Kao što u kući imate lekove protiv bolova ili za skidanje temperature, tako bi isto trebalo da posedujete i aparat za merenje pritiska. Ovo naročito važi za osobe koje su starije od četrdeset godina, a posebno za ljude kod kojih postoji sumnja ili već postavljena dijagnoza hipertenzije (povišenog krvnog pritiska).

aparat za merenje pritiska

 

U našem tekstu saznajte sve o tome kakvi aparati za merenje pritiska postoje, u čemu se razlikuju, zbog čega su jedni modeli bolji od drugih, koje su cene i druge korisne i zanimljive informacije.

Najbolji aparati za merenje pritiska

Za početak, definisaćemo ukratko šta je to krvni ili arterijski pritisak. Naime, srce je jedna pumpa. Ono ispumpava krv, i ona kroz organizam nailazi na otpor zidova arterijskih krvnih sudova. Povišen krvni pritisak će se javiti u slučajevima kada su arterije krute ili uske. Ne bi trebalo posebno naglašavati koje su sve posledice hipertenzije, koja se naziva tihim ubicom, jer smo, manje-više, svi upoznati sa tim. Ali, radi podsećanja, spomenućemo da, ukoliko visok krvni pritisak imate kroz dugi vremenski period, tada dolazi do oštećenja različitih delova tela.

Kada bi trebalo da odredimo normalne vrednosti arterijskog krvnog pritiska, one bi bile do 140/90 mmHg. Gornji pritisak se naziva sistolni, i on nastaje kao posledica kontrakcije leve srčane komore, dok donji pritisak ili dijastolni, meri se za vreme odmora komore srca, odnosno, kada su aortni zalisci zatvoreni.

merač krvnog pritiska

 

Naravno, za nastanak bolesti, postoje i dodatni faktori rizika, uz povišen krvni pritisak, a to su povećane vrednosti holesterola u krvi, povećan nivo šećera u krvi ili dijabetes, zadebljanje srčanog mišića leve komore, konzumiranje cigareta, itd.

Zbog svega što smo naveli, vidi se da je korisno da u kući posedujete aparat za merenje krvnog pritiska, jer svakoga dana i po nekoliko puta, ako tako želite, možete sami sebi da izmerite tačne vrednosti. To je i jedna vrsta preventive i odgovornosti prema svom zdravlju.

Kada kupujemo aparat za merenje pritiska, pre svega želimo da nam on pokaže tačne vrednosti i da bude lak i jednostavan za korišćenje. U tom smislu, postoje aparati koji se stavljaju oko mišice i aparati koje popularno nazivaju narukvice, jer se stavljaju iznad zgloba leve ruke. Oba ova aparata su digitalni, tako da ćete jednostavno moći da saznate koliko je visok vaš pritisak u određenom trenutku.

Aparat za pritisak

Pozabavimo se sada digitalnim aparatom za merenje krvnog pritiska koji se stavlja oko nadlaktice, isto kao kada merite pritisak kod lekara. Određeni modeli ovih aparata imaju tu mogućnost da uzastopno mere pritisak tri puta, automatski preveći pauzu između merenja, i za to vreme, osoba koja sebi meri pritisak, ne skida manžetnu sa ruke. Od tri vrednosti koje se dobiju, uzima se srednja i to bi predstavljalo vaše vrednosti krvnog pritiska u tom trenutku.

Merač krvnog pritiska

Manžetne postoje u različitim veličinama, pošto nisu svi ljudi iste građe, pa tako možete birati manje, srednje i veće modele.

digitalni aparat za merenje pritiska

 

Na skoro identičan način funkcionišu aparati koji se stavljaju iznad ručnog zgloba, a prilikom merenja je važno i u kom položaju sedite i kako držite ruku. Naime, potrebno je da budete sasvim smireni, da ne gledate TV program niti da slušate muziku, kao ni da sa bilo kim razgovarate. Ruka se ispruži u visini srca i tako prisloni na sto, dok sedite na stolici. Ne bi trebalo sasvim spuštati ruku, a takođe je nepravilno i ako ruku savijete, jer će u tim slučajevima, vrednosti koje dobijete biti netačne.

Mehanički aparat za merenje pritiska (sa živom)

Mehanički aparati se drugačije nazivaju manuelni, i njih ste svakako viđali kod lekara. Kod njih je potrebno imati slušalice, tj. stetoskop. Međutim, kod ove vrste aparata se savetuje da vam krvni pritisak izmeri neko drugi, i da to ne radite sami, jer je velika verovatnoća da ne biste uspeli tačno da izmerite svoj pritisak.

Digitalni aparat za merenje pritiska

Kao što se vidi iz celog teksta, digitalni aparati su u kućnim apotekama najrasprostranjeniji, jer su, pre svega, veoma laki i praktični za korišćenje. Dovoljno je samo pažljivo pročitati uputstvo koje dobijate uz aparat pri kupovini, i par puta pokušati merenje, pa ćete vrlo brzo shvatiti kako funkcioniše i dalje ćete meriti bez ikakvih problema.

Aparat za merenje pritiska – iskustva

Ukoliko se ne osećate dobro, uvek je najbolje da prvo sebi izmerite pritisak, kao i šećer, ako patite od dijabetesa ili intolerancije na glukozu. Zbog toga su aparati za pritisak jako praktični, jer bez odlaska kod lekara možete da ustanovite koliko u tom trenutku iznose vrednosti vašeg pritiska, a ukoliko su povećane, ili snižene, možete da reagujete, u smislu da pozovete lekara i kada vam se postavi pitanje koliko iznosi pritisak, moći ćete da saopštite tu informaciju.

aparat za pritisak cena

 

Aparat za pritisak – cena:

Cene aparata za merenje arterijskog krvnog pritiska se razlikuju, u odnosu pre svega na model – da li je u pitanju digitalni aparat koji se stavlja na nadlakticu ruke, ili digitalni koji se postavlja iznad zgloba ruke, ili u trećem slučaju, ako se radi o mehaničkom aparatu koga viđamo u lekarskim ordinacijama.

Takođe, na cenu utiče i to ko je proizvođač aparata i koliko godina garancije ima i slično.

U tom smislu, cene se kreću oko 4000 – 6000 dinara za narukvice, a za aparate koji se stavljaju na nadlakticu, cena je od 6000 do 9000 dinara, što zavisi od funkcija koje uređaj ima.

*Sve cene su prikazane samo orijentaciono, a za precizne i tačne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.