Pročitaj više

Izaberite neku od firmi koje u svojoj ponudi imaju DETEKTORE POŽARA

Beograd

Kasum - Bezbednost i zdravlje na radu
Kasum - Bezbednost i zdravlje na radu
Milana Jovanovića 10. Žarkovo
Čukarica
Beograd Pozovi

„KASUM“ D.O.O nalazi se u Beogradu. Firma je specijalizovana za pružanje usluga iz oblasti Zaštite na radu kao i oblasti bezbednosti i zdravlja na radu....
Pročitaj više

5.0 | 2 ocena
Pre 1 d poslednji put pozvana firma
Beobum - zaštita od požara
Beobum - zaštita od požara
Pariske komune 49
Novi Beograd
Beograd Pozovi

Jedna od osnovnih delatnosti firme Beobum iz Beograda je zaštita od požara u stambenim i poslovnim objektima. U našoj ponudi nalaze se automatski sistemi za dojavu požara, čija je osnovna funkcija rano otkrivanje požara i brzo aktiviranje v...
Pročitaj više

5.0 | 1 ocena
 
 
 

Detektor požara moze spreciti mnoge nezeljene situacije. Stara izreka kaže da su „voda i vatra dobre sluge a zli gospodari“. Zbog toga je najvažnije da se na vreme obezbedimo, to jest, da predupredimo sve potencijalne neželjene i opasne situacije, kao što je požar, na primer.

U ovom tekstu će biti reči o detektoru požara, i pronaći ćete niz korisnih informacija o tome kako ovaj uređaj može spasiti imovinu ali i živote ljudi.

Najpre ćemo načiniti podelu detektora požara a to je na:

-          Automatske

-          Ručne.

Automatski detektori požara

Sada ćemo se pozabaviti svakom od pomenutih kategorija. Kada je reč o automatskim sistemima, prvo je potrebno istaći da su troškovi korišćenja i instalacije minimalizovani, a pri tome je pružena maksimalna zaštita.

 
 


To je iz jednostavnog razloga što su ove jedinice izuzetno inteligentne jer imaju vrhunske performanse. Usled toga, ispunjeni su svi uslovi maksimalne bezbednosti, zahvaljujući sjajnoj detekciji. Takođe, automatski detektori su kompatibilni sa nešto starijim sistemima i poseduju razne dodatne funkcije.

Osnovne karakteristike su izuzetno osetljiva termičko-optička elektronika koja otkriva požar i to pre nego što je buknuo, dok u jednom malom delu sekunde detektor šalje alarmni signal.

Dobra osobina je da se automatski detektori mogu prilagoditi mnogim specifičnim situacijama. Takođe, mogu da se pohvale maksimalnom tačnošću otkrivanja požara, a sve to jer su senzori međusobno dobro povezani, optimizovano je prodiranje dima, unapređena je termičko – optička simetrija i koriste se novi alarmni filteri.

Ručni detektori požara

Sada prelazimo na ručne detektore požara i objasnićemo u čemu je razlika u odnosu na automatske.

Naime, svaki sistem za dojavu požara, osim automatskih detektora, ima i ručne javljače, a to bi značilo da ljudi, koji se nalaze u štićenom prostoru, ako primete neke znake da će požar buknuti (plamen, dim, tinjanje) mogu u svakom trenutku da aktiviraju trenutni alarm.

To može da se dogodi i pre nego što se uopšte uključi automatski detektor. Prednost ovakve vrste dojave požara jeste u tome što se ceo postupak ubrzava, odnosno, potvrđuje se požarni alarm.

Ovakvi ručni dojavljači se obavezno postavljaju na izlazima iz štićenog objekta, ali i unutar njega.

Dalja podela ručnih detektora požara je na adresabilne i konvencionalne.

Detektor požara – iskustva

Kao što vidimo iz celog teksta, ako svoj objekat pravovremeno zaštitite protivpožarnim sistemima, koji obavezno uključuju detektore, tada možete mirno da spavate, jer su osobe koje borave u tom prostoru, kao i imovina koja se tu nalazi, sasvim sigurni.

Jednostavno, nikada ne znate kada nešto može da pođe po zlu, i posle toga je kasno da se kajete jer niste na vreme uložili novac u nabavku ovih korisnih sistema.

Detekcija požara se obavlja na tri načina:

-          Detekcijom dima

-          Detekcijom toplote

-          Detekcijom plamena.

Detektor požara – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za detektore požara, zavisi od veličine objekta, kao i od samih modela detektora, tako da je najbolje da se lično raspitate kod odabranog preduzeća koje se bavi protivpožarnom zaštitom.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Andriajana Simic
    16.07.2018 08:38

    Kada je detektor pozara u pitanju treba naglsiti da postoje dve vrste. Automatski i rucni detektor pozara. Po meni automatski detektor pozara je dosta bolji jer prvo prilagodljiviji je svakoj situaciji i prostoru, sam detektuje pozar dok on jos nije ni buknuo i signalizira uzbunu dok kada je rucni u pitanju aktivirate ga vi sami kada otkrijete pozar sto nekada moze biti i kasno.