O nama - LJILJANA SIMIĆ LOGOPED ZA ODRASLE I DECU

Afazija i njoj slični poremećaji u govoru su možda najizazovnija oblast u radu jednog logopeda, zato što je komunikacija u životu svakog čoveka veoma važna i presudna u mnogim segmentima življenja, bilo da je reč o poslovnom ili ličnom planu.

Uzroci afazije mogu biti moždani udar, traumatska oštećenja mozga (povrede), demencije, tumori mozga, moždane infekcije i drugo. Iako su mnogo češće kod odraslih, nažalost, mogu da se jave i kod dece.

Logoped profesionalac, naročito usmeren na polje afazije, pruža pomoć u vraćanju veštine govora i upotrebe jezika gde je i u kojoj meri to moguće, ili olakšava put do pronalaženja alternativnog rešenja za komunikaciju.

Poremećaji govora i jezika različite prirode upravo su specijalnost logopeda Ljiljane Simić iz Novog Sada. Radimo sa decom i sa odraslima prilagođavajući metode i terapeutske vežbe svakom klijentu individualno.

Oblast delovanja logopeda Ljiljane Simić pokriva:

 • Afazije
 • Dizartrije
 • Apraksija govora
 • Poremećaji komunikacije kod traumatskih oštećenja mozga
 • Poremećaji govora i jezika kod demencija
 • Dečji neurogeni poremećaji govora i jezika
 • Korekcija izgovora glasova kod dece
 • Poremećaji čitanja i pisanja kod dece

Rad logopeda počinje od uspostavljanja dijagnoze u oblasti govora i jezika na osnovu zvaničnih dijagnostičkih testova, nastavlja se odabirom odgovarajuće terapijske metode i predanim i upornim primenama svih znanja i veština dolazi se do maksimalnih rezultata. U zavisnosti od oblika sa kojima se susreće, logoped po potrebi stručno sarađuje i sa defektologom, psihologom i neuropsihologom.

U radu sa decom nudimo savremene i naučne metode koje daju odlične rezultate kod rešavanja problema sa pravilnim izgovorom glasova, čitanjem i pisanjem, a primenjuju se od najranijeg uzrasta, najbolje čim se posumnja da nešto nije u redu.

Afazija ima nekoliko karakterističnih simptoma, koji imaju svoje stručne nazive, ali suštinski predstavljaju poremećaje u razumevanju govora kao i produkciji reči i šireg govornog smisla. Postoje stečeni poremećaji čitanja i pisanja (aleksija i agrafija), parafazija (korišćenje reči koje su neodgovarajuće u odnosu na kontekst), agramatizam (izrazite gramatičke greške) i poremećaj imenovanja, odnosno anomija (nemogućnost prisećanja odgovarajuće reči za ono što želimo da kažemo). Anomija predstavlja najčešči simptom afazije koji je zastupljen u skoro svakom tipu afazije.

Dizartrija predstavlja motorni poremećaj govora i ispoljava se usporenim, nepreciznim i nekoordinisanim pokretima govornih organa. Odnosi se na "greške" u disanju, izmenjen kvalitet glasa (boja, ton..), otežanu i napornu artikulaciju i narušen ritam i tempo govora.

Verbalna apraksija može različito da se ispolji od pacijenta do pacijenta, ali najčešće se prepoznaje kroz smanjenu brzinu govora, duge pauze i učestalost grešaka kod određenih glasova ili slogova.

Svi navedeni poremećaji jezika i govora mogu da budu izazvani nekim oboljenjem ili traumom, odnosno stečeni i često se javljaju nakon moždanih udara i povreda mozga. Međutim, na njih je moguće delovati sa izuzetnim uspehom ukoliko se logopedski tretmani primenjuju blagovremeno, uporno i pravilno.

Logopedska terapija kod afazija i drugih poremećaja govora neurogenog porekla od presudnog je značaja za vraćanje ove značajne funkcije. Obratite se stručnom licu. Nazovite nas i rado ćemo vam dati savete i preporuke i pružiti profesionalne logopedske tretmane za decu i odrasle.

Radno vreme:

Ponedeljak petak 8-20h

Subota, nedelja - neradna

Adresa: Novi Sad

Web: ljiljanasimic.com

FB: Afazija Logoped - Ljiljana Simić
IG: @afazija.logoped

Iskustva i preporuke posetilaca

01.12.2020 23:28
Neregistrovan korisnik

Sve preporuke i pohvale za ovu divnu devojku, a još boljeg logopeda!

01.12.2020 22:52
Neregistrovan korisnik

Odlična saradnja. Izuzetno stručna i prijatna osoba. Marija M.

Povratak na stranicu čija je osnovna delatnost
Zdravstvo Logopedi
Osnovni proizvodi/usluge za firmu Ljiljana Simić Logoped za odrasle i decu
 • Ljiljana Simić Logoped za odrasle i decu,
 • Ljiljana Simić Logoped za odrasle i decu Novi Sad,
 • Ljiljana Simić Logoped za odrasle i decu radno vreme