Ivan Stojanovic

Ipak je kodiranje kljuceva nesto sto treba neko bas da ume da uradi. Po tom pitanju je onda potrebno da se u svakom slucaju posavetujete sa nekim strucnim licem.

25.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju kodiranja kljuceva, samo treba da posetite auto bravara Silkon. Mislim da je to generalno mesto u koje treba i mozete da imate puno poverenje. Bas iz toga razloga trebad a posetite auto bravara Studio M i vise nista oko toga nemate da brinete.

07.11.2016
Biljana Brankovic

Kodiraje kljuceva u globalu moze da bude bas nezgono. Osnovni je problem u tome sto po pitnaju kodiranja kljuceva trebad a pronadjete dobrog majstora. Jedan takav je svakako i Bobi.

16.09.2016
Marko Petrovic

Kodiranje kljuceva je aktivnost koja je poprilicno prisutna u danasnje vreme. Ukoliko planirate da vam to uradi neki profesionalac onda je u svakom slucaju najbolje da se po tom pitnjau posavetujete sa nekim strucnim licem kao sto je auto bravar Elezovic.

15.08.2016
Dusan Markovic

To su sada manje - vise neke uobicajene cene za Srbiju. Generalno, ukoliko se odlucite da posetite neko od tih mesta koje se bavi kodiranjem kljuceva, treba u proseku da platite oko 50 eura.

13.07.2016
Stojance Ristovski

U Beogradu se kodiranje kljuceva moze obaviti na vise mesta. Cene su konkretno odredjene u odnosu na vrstu kljuca. Tako je, koliko je meni poznato, u proseku potrebno izdvojiti oko 50 eura za kljuc na daljinsko zakljucavanje.