Kada govorimo o ikonama, obično spomenemo i kandila. Kandila su neizostavni deo svake pravoslavne kuće, a više o ovoj temi saznajte u tekstu koji se nalazi pred vama.

kandila

 

Kandilo

Reč kandilo se u srpskom jeziku pojavila od crkvenoslovenske reči, a ta reč je uzeta iz starogrčkog. I starogrčka reč potiče od latinske reči candela, što znači sveća.

Šta je kandilo?

Neki ljudi ne znaju šta u stvari znači kandilo? Reč je o posudi koja služi za sagorevanje i u nju se sipa ulje i stavlja se žižak koji pluta u tom ulju i koji se upali.

Plovak za kandilo

Običaj kod pravoslavnog naroda, jeste da se kandilo upali pred molitvu, a takođe, ostaje upaljeno i gori tokom celog održavanja liturgije, ili bilo kog drugog obreda koji se smatra da je manjeg obima.

Kandilo za kuću

Najčšće ćemo zateći da se kandilo upali ispred ikone Isusa Hrista, Bogorodice ili nekog drugog svetitelja. U kućama je to obično svetac koji je i krsna slava te porodice, a to može da bude Sveti Ilija, Sveti Nikola, Sveti Đorđe, Sveti Arhangel MIhailo, Sveta Petka, Sveti Jovan, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Luka...

Fitilj za kandilo

Često je postavljano pitanje od strane vernika zbog čega kandilo gori dok je u toku molitva. Objašnjenje možemo naći u rečima Svetog vladike Nikolaja, koji je to opisao u svojim misionarskim pismima.

Naime, on tu kaže da je naša vera svetlost, a Hristove reči su – Ja sam svetlost svetlu.

Kandila za ikone

Svetlost kandila može da nas opomene da je uvek prisutna svetlost kojom Hristos obasjava duše vernika. Takođe, svetitelji su poznati i pod imenom sinovi svetlosti, tako da kandilo podseća na svetlost karaktera svetitelja ispred čije ikone gori.

stona kandila

 

Ulja za kandilo

Kandilo može poslužiti i kao određeni ukor, ako smo imali određena loša dela, želje ili misli. Stoga nas ono ponovo poziva da se vratimo na put svetlosti.

Kandila upotreba

Vladika Nikolaj, pored iznad navedenih reči, takođe ukazuje da je kandilo i svojevrsna mala žrtva Bogu, jer se Isus ceo žrtvovao za nas. Kandilo je jedan znak ljubavi i svetle blagodarnosti, prema onome od koga u molitvi želimo zdravlje, dug život, spasenje i sve drugo što nam Božija ljubav može dati.

Mikron kandila

Još jedna uloga kandila jeste da otera zle duhove i sile, koje mogu da nas odvedu na drugu stranu od Isusa Hrista. Zle sile se plaše svetlosti i vole tamu.

Čaše za kandilo

Ulje i fitilj nas podseća na samopregorenje, a vladika Nikolaj govori i to da se kandilo ne može zapaliti bez naše ruke i isto tako ni naše srce, koje se simbolički može posmatrati kao kandilo, ne može zapaliti bez Božije ljubavi.

Kandila sa poklopcem

Vladika NIkolaj napominje da je kandilo tu da nas uvek podseća da je tvorac, koji je stvorio svet, stvorio i svetlost, pre svega ostalog. Jer, Bog je rekao – Neka bude svetlost. I bi svetlost. Na početku svačijeg duhovnog života, trebalo bi da zasija svetlo Hristove istine.

Sve što je napisano u tekstu, preuzeto je i prepričano iz pisama Svetog vladike Nikolaja, a mi smo smatrali da na najbolji način može da objasni šta je to kandilo i kakva je njegova duhovna uloga.

Kandilo cena

Cene kandila su veoma različite, i kreću se od 1500 dinara, preko 3000 din. u proseku, do 7000 dinara i više, u zavisnosti od načina izrade i materijala.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici portala koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Kandila
Pitaj firme