Svi znamo da poligrafsko testiranje ima za cilj da utvrdi da li određeno lice govori istinu ili neistinu, tj. laže. U svakodnevnom životu, detektivskim agencijama obraćaju se različiti profili ljudi, kao na primer roditelji koji žele da provere da li njihovo dete koristi narkotike ili je izvršilo neku krađu, a neretko se dešava i da se sumnja na nekog zaposlenog radnika da je nezakonito prisvojio određene materijalne stvari iz firme, pa se u tim i sličnim slučajevima koristi poligraf.

Pročitaj više

Izaberite neku od agencija koje rade POLIGRAFSKO TESTIRANJE

Beograd

ANONIMUS PLUS detektivska agencija
ANONIMUS PLUS detektivska agencija
Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 72
Savski venac Pozovi

Detektivska agencija Anonimus Plus pruža kompletne detektivske usluge u Beogradu, Srbiji, kao i u inostranstvu. Oblasti u kojima delujemo su detektivske usluge, usluge poligrafa, forenzičke usluge, kao i konsalting...
Pročitaj više

Seguridad Poligraf Beograd
Seguridad Poligraf Beograd
Glasinačka 8
Zvezdara Pozovi

Sve vrste poligrafskog ispitivanja i testiranja za pravna i fizička lica. Profesionalno, precizno i pouzdano. Angažujte profesionalce i saznajte istinu. Kredibilitet testa je izuzetno visok, sa preciznošću od 97%....
Pročitaj više

Poligraf Centar
Poligraf Centar
Bojanska 1
Vračar Pozovi

Bilo da Vas muče poslovni ili privatni problemi, Poligraf Centar pruža najprofesionalnije poligrafsko ispitivanje u Srbiji. Zahvaljujući zvaničnom partnerstvu sa Američkom poligrafskom asocijacijom nudimo najbolje stručnjake, kao i obavljan...
Pročitaj više

Svi znamo da poligrafsko testiranje ima za cilj da utvrdi da li određeno lice govori istinu ili neistinu, tj. laže. U svakodnevnom životu, detektivskim agencijama obraćaju se različiti profili ljudi, kao na primer roditelji koji žele da provere da li njihovo dete koristi narkotike ili je izvršilo neku krađu, a neretko se dešava i da se sumnja na nekog zaposlenog radnika da je nezakonito prisvojio određene materijalne stvari iz firme, pa se u tim i sličnim slučajevima koristi poligraf.

Poligraf

Iako smo dosta slušali i čitali o poligrafu, možda ipak ne znamo tačno kakva je to mašina i na koji način funkcioniše, to jest, kako dokazuje da osoba govori istinu ili ne.

Naime, poligraf je jedna mašina koja je povezana sa kompjuterom. Na ekranu kompjutera se vidi pet linija. Svaka od tih linija meri i prati određene telesne reakcije. Na primer, prva linija pokazuje disanje na grudima, a druga disanje na stomaku; treća nam pokazuje galvansku reakciju ili znojenje, četvrta meri rad srca i promene krvnog pritiska, dok peta prati sitne krvne sudove.

Poligrafsko ispitivanje

Svako poligrafsko ispitivanje ima svoja pravila koja se strogo moraju poštovati. Osoba sedi u udobnoj fotelji koja je okrenuta prema zidu, kako joj ništa ne bi skretalo pažnju. Oko sebe ispitanik ima dva velika kabla, tako da je jednim opasan oko stomaka, a drugim oko grudi.

Oko leve ruke ima kaiš, dok se na prstima leve ruke nalaze dve trake a na srednjem prstu desne ruke nalazi se štipaljka. Kada se na ovakav način pripremi osoba, poligrafsko testiranje može da počne.

Da li se može prevariti poligraf?

Poligraf najčešće pokazuje tačne rezultate, ali bi ipak trebalo voditi računa o tome da postoje osobe koje su okarakterisane kao psihopate, to jest, ne poseduju emocije. Na taj način, one neće emotivno reagovati na postavljena pitanja, tako da će se i u slučaju laži, pokazati da je odgovor istinit, jer je izostala reakcija ispitanika.

Kako prevariti poligraf?

O tome kako prevariti poligraf i da li je to uopšte moguće, čućemo zaista oprečna mišljenja. Pojedini stručnjaci u potpunosti veruju ovoj mašini, dok drugi misle da postoje ljudi koji je mogu prevariti.

O čemu se radi? Kao što smo naveli u prethodnom delu teksta, ako je osoba u stanju da kontroliše svoje telesne reakcije, a najviše zahvaljujući tome što nema izražene emocije ili one uopšte ne postoje, tada će se dogoditi da se odgovor pokaže kao istinit, iako to realno nije, jer se puls ispitanika nije ubrzao, osoba nije počela da se znoji, pritisak se nije promenio...

Druga varijanta da se poligraf prevari jeste ukoliko ispitivanje vrši ispitivač koji je mlad i nedovoljno iskusan, pa mu određene reakcije jednostavno promaknu ili on na njih ne obrati potrebnu pažnju.

Ispitivanje uz poligraf

Kada se osoba ispituje, njoj se postavlja dosta važnih i nevažnih pitanja, pa je jedan od pokazatelja da li neko govori istinu i taj da emotivno reaguje na irelevantna pitanja. Poligraf ima i veliki psihološki efekat na ljude, tako da se u praksi često dešava da osoba sve prizna i dok se mašina montira da bi postupak počeo.

Poligrafsko testiranje cena

Da bismo došli do istine na ovaj način, potrebno je izdvojiti od 8000 dinara pa naviše, međutim, ova cifra može da bude i desetak puta veća, znači i preko 500 evra ako se radi o nekim težim slučajevima.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate detektivske agencije koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Marta Dencevic
  05.09.2017 10:37

  Ni jedan poligraf nije previse pouzdan uredjaj. To je posebno vazno da shvatite ukoliko mislite da vam ta prica nesto vredi. Ak sumnjate da vas bracni drug vara, mozete da ga stavitena poligraf ali konacne rezultate morate da prihvatite sa rezervom.

  Petar Jankovic
  04.05.2017 10:58

  Kako god da okrenete, mora ono da se lepo plati. Mada, kvalitet uvek po meni treba da bude na prvom mestu.

  Ljubinka Sreckovic
  20.04.2017 02:15

  Sto se ovog testiranja tice sigurno je kvalitet nesto sto je i vise nego vazno.

  Ivan Stojanovic
  06.04.2017 01:11

  Po meni je pre svega problem u tome sto svako poligrafsko testiranje treba i mora da se debelo plati. Pri tome, nije to metod koji je bas svima dostupan i od kojeg prema tome mozete da ocekujtete neku zaradu.

  Nikolina Pantelic
  04.04.2017 11:42

  I ovo je u svakom slucaju uredjaj koji i nije bas nesto posebno jeftin. Sve je ostalo samo gubljenje vremena.

  Marko Petrovic
  21.03.2017 11:27

  Po meni je u svakom slucaju ovo i vise nego zahtevno testiranje. Sve drugo je manje vazno.

  Jana Stankovic
  02.03.2017 07:14

  Kako god da okrenete, ovo je poseban vrsta testiranja u ciji kvlaitet zaista ne treba da sumnjate.

  Biljana Brankovic
  13.02.2017 08:49

  Sto se mene licno tice, ovo je ubedljivo najbolja vrsta poligrafskog testiranja. Jedino je stvar u tome sto mora debelo da se plate.

  Dusan Markovic
  31.01.2017 10:33

  Po meni samo na pravi nacin poligrafsko testiranje moze da se uradi u policiji.