Ikone

0.0 | 0 ocena

Gotovo svi vernici imaju barem jednu ikonu u svom domu, i to su obično ikone krsne slave koju obeležava određena porodica. Pored te ikone, rado se kupuju i druge, a više o ovoj temi možete da saznate u tekstu koji se nalazi pred vama.

ikone

 

Izrada ikona

Ikona je zapravo, slika svetaca koja je izrađena na drvetu, kamenu ili na platnu. Na ikonama se nalazi najčešće Isus Hrist, Bogorodica, Beli Anđeo, razni drugi svetitelji, kao i događaji koji su povezani sa crkvom i njenom istorijom i Svetim pismom.

Izraditi ikonu nije nimalo jednostavno, i ovakav rad se naziva ikonopis – ručno rađena ikona.

Vrste ikona

Vrste ikona zavise od materijala na kome se rade, a već smo naveli od čega se obično izrađuju. Takođe, vrste ikona možemo da delimo i po tome šta one predstavljaju.

Ikone prodaja

Postoje sajtovi pravoslavnih organizacija koji nude prodaju ikona i online putem. Sve je lepo predstavljeno kroz sliku ikone, kao i kratki tekstualni opis. Ovde možete da saznate najvažnije detalje o toj ikoni, kao što je materijal izrade, veličina, odnosno dimenzije, tehnika u kojoj je ikona rađena, i sve ostalo što bi moglo da vas zanima.

Poručivanje takođe može da se  završi putem interneta, a ako želite, možete doći u prodavnicu, i pogledati izbor, te se lično uveriti u kvalitet izrade. Za sva pitanja, ljubazno osoblje vam stoji na raspolaganju.

 

Pravoslavne ikone

Pravoslavne ikone se najčešće potražuju, i to su obično svetitelji koji su krsne slave mnogih srpskih porodica, na primer: Sveti Nikola, Sveti Đorđe, Sveti Arhangel Mihail, Sveta Petka, Sveti Jovan, Sveti Ilija, Sveti Luka, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Sava Osvećeni...

pravoslavne ikone

Ikonopisane ikone

Ikonopisane ikone su one koje su ručno oslikane. Ikone se obično rade sa blagoslovom, na primer, Patrijaršije.

Ikone na papiru

Ikone na papiru su predlošci za ikone. Oni se prodaj u kompletu i to može da bude od 80 do 90 ikona, što zavisi od određenog kompleta.

Crteži ikona

Crteži ikona su nešto slično što i ikone na papiru. Obično se pri dnu ovakve ikone nalazi određena poučna rečenica iz spisa Svetitelja.

Ikone cena

Kada je reč o ceni ikona, ona zaista može da bude jako različita. Zavisi od više faktora. Prvi faktor koji utiče na cenu, jeste način na koji je ikona rađena. Svakako da su naskuplje ikone koje su rađene ručno, dakle, ručno oslikavane ili možda urađene u duborezu. Pored toga, bitno je od kog je materijala rađena ikona i to može da bude platno, drvo, kamen... Dimenzijie ikone su veoma važne, jer postoje veoma male ikone, i one koje mogu da budu izuzetno velikih dimenzija, tako da stoje na zidu – primera radi, to može da bude metar i po sa metar. Isto tako, ikone mogu da budu kao triptih ili iz dva dela, i one su veoma zanimljive, jer imaju dva ili tri Svetitelja, slike anđela... Njihove veličine takođe variraju.

Da biste imali neku približnu bar orijentaciju, navešćemo da je prosečna cena jedne ikone na kojoj se nalazi Svetitelj koji predstavlja krsnu slavu, negde oko 5-10 000 dinara. Naravno, postoje ikone sa nižom cenom, kao i one koje su još skuplje, ali imajte u vidu da se ovakvi posebni predmeti ne kupuju svakoga dana, i da predstavljaju odraz naše vere i duhovnosti, tako da tu novac ne bi trebalo da bude od bilo kakvog značaja. Isto tako, ikona malih dimenzija i u jednostavnoj tehnici urađena, takođe ima svoju visoku vrednost, ako pogledamo kroz prizmu duhovnog.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici portala koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ikone
Pitaj firme